Valborgsmässoafton, som gjord för en utflykt!

Denna dag stod det 15-22 på mitt schema. Sällan har jag känt en sådan glädje över att ha fått kompledigt som just idag.
Valborg förknippar jag starkt med utflykt och så blåbärspaj av någon anledning.
När vädret äntligen bestämmer sig för att visa sig från sin allra bästa sida så packar vi picknickorgen och ger oss av mot Stadsbacken



Så många gånger jag åkt förbi här och tänkt att det vore kul att få gå upp här nån gång.....
Idag var dagen här.
Stadsbacken är den dominerande moränkulle , ca 40 m hög , belägen 1,6 km NNV on Valstads kyrka .



Det var en minst sagt brant backe att ta sig de där metrarna upp till toppen men det var det värt! Vilken utsikt!!!!





Dessutom fanns ju en cache häruppe som uppskattades av hela familjen.
Platsen har även en historia som är värd att uppmärksamma:

Den heliga staden är ett ofta använt namn på Jerusalem.

Lika bekant är det formodligen inte att det i västergötland funnits en plats med samma namn . Man tror att den heliga stad - som i olika handlingar från 1524-1610 benäms Heligestad skulle ha legat i Valstad socken , i närheten av den stora moränkulle som kallas Stadsbacken .
Det lär ha förekommit marknader här ända fram till 1610 , då Carl XI strängeligen förbjöd all sådan versamhet vid Heligstad . Även Erik XIV hade varit motståndare till marknaderna vid heligstad . Detta kan ha sin grund i att han - sedan Rantzaus trupper bränt Falköping - tänkte anlägga en ny stad vid Odenskulle och ville ha marknaderna dit.
Tydligen gillade de att ha sina marknader på just kullar på den tiden.......

Anknytning till den helig staden finns också i namnet Stadsgärdet som benämning på terrängen NV och SV om själva Stadsbacken .

På Stadsbackens högsta topp löpte fyra sockengränser , Valstad , Hångsdala , Skörstorp och Dimbo . Denna "fyrsockensknut" hade benämningen "Rätteplats" . backen kallades därför " Galgbacken" .
Ett tredje namn var "Tingshögen" med anslutande terräng tingsbergsgärdet .

Efter loggning var det då dags för blåbärspajen. På toppen smakade det riktigt, riktigt bra denna fina valborgsmässoafton.





På somrarna går här ungtjurar med då markägaren vet om varför folk går in i hagen nu så släpper han säkert bara sina snällaste kossor här framöver!
En underbar plats!


Cykelevent i Slutarp

Falbygden, min hembygd, så rik på spår från forntiden.
Idag på väg till cykeleventet i Slutarp passade denna gånggrift i Vårkumla bra längs vägen.



En gånggrift som till stora delar fått sina stenar stulna

Ett par kilometer öster om Vårkumla kyrka finns en högt belägen kulle på vars topp ett par rejäla gånggrifter vilar sedan kanske 5.000 år tillbaka. Platsen kallades av Lindskog för Hällestorp.

När man närmar sig kullen österifrån och ser kistan ovan avteckna sig mot himlen kan man verkligen tala om att känna historiens vingslag.
Nu såg väl inte graven ut på detta vis under den tid den användes, den lär ha varit omgiven och täckt av en kulle byggd av stenar, torv och jord. Men man ju fundera över hur i all sin dar dom lyckades släpa upp dessa stenar upp på kullen, takstenarna väger en bit över 20 ton styck...



Jag har alltid gillat att kunna ta flera cacher längs ett spår utan att behöva ta bilen mellan cacherna. Vandringsleder, dressinåkning och som nu längs en cykelled. Underbart!
Cykel-Event. Ett mycket bra event med trevligt folk, god korv och sist men inte minst, det allra viktigaste för oss alla, en hel massa nya färska cacher.



Här minglar vi lite innan gömmorna släpps

Men som vi undrat hur de skulle lösa det här med cachesläpp. Att knappa in ca 50 cacher manuellt i gpsen kändes lite övermäktigt.......
Men det visade sig att de hade ett väldigt bra sätt!
Vi fick, var och en ett kuvert med 2 FTF-chanser.



Bara att haka av cyklarna och ge oss iväg!



Kuverten fick vi välja lite beroende på vilket håll vi ville cykla. Här var Lenas andra FTF!

Sen fick vi ca en timme på oss att cykla dit, leta och sen var det samling på någon av stationerna längs cykelvägen där arrangörerna väntade med var sin dator och simsalabim tekniken fungerade även i skogen!



Vädret var härligt, vid vissa gömmor uppstod trängsel men eftersom vi var ett trettiotal alias fördelad på 50-talet gömmor utefter en 1,5 mil lång cykelled var det inga stora problem.



Slutstation närmast Åsarp där vi väntar på det magiska klockslaget då gömmorna släpps!



Den gömman vi ägnade mest tid åt visade sig vara denna, dessutom en plats som gjord för fikakorgen.



Mitt ute i skogen står denna vackra skylt. Ingen risk att missa var man befinner sig inte. dessutom en riktigt bra gömma som är fullt synlig men ändå inte.......

28 cacher blev dagens skörd. Dessutom är nu Challenge #080 You whish you never took that PT
avklarad. Känns extra bra eftersom de enda som loggat hittills bara har tagit ca 30 gömmor var.....








Elin

Wherigo finns det en i Skövde. Cachen heter Elin och handlar om Skövdes skyddshelgon.



Lena har kommit upp i den magiska siffran 1000 loggar och ville hemskt gärna ha en speciell gömma till denna milstolpe.
Wherigo har ingen av oss testat så det var med spänning vi startade dagen.
Vi lyckades ta oss genom en stor del av spelet och allt var uppbyggt på platser som var förknippade med Elins liv och död. Men sen tog det tvärstopp.
Man skulle svara på frågor för att komma vidare och på en plats skulle man besvara en fråga om en annan plats vi besökt tidigare. Ingen av oss kunde minnas att vi sett någon siffra på platsen så det var bara att åka tillbaks till nämnda plats igen. Hm..... spår efter en skylt.......kan det vara något som försvunnit under vintern?????
Vad göra? In där, och se om vi kunde hitta någon info där.
Jomenvisst, men tyvärr fel svar :-(((
Turistbyrån, de kanske vet!? In där, fråga efter om de visste vad som stått på en ev förkommen skylt.
De var mycket hjälpsamma och verkade inte tycka att vi var det minsta knäppa......
(fast de hade säkert ett samtalsämne att prata om på rasten sen). Samma svar fick vi där, fast det var ju fel svar.
Nu hade frågan försvunnit i våra gpser så vi var tvugna att återvända till stället för att komma åt att svara på frågan igen. Vilken tur vi tog bilen!
Vi försökte på rätt plats igen svara på frågan och tog till med god marginal både uppåt och nedåt med icke.....
Jaha, vad gör vi nu? Biblioteket????? Sagt och gjort. Vi åkte dit och frågade om man kunde låna en dator. Jodå, om man har lånekort. Det hade vi båda två, fast för Tidaholms bibliotek......Men det visade sig vara en lätt sak att ordna, så 10 minuter senare var Lenas lånekort även aktiverat i Skövde och vi hade fått reda på en hel massa MEN stod fortfarande med samma siffra. Det som gpsen sa var fel.
Jaha, då var det att ta till sista livlinan. Ring en vän......som i sin tur fick ta till "ring en vän". Tyvärr kunde ingen av dem minnas årtalet och det hade förvånat mig om så hade varit fallet.
Ingen av oss hade heller möjlighet att nå CO där och då så det var bara att åka hem igen.
Dagen därpå, efter kontakt med CO gjorde vi ett nytt försök
Då stendog Lenas GPS och allt sparat var borta......
Ilfart till målet medans min fortfarande levde och sedär. Vi lyckades! En final utöver det vanliga! En riktigt rolig cache (trots alla problem vi stötte på som inte hade hänt om skylten varit på plats) och som jag kommer att minnas mycket länge!




Vi tog åtminstone stigen tillbaks i Mullsjö.

Måndag morgon. Dimman hänger i luften men det har lovats lite sol och uppehåll under förmiddagen. Vi åker till Mullsjö! Glada i hågen passerade vi bron över Stråken och där skulle vi parkera för att ta dagens första cache. Whereabout. En gammal cache som faktiskt legat ute ända sedan 2003!
Hm. Vägarbete och diverse maskiner blockerade parkeringen så vi stannade på busshållplatsen strax efter i stället. Det var ingen bra ide.......
Det var bara 200 meter rätt in i skogen, men vilka metrar......väldigt långa metrar.......Snårskog, liten bäck, "söt liten våtmark" och en större, bredare bäck där U+L blev våt. Uppför och nerför......Genväg är senväg, för när vi kom fram till gömman så fanns en jättefin stig som vi använde tillbaka, bara några meter längre men oj vad mycket snabbare!

Solen vill inte visa sig så vi fortsätter på temat snårskog. Fisket hade två olika terrängnivåer beroende på vilken väg man tog. Givetvis valde vi terräng fyra (inte medvetet). Ännu mer snårskog, uppför, nerför, bäckhoppning.......Klättrade även över en hyffsat murken järnvägsbro. Efter cachen följde vi järnvägsbanken tillbaks, ca 30 meter, innan vi var ute på vägen igen.......Lustigt nog så hade vi passerat den stigen 2 gånger när vi åkte för att vända bilen utan att någon av oss tre märkt den.


Hålvägen / Stråkenleden # 6. Hålvägar är mäktiga! Denna hålväg är en av Sveriges allra största, ca 7 m djup. Den medeltida Eriksgatan passerade här vid vadstället där bron nu står. Dessa hålvägar är upptrampade på den tid då pilgrimer och naturligtvis många andra resenärer gåendes eller till häst, vandrade norrut för att nå den betydelsefulla Nidarås-domen i Trondheim, Norge.





Tänk vad många som gått den här vägen innan oss.......



En bra gömma var det också här.

Båthuset / Stråken 10 Båthuset tillhör Ryfors ägor. På 1920-talet när egendomen Ryfors delades i två delar, Ryfors Nedre och Ryfors Övre tillföll det existerande båthuset vid Stråken Ryfors Nedre. Därför byggdes detta båthus upp för att härbärgera Ryfors Övres båtar.
Båthuset är uppfört i ungefärligt samma stil som Cottagevillan vid Ryfors. Den har kvadratiska fönsteröppningar och en dubbelport mot vattnet.



Nubörjade vi bli ordentligt hungriga. Kaffe, mackor och lite gofika passade bra här.



Dessutom behövde Lena torka strumpor och skor efter morgonens bäckbad

Nästa stopp inte långt från båthuset blev julgranen. Det var 1995 som denna gigant blåste ner, den var nästan fyrtio meter lång och långt över 200 år gammal.



Tyvärr var gömman här disablad upptäckte vi när vi fått fram den tomma burken utan lock och loggbok.

den 1000-åriga eken / Stråkenleden # 12. Dagens bästa gömma och ett otroligt träd.





Tänk om trädet kunde berätta allt som hänt under alla dess år.....
Nu var klockan tolv och det var dags att vända åter igen.
På vägen hem möter oss regnet.


I Forsviks skogar och polisövervakning vid den elake..

Denna dagen var det en tripp med titticc som var planerad. Hennes geobil var dock lite krasslig så det blev min som fick tjänstgöra idag. Alltså blev det en tripp bortåt hennes trakter. Finns bara ett smärre problem, de flesta cacher därborta är redan upphittade av henne för länge sedan. Fast några fanns av förklarliga skäl kvar.
Över stock och sten, mitt uppe på ett berg på ett gigantisk hygge var en av dem, Utsikten 1. Ingen risk att man bara kommer förbi av en slump här inte.
Men det var en helt underbar utsikt, fick faktiskt lite känsla av fjällvärld häruppe.



Hyggen är inte min favorit men detta var hyfsat lättvandrat, men när vi närmade oss Dansbacken, dök en stig upp. Underbart!



Här har det legat ett torp,de sista boende var makarna
Karl och Anna Johansson,dom bodde här till mitten av 50-talet.Torpet flyttades sedemera i början på 60-talet till Beateberg,där det står än idag.Vid Dansbacken finns bara grunden kvar.

På vägen ner från berget passerades ytterligare några fina utsiktsplatser innan vi fick räkna ihop siffrorna för att få tag på bonusgömman. Alltid lika kul med en bonus på en runda. Fin vandring i en miljö jag aldrig hittat till annars, fast jag är glad att terrängen var såpass torr idag.



Forsviks kyrka är en träkyrka byggd uppe på en kulle bland träden. Den stod färdig 1934 och på tornet finns den gamla spiran som tidigare krönte tornet på Undenäs gamla kyrka som förstördes i en brand år 1890. Inuti kyrkan hänger ett votivskepp, som är en tackgåva till gud för att sjömän räddats ur sjönöd.



Här fick vi verkligen leta. Hinten: Calculus et Quercus robur, var inte till någon direkt hjälp och koordinaterna minst sagt lite fel. Men till slut så, efter ett tips från en vän som översatte hinten, kunde den hittas.

Så var det ju Elakingen.........



Flugebyn och här finns ju massor av ställen att gömma en mikro eller...........
Mött en polisbil precis när jag var på väg att svänga in på en väg med förbud. Tänkte att det kanske är bättre att ta en annan väg......Ser en annan polisbil inte speciellt långt från gömman. Vet var det skulle vara då vi vart här förr.....
Hm. Vad göra????? Att krypa omkring på alla fyra mitt ute på en gigantiskt gräsplätt som dessutom är flygfält kan ju minst sagt upplevas lite skumt. Dessutom med polis i närheten.....Men vi ville ju så gärna göra ett försök till här. Så, vi bet ihop. Vinkade glatt åt polisen och hoppade ur bilen.
Precis när vi fått fram den elaka burken stannar ännu en polisbil, denna gång en civil sådan, och ur kliver en av poliserna.
"Det sägs att det där är en riktigt svår en" säger han och vi drar en suck av lättnad. Kan det vara att de har sett folk krypa omkring härute förr......De skulle träna med hundar och vi fick krypa så mycket vi ville, det var visst naturlig störning enligt honom.
Sen kan man alltid imponeras av gömman. Att gömma något såpass stort som en mikro så osynligt är helt osannolikt.




Herrljunga


Mulet i morse, lite lätt snö i luften, igen, det vill visst aldrig ge med sig den här vintern.
Nåväl, Idag var det Herrljunga som stod på programmet. Länge var det en vit fläck på geocachingkartan. Eller som det stod i dagens roligaste cachebeskrivning:
Nödfall 2:
Jag - strandsatt i Herrljunga i nära två timmar en kall kväll, på grund av en underbar tågförsening. Med en dator dock. Och gps. Ah, jag tar några cachar. Inte. För det fanns bara en - snabbt avklarad. Nödfall 1 slog mig, till hemköp, handla burk och block. Leta efter gömsle. Så nu finns det två för Herrljungabor och för andra på resa att leta efter i byn.
Men nu fanns det såpass många att det räckte till en förmiddag därnere.


Vi startade upp med ett för mig återbesök på Hå och Hej med Farbror Frej. En multi som gick ut på att man fick klippa o klistra lite på hemmaplan innan man gav sig av till startpunkten.



Jag har varit där förr men då ville inte slutgömman hittas. Idag gick det mycket bättre. Vi letade på exakt samma ställe och den hittades efter max 20 sek. Denna gömma gav ideer, kanske en liknande dyker upp i våra trakter så småningom........Fast jag som letar efter smultronställen hade ju gärna sett en bättre placering än en grusgrop.....

Åter mot Herrljunga. Minnessten över Kalle på Åsen passade bra längs vägen. En minnesten som inte såg ut som de vanligtvis brukar göra.

Sturebordet i herrljungas utkanter. Här fanns en historia bakom, något som jag gillar:
Enligt sägen var här ett slag år 1469 då Sten Sture den äldre slogs mot danskarna.
Svenskarna vann striden och efteråt åt segerherrarna middag vid detta bord.



Fast det var en hård huvudkudde!

Så passade vi på med en skogspromenad: HNC. 4 cacher i syfte att visa upp Herrljungas natur. En skön skogspromenad blev det och vi såg till och med solen på himlen, fast den var väl inbäddad i en massa moln.
Vi sparade de bästa till sist, trodde vi. kärleksstigen låg fint till utefter Nossan och med ett sådant namn måste det ju vara en bra fikaplats.



Jo, det fanns en fin fikaplats där vi efter ett misslyckat försök att hitta gömman samlade kraft igen.



Ironiskt nog kände vi även kraften från ovan där. Precis bredvid det idylliska stenbordet fanns en kraftledningstolpe.......





On top of Haraberget, beläget bredvid hembygdsparken i Herrljunga där det skulle vara naturskönt med fågeldamm och gamla byggnader. En lättloggad cache. enligt cachebeskrivningen. Hmmmm, nollar mitt i en gigantisk stenhög, ingen hint. Vi gjorde ett tappert försök men blågubbe blev det tyvärr. Tänk om vi lagt tiden på stenhögen på en sväng ner i hembygdsparken i stället, varför inte lägga burken närmare där i stället.....
Tiden rinner alltid i väg alldeles för fort när vi är ute. Klockan blev 12 och det var dags för återfärd.
Ännu en trevlig tur till ända.

Kvänum med omnejd

Jag har varit i Kvänum förr. Förra gången för ca 25 år sedan men lite oftare när jag var barn. Min mormor bodde nämligen inte så långt därifrån och det var dit man alltid åkte för att handla när jag var på besök hos henne.
Orten är belägen på Varaslätten, i ett jordbrukslandskap, och är ursprungligen en järnvägsort utefter Västgötabanan med tillväxt under 1800-talets senare del. I dag är Kvänum, trots sin ringa storlek, en betydande industriort.

Trots att jag varit här förr kände jag inte igen mig alls.
Idag är det dessutom närmare 10 cacher i ortens närhet så det var värt ett besök, om inte annat för att bättra på statistiken. Alla cacher var enkla så vårt mål för förmiddagen att finna 19 cacher lyckades.
Håller nämligen på att göra klart en challenge: Challenge #080 You whish you never took that PT
För mig fattas bara en dag med 28 cacher men Lena har några dagar till att fylla, bl.a 19.

Annars startade denna tidiga måndagsmorgon på coop extras parkering i Falköping som så många gånger förr kl 08.20. Först styrdes färden mot Lidan 1 (Björnabro).



Ett vackert ställe i morgonsolen med alla fåglar som kvittrade för fullt. Såg även att flera av träden här var på väg att slå ut.
Vidare färd ut på varaslätten! Varje gång jag kommer ut dit så blir jag lika fascinerad av hur platt landskapet är. Hemma i platåbergslandskapet är det ju minst sagt kuperat på de flesta ställen! Måste vara underbart att cykla här där man slipper de flesta uppförsbackar. Cykelvägen #4 och de andra i samma serie fick vi dock åka bil till då det var alltför långt för oss att cykla hit.
Bjertorp Slott är ett fint ställe. "Mitt på den vackra Varaslätten mellan Skara och Göteborg finns Sveriges yngsta jugendslott från 1914, Bjertorp Slott. Idag är slottet ett hotell för konferenser, fester, golfspelare, bröllop och alla som vill njuta lite extra."



Fast jag undrar om inte porten in imponerade mest på mig. Min minst sagt rena bil skämdes lite bredvid pampigheten.



Vi åkte in och tittade även på slottet men det var inte lika ståtligt.
Fyrunga kyrka var nästa stopp.



En riktigt vacker kyrka mitt ute på slätten. Fyrunga nuvarande kyrka är från 1874.
Mitt i Fyrunga by, belägen på en liten bergknalle och synlig vida omkring, reser sig kyrkan. Den är en s.k. centralkyrka med tornbyggnaden mitt över kyrkorummet och från dess torn har man en vidsträckt utsikt över västgöraslätten.

Lite nostalgisk var allt denna tripp då de flesta ortnamn är väl kända för mig sen min barndom men det var som sagt ett antal år sedan jag besökte dem sist.
Färden vändes åter efter logg nr 19 kl 11.50. Då hade vi även hunnit vara "panelhönor" bland alla fåglarna vid Tegelbruksdammen i kvänum där vi passade på att inta dagens fikakorg.


Bastöna. En fridfull plats långt in i skogen

Bastöna
5 km rätt ut i skogen, de sista 4 km helt utan bebyggelse. Så helt plötsligt öppnar sig skogen och en gammal gård visar sig. Första gången jag var här för närmare 30 år sedan tyckte jag redan då det var spännande. Min morfar var nämligen skolkamrat med den siste boende på gården och han hade varit och hälsat på här då de var små.
Tänk att vandra denna långa väg genom skogen för att komma till skolan.......
Idag är det en riktig idyll!



Bastöna Gammelgård
Lugnare plats har jag svårt att tänka mig.



Gården är idag en hembygdsgård som man knappast bara råkar åka förbi men ett besök här kan jag varmt rekommendera.

Bastöna,  en av Västergötlands bäst bevarade gammelgårdar från 1860 talet.
Hemmanet omges av den stora Rösjömossen, skog samt ett kulturlandskap med odlingsrösen och lämningar av nedlagda gårdar.
Idag består gården av två inredda bostadshus, en ladugård med oxavandring, ett mindre svinhus och utedass.

Vi fortsatte stigen bortom gården in i den lummiga skogen för att komma till utmarken.



Här finns lämningar av det gamla Bastöna. Bostadshus, källare samt ett fädrev fram till ladugårdsruinen.
Här blev Bastöna ängar placerad



En massa kraftiga odlingsrösen fanns på ängarna. Nästan varje träd hade en massa stenar kring sig.



Här på fädrevet passade det utmärkt med en fika i solskenet.



Vi fortsatte vår lilla utflyktstur mot fornstugorna som mor min alltid kallat dem. 
HUMLALEDET är det riktiga namnet och här har delar av filmen "Rid i natt" spelats in.



En fin ekbacke, Ekbacken  körde vi förbi längs vägen och det visade sig ha varit någon form av hus som legat här.



En mysig utflyktsdag efter några dagar med mer eller mindre nederbörd i olika form.
Denna dag resulterade även i några nya cachar. Bastöna har ju en burk redan, men det är ju alltid mer lockande för en geocachare med en tur så långt bort från närliggande cacher om där finns några mer man kan ta samtidigt..... Dessutom är det ett intressant område som är väl värt ett besök!


regnet öser ner........

Nja eller kanske inte öser ner men blött och lerigt är det efter påskens snöfall. Lite droppar det allt uppifrån men inte ska väl det kunna få oss att stanna hemma idag. När det dessutom är veckans enda möjliga cachingtur tillsammans med U+L så.......
Men en sak var vi rörande överens om: Ingen fika utomhus idag!
Vi startade vid Lövsjötorp på väg mot skövde med några gömmor vi inte tagit. Var även ute på en av militärens vägar och det var där det verkligt leriga inslaget för dagen kom. Som tur var klarade Lenas bil av denna utmaning och vi fick loggat 4 cacher därute.
Sen in mot skövde.
Skogsvägen var en liten magnetisk cache som inte alls visade sig vara där man tror. Vitsippa som tog FTF på denna gömma såg något i röret och gick till andra sidan av röret och lyste in........



Där satt en talgoxe. Även andra har sett den lilla fågeln. Lånar här en bild från titticc.
Idag var pippin inte hemma, han hade kanske tröttnat på alla oväntade besök.

En blöt dag med dropp uppifrån är det bra att vara inne. Vitsippa hade frågat Lena om vi möjligen kunde tänka oss följa med på en speciell gömma.
Ja, varför inte..........











Kanske man hade fått jobba här inne om det blivit ofred i vårt land.
Tydligen var det tänkt som sjukhus i så fall, fast läser man länken inunder verkar det nog vara en myt.....
En länk om vad som döljs bakom dörren ovan!
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fimg338.imageshack.us%2Fimg338%2F7839%2Fsjuktkul.jpg&h=7AQHEus4fAQGtP64W0Q1c4X53lPWvd2EozX7jiy7ioWXlHA



Spännande var det. Inte var vi rena heller efter detta så vi fick tänka mycket noga var vi skulle våga äta
någonstans efter detta äventyr.
En kul dag blev detta också trots vädrets försök att stoppa oss.







Caching camp



Mitt ute i skogen inte så hemskt långt från Mullsjö ligger ca 30 cacher formade som en stor geocachingsymbol. Dessa cacher har jag kollat in ett flertal tillfällen och hade faktiskt även möjlighet att åka dit en dag i somras men då jag
 1: behövde flexa lite från jobbet och det vet man aldrig om det går i lås
 2: det verkligen spöregnade hela den dagen
........så blev det aldrig av. Jag jobbade klart mina timmar den dagen och kom hem torr och ren efter det.

Men idag var det ännu en cachingutflykt planerad med lrk3 och målet var just cachingcamp.
Solen sken från en klarblå himmel och temperaturen var strax över noll.
På kartan ser det ut som man är mitt ute i skogen och det var vi, men oj vad vackert det var här!!!! En hel massa sjöar var det runt om, som inte syns på kartan märkligt nog, och underbar Hökensåsnatur för övrigt.



Vi var rädda för att det skulle vara blött men vi vandrade torrskodda på de cacher vi tog.
Vi började med en rolig multi: Caching Camp #30 - Stone or stoned. Kul upplägg som jag inte träffat på tidigare och inte alltför svår terräng fast texten antyder tät skog.



Vid baslägret var det ett jättefint vindskydd, med utsikt över den närliggande sjön, där makarna sen la sista handen på grillningen av våra medhavda grillspett medans vi loggade 2 närliggande cacher.



Mätta och belåtna traskade vi sen iväg och loggade ytterligare 2 cacher varav ännu en multi Caching Camp #31 - Deadwood. Även här en ny variant. Här fick vi traska en bit över ett hygge och då blev helt plötsligt familjens minsta ben väldigt trötta. Samma ben fick sen efter en stärkande fika åter vid sjön väldigt mycket kraft igen. Märkligt vad lite socker kan göra......
I solskenet vid sjön var det jätteskönt!






Väldigt många vårtrötta grodor fanns det i sjön till glädje för oss alla men främst för de yngre i sällskapet!



Sen gjorde vi några mindre lyckade försök på några mystar. Dels fungerade inte tekniken som önskat, dels hade vi inte läst cachebeskrivningen så noggrant att tiden rann iväg men vi vet iallafall vart brandbilarna parkerade nu. Promenaden därifrån får tas en annan gång!
För hit tänker jag återkomma. Många trevliga gömmor i vacker natur! Sen fanns det nog de då man blev blöt nerifrån också men de kan man ju alltid hoppa över........


Floby

2 april och noll grader i luften. Lite snö på marken. Solen skiner och himlen är dock knallblå!
På med vinterkläder och iväg!
Först på dagens önskelista är Odenskulle 



Odenskulle är som namnet antyder en gammal kultplats och känd begravningsplats från digerdödens dagar, men den är också bokstavligt talat en strategisk höjdpunkt. Namnet är känt sedan 1561 då Erik XIV fick för sig att bygga en stad där - en idé som gavs upp 1567.

Odenskulle mäter ca 250 m.ö.h, alltså 40-50 meter högre än omgivande terräng och utsikten från den här lilla kullen är utmärkt åt alla håll.



Jag har sett denna "kulle" ett antal gånger genom åren och alltid trott att ojojoj, vad många höjdkurvor det är för att komma upp på den! 
Jag förstår att man övergav tanken på stad häruppe ganska snart!



Det visade sig inte vara så svårt. Vi parkerade bilen vid skolan och sen var det en lättvandrad stig upp! Besteg högsta toppen bara för att se den vackra utsikten när jag ändå var här!



Floby är ett stenrikt landskap! Stenrikt! fick mig att verkligen inse detta för något år sedan. Då var inte kameran med men eftersom Lena inte varit här innan passade det bra idag!



Stenmurslandskapet är framförallt lantbrukaren Erik Anderssons Verk och vittnar om hans odlarmöda. Jättelika, breda och höga stenmurar lades upp för att göra plats för odlingsbar mark.





Dagens blåsippor var frusna! I hasselbackarna vid Floby finns det gott om de blå blommorna men idag var de inte i toppform. Lite för mycket av den vita varan fanns på marken för att de skulle trivas.
Dessutom finns Floby (Kosten) där. En cache som har varit ohittad alldeles frö länge. Misslyckades med denna som tämligen ny cachare men idag så var den bara där. Så skönt!
Det finns många sägner om hasselbackarna och en av dem handlar om kostenen. Förr i tiden hände det att man band en ko som inte blev dräktig i ett träd vid stenen.
En brödkaka träddes på hornen. På morronen hämtades kon och då var brödet borta. Man trodde att kon blivit dräktig av trollens ”bergatjur” och att trollen som belöning tagit kakan.
Undrar om det blev någon bergakalv någon gång.......





Fika idag blev på en skyddad plats.....Väldigt skönt i solen men kallt när vinden kom åt!


Valvbron vid Kvissle är en i raden av broförbindelser, på samma plats, över ån Lidan. Bron är byggd i slutet av 1850-talet. Den nya bron låg precis intill





Från början var överfarten ett vadställe en bit nedströms, där Lidans vatten är mindre strömt. Vid brons läge är Lidan däremot smal och därmed starkt strömmande.



Vägen och överfartens läge är kopplade till möjligheten att här utnyttja vattenkraften.

Gammalt och nytt möter här varann....





Det var en vacker gammal bro som passade utmärkt att logga som cache nr 1700. För ca ett år sedan loggades cache nr 500 bara någon km härifrån. Tänk vad mycket jag fått se och uppleva under året tack vare denna hobby!




En helg i Växjö

Vi brukar alltid försöka komma iväg på en barnfri helg varje är. Denna gång stod valet till Växjö! En vacker stad omgiven av sjöar!
En stad jag aldrig varit i förut, inte allt för långt att åka och inte minst Alfabetet. När en serie cachar har fått så många poäng så måste det ju vara något alldeles extra!
Det var det också!
Jag skulle behöva logga närmare 200 vägskyltar/elskåp för att få poäng så det räcker för alla kluriga, roliga annorlunda cacher där som allihop förtjänar poäng. Poäng som jag inte har tyvärr så det fick bli väl utvalda gömmor som fick poängen.
Jag har svårt att få mina favoritpoäng att räcka till. Tycker oftast att det är betydligt mer än en av tio som förtjänar poängen. Undrar vad det beror på? Cachar ju oftast på landet där det finns gott om vackra platser eller ovackra platser där man istället varit kreativ......
Lägger in ett antal bilder! Har sett de flesta bilder på annan plats förut så jag hoppas det inte blir någon spoiler.









Vi hann även med ett litet besök på Kronobergs slottsruin!














Alla gömmorna låg med kort gångavstånd i vackra omgivningar. Tibasten blommade och lovade att våren är på väg även om det snöade när vi åkte på lördagen samt när vo kom hem på söndagen.

RSS 2.0