Floby

2 april och noll grader i luften. Lite snö på marken. Solen skiner och himlen är dock knallblå!
På med vinterkläder och iväg!
Först på dagens önskelista är Odenskulle Odenskulle är som namnet antyder en gammal kultplats och känd begravningsplats från digerdödens dagar, men den är också bokstavligt talat en strategisk höjdpunkt. Namnet är känt sedan 1561 då Erik XIV fick för sig att bygga en stad där - en idé som gavs upp 1567.

Odenskulle mäter ca 250 m.ö.h, alltså 40-50 meter högre än omgivande terräng och utsikten från den här lilla kullen är utmärkt åt alla håll.Jag har sett denna "kulle" ett antal gånger genom åren och alltid trott att ojojoj, vad många höjdkurvor det är för att komma upp på den! 
Jag förstår att man övergav tanken på stad häruppe ganska snart!Det visade sig inte vara så svårt. Vi parkerade bilen vid skolan och sen var det en lättvandrad stig upp! Besteg högsta toppen bara för att se den vackra utsikten när jag ändå var här!Floby är ett stenrikt landskap! Stenrikt! fick mig att verkligen inse detta för något år sedan. Då var inte kameran med men eftersom Lena inte varit här innan passade det bra idag!Stenmurslandskapet är framförallt lantbrukaren Erik Anderssons Verk och vittnar om hans odlarmöda. Jättelika, breda och höga stenmurar lades upp för att göra plats för odlingsbar mark.

Dagens blåsippor var frusna! I hasselbackarna vid Floby finns det gott om de blå blommorna men idag var de inte i toppform. Lite för mycket av den vita varan fanns på marken för att de skulle trivas.
Dessutom finns Floby (Kosten) där. En cache som har varit ohittad alldeles frö länge. Misslyckades med denna som tämligen ny cachare men idag så var den bara där. Så skönt!
Det finns många sägner om hasselbackarna och en av dem handlar om kostenen. Förr i tiden hände det att man band en ko som inte blev dräktig i ett träd vid stenen.
En brödkaka träddes på hornen. På morronen hämtades kon och då var brödet borta. Man trodde att kon blivit dräktig av trollens ”bergatjur” och att trollen som belöning tagit kakan.
Undrar om det blev någon bergakalv någon gång.......

Fika idag blev på en skyddad plats.....Väldigt skönt i solen men kallt när vinden kom åt!


Valvbron vid Kvissle är en i raden av broförbindelser, på samma plats, över ån Lidan. Bron är byggd i slutet av 1850-talet. Den nya bron låg precis intill

Från början var överfarten ett vadställe en bit nedströms, där Lidans vatten är mindre strömt. Vid brons läge är Lidan däremot smal och därmed starkt strömmande.Vägen och överfartens läge är kopplade till möjligheten att här utnyttja vattenkraften.

Gammalt och nytt möter här varann....

Det var en vacker gammal bro som passade utmärkt att logga som cache nr 1700. För ca ett år sedan loggades cache nr 500 bara någon km härifrån. Tänk vad mycket jag fått se och uppleva under året tack vare denna hobby!Trackback
RSS 2.0