I Hornborgasjöns närhet

Äntligen är sköna maj här! Solen skiner från en klarblå himmel och temperaturen landar på ca 20 grader. Idag var en tur som jag sett fram emot länge planerad. Nästan bara sevärda platser besöktes!
Första stopp var ett återbesök: Torbjörntorp's Stenbro.
Här har vi varit förr, den gången var cachen borta, nu skulle det finnas en ny på plats men det enda vi hittade var ett fågelbo. Gissa om fågelmamman skrämde halvt slag på mig när hon flög upp rätt i ansiktet på mig.
Men en snygg bro är det!





Någon får nog dessutom mat här, undrar vem.....




Torestorp blev nästa anhalt.



Denna runsten, vid Torestorp i Håkantorps socken, nämns redan av Magnus Ladulås i ett brev år 1287.
Stenen hade då funktionen som gränssten mellan ägorna till Gudhems kloster och Håkantorps by.
Inskriften lyder: "Border satte denna sten efter H..., sin son, en mycket god ung man."

Trakterna runt Hornborgasjön är märkligt tomma på cacher, trots att det finns en hel del sevärda ställen runt sjön. Ett fåtal cacher finns, hoppas det kommer fler framåt sommaren. Alltid borde det väl finnas någon med intresse att lägga ut några burkar som bor i trakterna.....


Slokgranen en märlig gran mitt inne i skogen. Hit hade jag ju aldrig hittat utan geocaching.




Redan 1943 ansågs den här granen tillräckligt märkvärdig för att märkas ut på en lokal karta.

Sedan dess har åren gått och granen blivit så åldrad att den nu verkar helt död, dock står ännu den döda granen majestätiskt kvar i en gläta i skogen. Iställt för barr hänger nu stora mängder mossa och skägglavar ifrån grenarna.

Undrar hur länge den får stå kvar.....

Gullängen en cache som kom mitt i kallaste vintern, Jag är glad att vi väntade tills idag med att göra ett besök här. Har tidigare varit på en orienteringsträning här och jag kommer ihåg att jag tyckte då att det var så vackert här, en plats jag inte hade en aning om innan dess. Idag blommade ängarna och fåglarna kvittrade för fullt.





Mycket vacker natur och trevliga promenadstigar i hela området. Gravhögar, rester av domarringar, fornåkrar, alsumpskog, äldre bokskog och gamla ekar kan ni hitta här. Riklig vårflora.





Hmmm, vad händer här.......



Jomenvisst fanns det något där.......



Axevalla Hed 

Axevalla hed är ett stort delta, som bildades under Istiden när isranden låg över Billingen under c:a 800 år, och stora mängder sand och grus forslades dit genom isälvarnas flöden. Spår av tidig bebyggelse finns i form av gånggrifter sedan mer än 4000 år. Sveriges nordligast belägna megalitgrav ligger här.

Under 1700-talet och fram till början av år 1900 användes Axevalla hed som övningsplats och förläggningsort för Skaraborgs- och Västgöta regemente. Axevalla hed var stundom den största heden och exercisplatsen näst efter Ljungby hed, med sina 2 - 3000 exercerade man. Från början bestod heden av en stor granskog, som senare höggs ner. På 1800 talet gjordes omfattande fältarbeten för att utjämna marken. Odlingsrösen och gamla fornlämning skadades. Nära gömman kan man fortfarande se de gamla skyttegravarna som anlades för övningsbruk.

Strax intill Axvalla hed ligger Axevalla Hus
Hit var vi på väg en annan solig dag, men den dagen var det betydligt kallare så då beslöt vi oss för att vända.
Det är inget jag ångrar. Idag var här helt ljuvligt. vet inte varför men jag hade trott att det skulle vara besvärligt att ta sig hit, men det visade sig vara helt fel. Om man kommer från rätt håll( som vi inte riktigt gjorde), var det bara en ca 700 meter lång promenad med dessa förtjusande kossor i hagen bredvid.
Hur i all världen kan de se något egentligen......



Axevalla Hus är byggd på en halvö i Husgärdesjön, öster om Axevalla Hed och var under sina glansdagar en av vårt lands starkaste befästningar. På landsida fanns förr troligen en mosse av gungflykaraktär. Borgen kan vara från senare delen av 1200 talet och har används som fogde borg fram till 1469 då den under några år har varit belägrad av bönder. En härads hövding bestämmer sig för att försöka bli av med belägrarna och tänder på borgen vilken brinner ner till stora delar.



Borgen förstördes mer när resterande stenmassor togs till byggandet av Skärvs kyrka på 1700-talet. Så sent som på 1890 talet ville man utnyttja grushögen som täkt, vilket man som tur var lyckades avstyra. 






Här intogs dagens fika! Underbart i solskenet!



Inte hade vi kunnat sitta såhär och njuta då vi gjorde vårt förra försök att gå hit en blåsig dag i mars månad.






Trackback
RSS 2.0