Kållandsö. 11 grader den 11/11 Vandringsled Traneberg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egendomen Traneberg anses vara den äldsta på Kållandsö och gården ska ha byggts redan omkring år 890 av Tore av Torisö. Fram till 1918 omfattade Traneberg hela västra Kållandsö, gården bestod av 1600 hektar mark och ett 50-tal torp.

Vandringsleden är ca 7 km lång (blå markering på karta ovan) och går i omväxlande terräng och landskap genom Natura 2000-området Kållands skärgårdar. Det finns bland annat flera grillplatser och sittplatser längs leden. Ett vindskydd med övernattningsmöjlighet och längst söderut badplats och toalett.
 
Denna soliga förmiddag styrdes färden mot Kållandsö igen, en plats som jag älskar att besöka. Speciellt soliga dagar.
 
 
Men det var ju det där med sju kilometer. Parkeringsplatsen låg ju nästan en kilometer från första gömman och det gick att parkera bilen borta vid Smedjeholmen, strax intill Lusthusholmen - Rådhuset?
Alltså borde vi ju spara nån kilometers promenad och ändå inte överträda några förbudsskyltar.
Sagt och gjort.
Hur det sen kom sig att bådas stegräknare sen bedömde sträckan vi gått till närmare en mil, det kan jag inte förstå.........Fast stigen vid vattnet var ju allt annat än rak.
 
 
Vi startade vår vandring mot platsen där Lidköpings vackra rådhus en gång stod, då i egenskap av lusthus.
Enligt källor lät Magnus Gabriel De la Gardie bygga ett lusthus på holmen 1670 och enligt samma källor, monterades lusthuset ned och fraktades till Lidköping, där man 1673 hade anlagt grunden till ett rådhus. Här passades lusthusdelarna ihop med denna och bildade överdelen av rådhuset. 
 
 
När vi passerat spången här ovanför var vi vid grunden, som hade en jättefin utsikt. Man kan inte låta bli att undra om det inte hade varit lättare att bygga en kopia på torget i Lidköping än att frakta hela lusthuset......
 
 
Leden gick mestadels strandnära i flera kilometer, uppåt, neråt, hit och dit, men hela tiden i ett sagolikt vackert landskap.
 
 
 
 
 
Ibland var det spångar och broar. Hela leden var i ypperligt skick och verkade nyfixad.
 
 
Detta är en av de 6 gömmor som finns här sedan i somras.
 Vandringsled Traneberg #Sten. Spännade hur denna sten delats, sannolikt av is, för många, många år sedan.
 
 
 
Vandringsleden fortsatte i vacker miljö där leden mellan  Vandringsled Traneberg #Ek och  Lusthusholmen - Rådhuset? var den jag gärna vill besöka igen.
Vandringsled Traneberg #Skeppstaviken badplats låg nästan en kilometer från närmsta gömma och vägen dit var en helt vanlig skogsväg och väl där hade vi nästan 3,5 km åter till bilen längs likadan skogsväg.
Vi valde ändå den något tråkiga vägen mot bilen då vi var glupande hungriga. Vi hade ju blint litat på ledbeskrivningen på infotavlan där beräknad vandringstid var ca 80-90 minuter. Inte behövde vi fika innan då inte. Dumt då det visade sig ta nästan tre timmar att gå alltihop.
Men efter att ha fått lite fika i magen så var vi båda överens om att hit vill vi gärna återvända igen.
 
 
Fikaplats för dagen blev Kraken
 
 
Ännu en fin plats på denna fina ö.
Krake är namnet på en speciell byggnadstyp som i stort sett bara finns på Kålland eller hos Kållandsöbor som flyttat från orten. Det är en byggnad bestående av två gavlar och ett stort vasstak som går ända ner till marken.
 
 
En sanslöst vacker dag, denna otroligt varma november. Temperaturen var 11 grader och det är nästan svårt att tro att det bara är en månad till Lucia.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Inga Johansson

Det är så vackert på Kållandsö. Dit vill jag gärna återvända nån gång. Otroligt att det snart är advent. Det är dags att börja öva för Lucia i skolan. Det fattar jag inte. Ha en bra helg!

Svar: Ja, Kålland lockar och drar lika mycket som Hökensås. Visst är vårt land fantastiskt!
bojip

2015-11-13 @ 20:26:47
URL: http://tankstallet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0