Tiveden tur och retur

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Dags för veckans geotur. Denna gång var vi förstärkta med två kryckor efter ett missöde i trollskogen. Trots detta gav vi oss av mot vilda vackra Tiveden, men det var såklart inte vandring som stod på programmet denna gång.
Första stopp blev Undenäs Domarring, en vacker plats som absolut förtjänar en cache. 
 
 
Valet föll sen på en trail som lättast tas med bil där Kvarnsjön-Bocksjön "Röret" var första cache för oss.
Flera vackra platser passerade vi men det var inte helt lätthittade cacher, främst pga att koordinaterna inte ville samarbeta helt med våra gpser.
 
 
 
Efter 13 loggade cacher var vi fikasugna, men vi stoppades av en brandbil som höll på att plocka ihop slangar vid sidan av vägen. Skogsbrand. Vilken tur att det inte blev värre än så här.
 
Dagens fikaplats blev vid parkeringen där de flesta vandringsleder startar. Vi hittade en ledig plats där vi fick vara helt ensamma. Skönt!
 
 
Huvudmålet denna dag var GeoTourSwe2 - Tivedstorp 
Tivedstorp är en by mitt inne i Tiveden, en sägenomspunnen skogsbygd på gränsen mellan Västergötland och Närke. 
Tivedstorp togs troligen upp på 1630-talet av finnen Hindrik Hindriksson, kallad Lill-Hindrik. Han omnämns 1642 som boende i en "stockestuva på skogen". Stugan var placerad mot det stora flyttblocket utmed gångvägen till dagens kaffestuga.

Vid storskiftet år 1800 hade byn sex gårdar med totalt ca 65 personer. År 1842 genomfördes laga skiftet i byn, varvid ägorna samlades mera och vissa gårdar flyttades ut. Ägorna mitt i byn fördelades på nio gårdar.

Som mest har det bott ca 100 personer i byn i början på 1900-talet. I mitten av 1900-talet avfolkades byn som en följd av det isolerade läget, dålig väg och avsaknad av elektricitet.
Mitt i denna välbevarade, genuina miljö kan man idag dricka en kopp kaffe eller stanna en längre tid för att bo i trivsamt vandrarhem.
 
 
 
 
 
 
 
Nöjda efter att ha strövat omkring i denna fina miljö tog vi en liten omväg mot Ösjönäs. 
"DUST 2010". Vilken vacker plats!!!
 
 
 
Så var det då dags att fara åter hemåt igen men först fika vid Tåtorp där multin Färggömman startade.
Nu hade det utlovade regnet börjat falla och vi avnjöt kardemummabullar inne i växthuset under vinrankor. Riktigt mysigt. Multin var kul den med och som tur var gick det utmärkt att logga även den med bil, då dropparna blev alltfler.
 
 
En härlig tur fick vi. Tur att det finns cacher att logga även  om man har kryckor i sällskap. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0