Team Sawmill

 
 
 
 
 
 Allt började med ett litet inlägg på FB.
En cache med 100% favvopoäng skulle gå i graven pga rivning. Inte sådäralldelesförlångtbort heller egentligen men att åka och logga själv var en omöjlighet. Äventyret rivstartade nämligen med klättring och det vet nog de flesta att det inte är in starkaste sida, dessutom har jag svårt att köra bil såpass långt själv.
Men då upptäckte jag att konagirl77 var intresserad av att åka. Slängde iväg en liten förfrågan om jag möjligen kunde få följa med och det fick jag. Kul!!!!!
Kl 10 samlades vi på parkeringskoordinaterna till SAWMILL PART II ( CONTINUED ) där vi träffade på självaste CO. Trevligt!!!
 
 
Totalt blev vi ett gott gäng på inte mindre än 9 cachare som sedan hjälptes åt med de olika delarna i äventyret.
Nu spoilar jag hej vilt men CO är tillfrågad och cachen är ju nu arkiverad så det känns helt ok..
Allt började med att hitta koordinaterna till steg 2 som fanns i det lilla, lilla petröret långt däruppe.
 
 
Vädret var väl inte helbra men det gjorde inte så mycket och jag fick nu förmånen att se hur det gick till när det ska klättras med rep.
Först skulle repet på plats och det lyckade efter några försök med jätteslangbellan vars namn jag glömt.
 
 
Förankring och fastsättning innan Rudolf, förlåt S00björn med röda näsan steg till väders.
 
 
 
Såg inte så högt ut nerifrån men uppifrån var det nog allt lite högt trots allt.
 
 
Efter att ha glömt kvar ett repskydd högt däruppe och även lyckats få ner det igen gav vi oss av mot steg 2.
Leta, leta, både högt, lågt och lite mittemellan. Hur svårt kan det vara egentligen för 9 personer att hitta ett petrör??????
 
 
Till slut gav vi upp och kontaktade en livlina som loggat förra veckan. Ser ni det stora trädet sa han.......
 
 
Japp. Helt klart ska det rivas på platsen och trädet hade varit nåt av det första att försvinna och därmed även ledtråden till vart vi skulle sen. Tur att CO var snabb att svara på vårt nödrop och kunde lotsa oss vidare.
Hit in skulle vi.
 
 
Här var vår uppgift att leta efter text skriven med UVpenna samt QRkoder inuti hela det gamla sågverket.
 
 
Jag är egentligen ingen vän av att gå i gamla övergivna byggnader men upplägget att hitta dolda ledtrådar gillar jag skarpt.
 
 
Ord som handduk, ventil, varmt och kallt, tvål hittades och vi kunde ringa in vart vi skulle hitta koordinaterna till slutgömman nånstans.
Oj, vad vi letade. Alla ställen undersöktes både en, två och fem gånger innan de förlösande orden äntligen kom. Så himla bra gömd!!!
 
 
Så skulle det då letas igen. Denna gång efter finalen. Många tankar föddes och förkastades allteftersom de inte funkade. Hinten "användes mycket förr" gav oss bara ännu mer myror i huvudet.
 
 
Till slut fanns den ju bara där!!!!
Mycket bra avslutning, fast hinten föll inte på plats förrän jag kom hem........
 
 
Mycket nöjda återgick vi till våra bilar som stod parkerade strax intill den gamla sågen som brann för sisådär ett år sedan.
 
 
Mycket nöjda och ganska skitiga begav vi oss till Glasets hus för en välförtjänt lunch. Kanske det lyftes på några ögonbryn hos de som var lite mer uppklädda än oss men det brydde oss föga.
Några cacher till blev sedan loggade under det gemensamma nicket "Team Sawmill". Riktigt kul att sammanträffa med ett gäng, mestadels tidigare okända cachare, så här och ha riktigt roligt tillsammans under en dag allt tack vare FB.
 
 
 
 

På spåret mellan Götene-Lundsbrunn

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja så var det då dags för älgjakt igen. För vår del innebar det att leta fram det färggladaste garderoben har att erbjuda samt välja cacher med extra omsorg, allt för att vare sig störa jägarna eller misstas för att vara älg.
Valet föll på Götene-Lundsbrunn nr 21  och det visade sig vara ett bra val.
Tjejligan var idag förstärkt med Konagirl77 som nu flyttat hem till Skaraborg igen. Alltid trevligt att vara flera ute i skog och mark.
 
 
 
Ingen risk att nån tror att vi är älgar........
 
På en ca 5 km lång sträcka på gamla banvallen mellan Götene och Lundsbrunn finns nu 21 cacher utlagda. Läge för en riktigt trevlig promenad alltså. Att det dessutom fungerade alldeles utmärkt att få skogsluft trots älgjakt här gjorde saken ännu bättre.
 
 
Cacherna låg nära banvallen och var allihop lätthittade. Varierande i utformning samt placering och banvallen var även den varierad, ömsom åkrar ömsom skog intill som gjorde helhetsupplevelsen riktigt bra.
 
 
Några bänkar utefter banvallen fanns det oxå om man vill ta en fikapaus.
 
 
Svampar finns det gott om.
 
 
En fängslande upplevelse.
 
 
Vita björkstammar med gula löv är vackert!
 
 
Här närmar vi oss gömman vars hint är kamoflerad och blev väldigt imponerade. Så naturtrogen!!!!
Ända tills den rör på sig och tar med sig kotten högre upp i trädet. Sällan man ser en ekorre på så nära håll som dessutom sitter blixt stilla.
 
 
Ännu en bra dag tack vare några cacher!
 
 
 
 
 
 

Torv på Blacken

 
 
 
 
 
 
Kors i taket. Den blå himlen fanns visst kvar där ovanför alla grå moln som dominerat det senaste. Dessutom passade den på att visa sig en dag då jag var ledig och endast hade träff med tjejligan på programmet. 
Målet för vår tur blev klyftamon.
Så här i efterhand skulle vi kanske satsat på enbart på torvindustrin på Blacken för det är ju alltid kul att kunna slutföra en runda, men på så sätt har vi ju merparten av en trevlig slinga kvar till en annan gång.
Eloseriks burkar brukar vara trevliga, då det nästan alltid medföljer en naturupplevelse på köpet. Enkla petrör som inte kräver massor av energi att hitta. Senaste initiativet är ett försök att få en förbättrad stig med hjälp av 5 petrör och det blev vår start på dagen.
Älskar verkligen denna stenmur väl inbäddad i mossa.
 
 
Så var det då torvindustrin som vi blev visade på ett förträffligt sätt med ett gäng cacher. torvindustri och boställen på blacken #1 Vilken verksamhet det varit här uppe i skogen en gång i tiden! Numera finns nästan inget som gör att man hittar hit eller får historien berättad förutom dessa geocacher. Alltså som så många gånger förr: tänk så mycket man får se tack vare vår underbara hobby. 
Fikaplats visste jag nånstans ifrån att det skulle finnas och här blev jag verkligen positivt överraskad. 
Väldigt välskött ställe.
 
 
 
 
 
Att ta oss från fikaplatsen rakaste vägen till nr 2 visade sig vara en senväg men efter att ha vänt och gått en omväg så fortsatte vi vägen ända fram. 
 
 
Vackra vägbommar är man inte bortskämd med. Här fanns inte mindre än 2 stycken! 
 
 
 
Lite minnen från fornstora dagar.
 
 

Under andra världskriget 1939-1945 kom torvbrytningen igång på allvar och blev en stor industri med tre olika företag och sammanlagt 100-talet anställda.

Bränntorvupptagningen fortgick till i början av 1960-talet och strötorvsproduktionen drevs till 1966.

Krons torvmosse drevs av Johan Kron och söner från 1922 tills förtaget lades ned 1966. I företaget fanns förutom Johan Kron Momossen, sönerna Erik, Karl och Per Kron. Fadern dog 1958 och sönerna fortsatte verksamheten under Per Krons ledning.

Vid torvmossen fanns en ångmaskin, som drev den maskin som bröt torven. Av den torv som togs upp användes det övre lagret till strötorv, medan det undre som var mörkare blev till bränntorv som under krigsåren var mycket eftertraktat. Från mossen där torven togs upp fanns en liten järnväg från riveriet ute på mossen. Torvvagnarna drogs av en för ändamålet ombyggd bil.

Strötorven användes till strö i ladugårdar, bränntorven till bränsle.

Lidköpings torvindustri låg längre upp mot Koflysjön, där fanns under krigsåren affär och matservering.

Skånska Cement i Hällekis ägde den första anläggningen efter vägen upp till Blacken. Andra världskriget pågick och det var svårt att få tag i bränsle till cementugnarna. Man blandade därför stenkolen med torv.

De flesta grabbarna i trakten jobbade på sommarlov med att vända och stapla torven så att den torkade. Förutom tungt arbete fanns mycket huggorm på mossarna.

Det bodde många familjer här uppe i skogen.

En söt liten groda. Kan det månne vara en förklädd prins?

Efter nr 4 var vi nöjda för dagen. Tiden gick och vi var alla rätt trötta och tur var det att vi vände för nu hade den fina blå blivit mörkgrå och börjat läcka allt mer. 
Vi kommer tillbaka efter älgjakten!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0