KATA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nån som inte hört talas om Kata? Hoppas ni inte är många, för denna vikingakvinna är verkligen unik. I tusen år har hon legat i sin grav utanför Varnhem ändå tills det börjades gräva under flaggstångskullen lite vid sidan om klosterkyrkan. Vilka fynd man gjorde där, något som får den svenska historien att behöva justeras.
Denna lördag var det event just i Varnhem.  KATA
 
Många var vi som hade hörsammat inbjudan och vi blev trevligt välkomnade av EO
 
 
Gammalt möter nytt. Klosterkyrkan+geocaching=sant!
 
 
kl 13 skulle vi bjudas på en guidning inne i Kata gård. Fick bli en promenad genom klosterområdet på vägen dit upp.
 
 
Så här står det i museets informationstext:
Spåren i jorden, kyrkoruinen och gravarna vittnar om en mäktig och betydelsefull familj med kontakter ut över hela Europa. Tack vare en runristad gravsten känner vi namnen på några av dessa personer – Kata, hennes man Kättil och hennes bror Torgils. Katas grav är en imponerande välbyggd murad kalkstenskista från mitten av 1000-talet. Läget precis intill kyrkoruinen på norra sidan, den fina kistan och runstenen ger tydligt besked att Kata tillhörde samhällets elit. Troligen var hon gårdsägarinnan på storgården Varnhem under 1000-talets första hälft .

Det välbevarade skelettet visar att hon var 160 cm lång och spensligt byggd. Det finns inga förslitningsskador på skelettet, inga tecken på hårt arbete. Hon hade fina jämna tänder, utan karies, infektioner eller påtagligt slitage. Skelettet vittnar om ett priviligierat liv, men trots det blev hon bara 30-35 år gammal. Kata får bli vår guide till livet på storgården i vikingatidens slutskede. Vi utgår från en kvinnlig viking och genom henne vill vi försöka berätta om liv och död i Västergötland för 1000 år sedan.
 
 
Den gamla altarhällen från den ursprungliga kyrkan som syns som modell bredvid guiden.
 
 
 
Efter en mycket bra guidning fick vi nöjet att gå den nyligen anlagda Rosenstigen som har fått sitt namn efter Alba rosa minette, den ros som hittats i Gudhems klostermiljö och som nu även finns invid klostermuseet i Varnhem.
 
 
 
 
 
 
Tyvärr var vattenmängden i bäcken av förklarliga skäl väldigt låg, men eftersom det var en mycket fin vandring räknar jag kallt med att gå den igen framöver. 
 
 
Vad ska man göra på en mötesplats om inte mötas?
 
 
Nöjda med vår dag återvänder vi till klosterområdet igen. 
 
 
Ett sanslöst trevligt event!!! Och om nån inte visste vem Kata var innan eventet så gissar jag de vet det nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0