Falbygdstrevligheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vilken tur att det finns massor av vatten i Slafsan!
För trots att vi släpat med oss ett stort antal fyllda petflaskor så behövdes några kannor av slafsanvattnet oxå.
Vattenslottet en helt fantastisk skapelse där ju såklart vatten var en självklarhet för att logga. 
 
 
Vi fortsatte med en myst på ett annat tema. Tjo vad det var livat var en riktigt klurig en som tog sin lilla tid att hitta lösningen på. Hur CO hittat platsen vi skulle till för att få logga fick vi oxå fundera ett tag på. Geocaching tar en minsann till platser man aldrig hittat till annars.
 
 
Huvudet på skaft var ännu en trevlig bekantskap, denna dag då kvalite var ett genomgående tema. Snyggt!
Musik är jag rätt dålig på, men Movitts musikquiz 1 serien var ändå en riktigt bra serie. Kul att lösa var de allihop även om nån nog ökade på behovet av en ny färgning av de grå håren. Fast i min ålder får de ju ändå bättras på med jämna mellanrum så det gör inget alls.
 
Lennart pensionären 1 och Lennart pensionären 2 blev förmiddagens sista cacher, på en underskön plats.
Djupadalen i Dala är ett fantastiskt ställe och cachebeskrivningarna gör mig varm i hjärtat. Så kul de verkar ha haft, dögrävarna på jobbet!
Vackert är här oxå.
 
 
 
Alunskiffer, dessa märkliga stenar.
 
 
 
Nere i dalen var det stekande hett och helt stilla, vi valde att packa upp fikat på vägen intill under ett skuggande träd, där vinden kom åt.
 
 
Här kommer nog knappast nån bil tänkte vi, men se där hade vi fel..... Sotaren avbröt vår fikastund. Undrar vad han tänkte, med tre fruntimmer som satt och fikade mitt i vägen.....

Skövde

 
 
 
 
 
 
 
Dansa regndans har man nästan behövt göra den senaste månaden men just denna dag hade jag faktiskt gjort det. Åtminstone sa vår tränare på gymmet att det var det vi gjorde så då var det nog bäst att släppa alla planer på fika utomhus på vår tur, för vem vet hur verksamma sådana danser är?
Nåväl, tisdagen erbjöd bara tid för en kortare tur så valet föll på Skövde.
Stadens oas, Boulognerskogen innehåller nu en trevlig serie med tre cacher som passade bra.
Boulognerskogen #1, LejonbrunnenBoulognerskogen #2, Utsiktsplatsen samt Boulognerskogen #3, Finalen ger en fin promenad i parken.
 
 
 
 
 
 
 
 
När jag kollade på kartan häromdan för att se vad som fanns kvar i stan råkade jag upptäcka ett spöke!!! En virituell! Häftigt, den ville vi ju såklart logga.
Billingen 
Kreativa kort uppskattades särskilt så vi gjorde ett försök att lägga våra huvuden på fat/muren.
 
 
 
 
 
 
Fika måste man ju såklart. Inomhus var ju oxå tanken för även om det inte regnade så blåste det halv storm emellanåt.
Mysigt att fika på cafe ibland oxå!
 
 
 
 
 
 

Återbesök i Ulricehamn

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ulricehamn är en trevlig ort och med den senaste tidens ökande antal ologgade cacher var det helt klart dags för ett återbesök. En ledig tisdag styrdes färden däråt med ett första stopp vid Stadsparkspromenaden, en mycket bra plats för en werigo.
Fina byggnader där vi i sällskap av en skeppskatt gick runt och svarade på några frågor.
 
 
 
 
Sjögunnarsbo sanatorium, en numera tom och övergiven byggnad. Synd, för här är riktigt vackert!
Lungtuberkulos eller TBC behandlades förr på sanatorium. Hög ren frisk luft och näringsrik föda ansågs vara bra behandlingsmetoder. Sjö-Gunnarsbo sanatorium Ulricehamn byggdes 1914 – 1916 och invigdes den 15/6 1916. 1921 ombyggdes vindsvåningarna till personalbostäder. Därefter tillkom flera tillbyggnader. Idag står byggnaderna tomma och övergivna.
Här finns numera Gamla pannan gömd.
 
 
Hulkenburken låg i närheten av det gamla tornet på platsen.
 
 
Vi far vidare och hamnar vid Hössna Kyrka med denna fina gamla skolbyggnad mittemot. Här intogs dagens fika, sittandes på en bänk.
 
 
Efter att ha haft en hel del trassel vad gäller vägval som gjorde att ett antal cacher hoppades över begav vi oss till  Skogs kvarn. Fint vid vattnet, men oj vilken svår plats för koordinater det verkade vara. Min GPS ville ha ut mig 20 meter rakt uti vattnet från där cachen var gömd. 
 
 
Timmele miniby En imonerande plats jag varit vid förr. Kul att det åter finns en cache här.
 
 
Timmele Kyrkby i miniatyrmodell i skala 1:10, invigd 2006. Se hur husen såg ut och var placerade omkring år 1880, innan laga skifte genomfördes. 
 
 
 
 
 
Mor Lundgrens stuga  Stugan har kallats för Sveriges minsta bostadshus, vilket dock inte är dokumenterat. 

Sist boende var änkan Karolina Jonasdotter-Lundgren, född år 1847 i Dalum. Hon var gift med garvaren Johan Adolf Lundgren, född 1829 i Kölaby. År 1871 föddes sonen Ernst Teodor Lundgren. Vid 35 års ålder blev Karolina änka och Ernst var då 11 år. Sju år senare (1889) flyttade de båda till ”Lundens backstuga”, som stugan då kallades. Ernst bidrog till försörjningen med att reparera klockor.

Dråp. År 1892 råkade Ernst i gräl och slagsmål med en kringresande knalle, som kommit på besök, då Karolina var borta på arbete. Bråket slutade så illa att knallen föll baklänges, slog huvudet i spismuren och dog. Ernst dömdes till 5 ½ års fängelse för dråp. Straffet avtjänades på Malmö centralfängelse, men år 1895 avled han i lungsot och begravdes av ”slottspastorn därstädes”.

Karolina ensam. Karolina bodde kvar i stugan till år 1920, då hon flyttade till Brohagen. Sina sista sju levnadsår tillbringade hon på Timmele ålderdomshem. År 1941 avled hon 94 år gammal. Hon hade då varit änka i 59 år och levt ensam i nästan 50 år. 

Gillar när cacher berättar om svunna tider så här.

 
Andra svunna tider får man veta om vid Jordkulan. Även här gör hembygdsföreningen ett makalöst arbete.
Jordkulan, som är en nödbostad från tidigt 1800-tal, ligger vackert i Fredsskogen. Stugan var bebodd fram till 1885. Väggarna består delvis av stenmurar och golvet är ett jordgolv. 
 
 
 
Vy från bron där en av scenerna i  Änglagård spelades in.
 
 
Midsommarkällan blev dagens sista stopp. Väldigt fin skogspromenad in till en källa mitt inne i skogen. 
 
 
 
Platser är viktiga för mig när jag geocachar, vill gärna hitta fina platser och det har vi gjort även denna dag.
 
 
 

Vätterbrant, Rök och sagoskog.

 
 
 
 
 
 
 
Den där branten vid Vättern har alltid haft sin lockelse för mig.
När vi nu har en av sönerna i Linköping så har det ju även blivit några resor förbi och mycket av cacherna längs turistvägen mellan Gränna och Ödeshög är nu loggade men 2 har blivit kvar. Detta pga att vädret inte alltid varit på vår sida, ej heller trilskande knän.
Men denna tisdag var det så dags. Varken för kallt eller för varmt och risken för is, snö, regn och åska var obefintlig.
The Hillside Home blev vårt första stopp.
 
 
Halvvägs upp längs den gamla stigen upp mot Brahehus bodde hon, en soldatänka mellan 1853 och 1871 utan annan väg hit än den som ni cachare använder.
Vackert var det sannerligen!
 
 
Men den platta marken var obefintlig och den "inte så mycket lutande marken" var inte så stor den heller, här med bergsbranten strax intill.
 
 
 
Stigen nedifrån sas vara enklare än den uppifrån men den gav allt sin utmaning ändå.
 
 
En fantastisk plats där man verkligen är tacksam över att vara cachare, för hit hade jag aldrig kommit annars.
Nästa cache på önskelistan var multin Cave with a View. Lite pyssel först som var riktigt roligt och sen bar det iväg nedför branten mot denna fina grotta!
 
 
 
 
 
Tur att vi inte skulle ner lite till närmare vattnet......
 
 
 
 
Både ner och upp kom vi i denna stiglösa brant, med diverse barr, spindelnät och annat skräp på oss samt med några fästingar som liftade men det var det värt.
Nu var det dags för fika och vi styrde färden mot Rökstenen / The Rök Runestone där jag visste att det fanns fikabord. Men oj så kall vinden var, vi flyttade in bordet in mellan infotavlorna för att få lä och fick lite extra info på kuppen.
Tror runristarna hade kunnat göra bra mystar, för en del av det som står på stenen var visst chiffrerat enl min fikabordslektyr.
 
 
Våra meddelande till framtiden. Kul ide på denna Virtuella!
 
 
 
Många barn på bilden, ja vi var inte ensamma här, två busslast skolbarn på skolresa gjorde sitt bästa för att det skulle vara fart och fläkt på platsen.
 
 
Fantastisk blomsteräng!!
 
 
 
 
 
 
 
 
Linfält i blom på avstånd. Och tåkern bakom det. Här saknade jag min systemkamera....
 
 
 
 
 
 
 
 
Dags att åka vidare mot Linköping. Här gick vi en runda på sagotema. Härlig skog och cacher med bra tematänk. Om det tycker jag!
 
 
 
 
 
Fast nog märks det att Izzie och Titti inte riktigt har samma mål med promenaden......
 
 
En riktigt fin skog att vandra i och en härlig avslutning på turen blev det tack vare denna runda.
 
 
 
 

Korv med bröd utan eld

 
 
 
 
 
 Korv med bröd utan eld var temat för eftermiddagen. Vansinnigt varmt med en temperatur på ca 30 grader och det var nog tur att det inte var varken rök eller eld då det är knastertorrt ute just nu.
Vi möttes återigen vid Albionstugan för lite trevligt samspråk och avnjutande av bullens pilsnerkorv.
 
 
Gruppfoto innan utlämnande av koordinater till en pinfärsk runda.
 
 
Vi samåkte bort till Torpleden 15 #Utsikten där det fanns en utmärkt parkeringsplats och gav oss sedan av för en lugn men svettig promenad längs den ca 4 km långa torpleden som nu förärats med 15 cacher.
 
 
 
Riktigt fin promenadslinga som vi blev visade.
 
 
 
 
Vid varje torpställe fanns en skylt med namnet på platsen och vid denna nedanför fanns även mer info att läsa.
 
 
Mygg fanns det gott om men med myggstift i ryggsäcken klarade vi oss fint.
 
 
 
Kan man ha ett rofylldare ställe att tillbringa en helg på?
 
 
FTF-gänget team Bullen in aktion.
 
 
 
En härlig söndagseftermiddag fick vi tillsammans under prat och skratt och visst gick det bra att cacha även om det var varmt. 
Mer info om torpleden och dess boställen finns här: 
 

Hem igen

 
 
 
 
 
 
 
Dags att vända åter till Skaraborg igen. Lite kallare denna dag vilket vi tyckte bara var skönt.
Wera & Manne, vilka passande figurer utanför ortens äldreboende.
 
 
Earthcacher brukar alltid visa vackra platser, Hannabadsåsen var inget undantag. 
 
 
En "korv" i landskapet beväxt med bokskog. Härligt!
 
 
Färden fortsätter norrut och helt plötsligt börjar himlen läcka något som utvecklade sig till ösregn. Temperaturen föll ända ner till 13 grader och jackor åkte på när vi skulle spana fikaplats. Planen var att vi skulle gå en runda i detta område (Bräkentorp-Grillplatsen) men ingen av oss hade lust att sitta blöta i bilen så vi nöjde oss med en fika under tak i detta enorma bygge. Inga problem om man ville bjuda hela släkten på kalas här inte.
 
 
 
Efter att ha kört i regn mellan Örkelljunga och Värnamo lättade molnen och solen visade sig igen. En av titticc saknad grad gjorde att vi hamnade här: Domarring
Riktigt fin plats!
 
  
Hembygdsgården Rogberga blev vårt sista stopp. Vem använder dessa dörrar egentligen?
 
 
För nästan exakt 2 år sedan var jag och Titti här och loggade den gamla cachen. 
 
 
Nu finns här en ny och det är jag glad för. Hembygdsgårdar besöker jag gärna, de brukar alltid vara väl värda besök.
 
 

Skåneträff 2018

 
 
 
 
Skåneträffen, detta sanslöst trevliga event med vandringstema var detta år förlagt utanför Bjuv, precis nedanför Söderåsen. Redan förra året bestämde vi att vi självklart skulle försöka åka. Nu var vi då på plats. Solen sken från en klarblå himmel och temperaturen visade över 25 grader. Varmt med andra ord. Dessutom kvavt.
 
 
Men det gjorde oss inte så mycket utan vi minglade runt med de bekanta vi mötte på plats innan vi allihop samlades i fållan, där vi återfick våra GPSer med alla de nya spännande cacherna proffsigt inlagda samt fina programblad.
 
 
Klockan 11 prick släpptes vi iväg. Visst var det några som sprang, men det hela gick rätt lugnt till. Vi jagade inte utan preparerade oss med var sitt päron innan vi traskade iväg.
Bild på team Skaraborg i vacker lövskog nedanför. Var vi de enda skaraborgarna tro? 
 
 
Vilka fina cacher det var!!!! Så imponerad av iderikedomen på de vi hittade. Fyndiga namn hade de oxå, bl.a denna SK18 Plasticus vulgaris. En art av inte alltför sällan skådat slag.
SK18 Miljonprojektet och SK18 Typha latifolia var oxå riktigt snygga cacher!
 
 
 
Som vanligt på event hamnar man i små grupper. Vi fick sällskap av ett mycket trevligt danskt par från Fyn. 
Skulle tro att vår dag tillsamman fastnade i deras minne oxå, för det jag upplevde där i skogen vill jag aldrig mer behöva uppleva. Jag är ju nämligen åskrädd.
Och det drog ihop sig till åska medans vi var mitt ute i skogen. Knallarna kom närmare och närmare men jag kände mig ändå rätt lugn eftersom scouterna skulle servera fika vid en scoutstuga inte så långt därifrån vi var. När regnet kom traskade vi med raska steg mot stugan......som inte alls visade sig vara en stuga utan bara ett litet campingbord med fyra unga scouter intill som serverade kaffe och kakor. Hm, och åskan kom närmare. Vad göra? Scouterna tog tillflykt till en låg granskog och vi följde efter. Väntade där tillsammans med åskan verkade dra bort.
 
 
Dags att dra vidare och vi gick till närmsta cache SK18 Simon Says. Stod där och filurade en stund när skogen plötsligt lystes upp av en blixt direkt följd av en knall som hette duga. Instinktivt kröp vi alla tre ihop till varsin boll utan att tänka. Återhämtade oss lite och började igen med vad Simon sa när det small igen, precis lika närma även denna gång. Återigen störtdykning på marken och vi var nog rejält omskakade allihop efter dessa smällar. Gissar att det slog i kraftledningen som gick max 30 meter från där vi stod för PiddeP som vi träffade vid återsamlingen hade sett blixten gå ner ungefär där vi befann oss. Otäck. Man är rätt liten i ett sånt sammanhang.
Själva cachen var ju annars riktigt, riktigt bra! Hoppas den får leva lääänge.
 
 
Dags för fika. Fortfarande med åskan mullrande inte alltför långt bort.
 
 
Äntligen gav ovädret upp och vi kunde ha 
kul vid nästa multi. Extra kul eftersom man om bollkänslan inte fanns med hade fått springa upp och ner ett antal gånger. Som tur var hade vår danske vän perfekt sådan.
 
 
 
 
Vilken härlig dag det blev!!! Massor av riktigt bra cacher, trevligt sällskap, ja allt var bra trots åskan och vi träffades ju inte av blixten.
 
 

RSS 2.0