Mellan Trollegater och Hallstad ängar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi åkte till Rimforsa i fredags. Ett mycket bra val skulle det visa sig. Sonen ville komma hem över helgen och det blev inte så hemskt lång omväg att köra vägen via denna fina plats i stället. Största anledningen till denna omväg var att jag hade hört talas om en runda i trakten som verkade bra. Men innan den turen behövde vi fika. För även om det bara var lite över 10 mil från Jönköping så var det krokiga vägar och de tar sin lilla tid att köra.
Trollegater har jag varit vid en gång tidigare men inte utforskat så mycket den gången. Fast så mycket visste jag att det fanns fikabord där.
 
 
Alltså blev det energipåfyllning där. Sen var inte steget långt att även spana in lite mer av området.
 
 
En werigo på platsen var en bra start, sen fortsatte vi med en vanlig trad oxå, men där hade vi inte lika god tur fast vi fick en häftig promenad i stället, och det är inte att förakta. 
 
 
 
Trollegater naturreservat är en av Sveriges största urbergsgrottor med ett gångsystem på ca 140 meter. Den stora grottan, där enligt folksägnen förr i tiden bodde troll, är den mest intressanta. Genom en smal gång kommer du till en sal. I bortre änden på salen finns öppningar till två långa gångar som längst in är förbundna med varandra. Höjden i grottan varierar, på flera platser kan du stå upprätt. Dessutom finns ett antal mindre grottor och hålor. Den som vill hålla sig ovan jord kan gå i de långa och breda sprickorna - "gatera". 
 
 
 
 
Så till själva huvudmålet, en runda med väldigt fina cacher som dessutom var placerade i väldigt fin natur. Det är ju inte så ofta som det sammanfaller. 
Vad som var extra kul var att även loggböckerna var designade till respektive cache.
 
 
En riktigt fin promenad fick vi. Otroligt så mycket sten det finns i trakten egentligen! 
 
 
Och bergigt är det med. Men stigen var väl utmärkt och lätt att följa även om det var hackigt på sina ställen.
 
 
 
 
 
 
Efter ca 2 timmar hade vi gått runt och nu var det dags för fika igen. Hallstads ängar lät mysigt så dit fick färden gå. Jag blev inte besviken. Vilken fin plats!!
 
 

Hallstad ängar är en unik äng med hamlade lindar som ligger naturskönt vid sjön Järnlundens södra strand. Lindarna är gamla, knotiga och ihåliga som ett resultat av regelbunden skörd av lövverket. Här finner Du en rik blomsterprakt med en mångfald örter och gräs.

Hallstad ängar är ett rent lindänge. Det är unikt, inte i någon annan äng på svenska fastlandet växer en så stor mängd beskurna lindar. De över tvåhundra träden hamlas vilket betyder att de beskärs med jämna mellanrum. Förr var det nödvändigt att skörda löven inför vinter så att djuren skulle få tillräckligt att äta. En annan fördel med hamlade träd är att trädets krona begränsas. Gräsväxten gynnas av att skuggas mindre. Det är ändå den som är viktigast.

 
 
 
 
 
 
 
Rimforsa lyckades verkligen leverera på topp och vi fick en fantastisk dag tillsammans.    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0