Västergötlands botaniska skattkista.

Den stäppartade torrängen är en juvel i Västergötlands botaniska skattkista! 
Ja så står det att läsa på informationstavlan vid parkeringen till Nolgården Näs naturreservat.
Här blommar rariteter som drakblomma, smalbladig lungört och det ståtliga fjädergräset. 
 
 
Oavsett om man är intresserad av rara blommor eller ej så är det en spännande natur att vandra i. Eftersom även pilgrimsleden passerar på dessa "korvliknande", slingriga åsar så är det nu lätt att gå här. Backigt javisst, eftersom när en ås är slut så är det lite plan mark innan nästa snart tar vid. 
 
  
 
Naturreservatet Nolgården Näs är en del av ett 6 km långt åsstråk på gränsen mellan socknarna Näs och Vartofta-Åsaka. Området utgörs av sju mer eller mindre sammanhängande, oregelbundet slingrande åspartier som är uppbyggda av material av främst ortocerkalk, men även av skiffer och sandsten. Här bildas värmefångande sydsluttningar av stor betydelse för stäppängsflorans trivsel. 
 
Ett exempel på dessa stäppängsväxter är fjädergräset (Stipa pennata). Artens egentliga hemvist i sydösteuropas stäppområden och dess förekomster på Falbygden är de enda i Norden.
 
Vid min promenad denna gång såg jag både smalbladig lungört, gullviva, backsippa och en massa violer. Kommer att återkomma hit framöver och se vad som blommar då!
 
 
 
 
Även en gran som blommade såg jag. 
Fantastiskt vackert! Blommar alla granar så vackert? Har aldrig lagt märke till det i så fall
 
 
Hit lär det bli återbesök, helt klart. Hoppas även att fler tar chansen att gå på åsarna nu när det kommit ytterligare några cacher i området.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Inga Johansson

Finfina bilder! Får nog kontakta dig för lite tips när det blir dags för en tur åt ert håll. Det blir kanske till sommaren.

Svar: Du är så välkommen!
bojip

2015-04-29 @ 18:32:32
URL: http://tankstallet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0