Tidslinjen Vara, fast vi råkade hamna i Nossebro igen!

 
 
I Vara kommun finns ett projekt som kallas för tidslinjen! http://tidslinjenvara.se/
Turistbyrån beskriver det så här:
En resa genom Varabygden och dess historia! Längs Tidslinjen kan du göra en spännande resa till historiska händelser och till naturens egna minnesmärken. På vägen upplever du de mest natursköna miljöer man kan tänka sig men också intressanta stopp i tätorter. I Tidslinjen lyfts olika tidsepoker från Vara kommuns rika historia, från istid till nutid. 
Vid de flesta av dessa platser finns även nu geocacher utplacerade och det gillar jag mycket! Detta är ju verkligen platser som är värda att visa upp och som självklart förtjänar en burk eller två. Vi har länge pratat om att göra en sådan tidsresa och igår blev det då äntligen av!
Tur det eftersom det är betydligt vitare ute idag efter snön som föll inatt.
Målet var som sagt tidslinjen och dess cacher, men man vet ju aldrig vart man hamnar.........
Just denna gång råkade det bli Nosebro! Där har vi varit förr en annan gång då vi försökte oss på att ta oss till Vara......
Egentligen tycker jag att det är rätt spännande att vara ute och åka så här. Planen är lös, vi åker åt det hållet och så får vi se vart vi kommer! Skulle någon ringa så har man oftast ingen aning om direkt var man är. Jo koordinater och närmsta cache kan man ju ange utan problem men det är ju inte så många som begriper.
Dagen började annars riktigt bra med ett besök vid Center of Västergötland. Här kom även dagens första riktigt goda skratt! Alla är vi ju inte så bra på engelska och när ledtråden är roof så letar man ju självklart i marknivå.......

 
Titti var så tvärsäker på sin sak så jag bara hakade på utan att fundera det minsta förrän jag hittade gömman.......Underbart och även en plats som verkligen förtjänade en gömma!
 
Så kom vi då till den första av vårt mål: Tidslinjen Vara - #3 Finnestorp!
Vilken fin plats!!!!!
I Finnestorps våtmark har upprepade offerhandlingar utspelat sig. Genom offer försökte man påverka gudarna.
Av detta såg vi inte så mycket spår av men en väldigt fin gammal fornstuga fanns strax intill!
 
 
 
Mycket bra ställe för en cache! Hittade även denna mossa strax intill gömman!
 
 
Vi fortsatte vår resa och träffade på en annorlunda postväktare!
 
 
Riktigt kul!
 
Efter ett antal lite enklare gömmor som kom längs vår väg var det så dags för fika! Vi valde Karla Högar. Gamla gravfält brukar ju vara rätt fina platser. Så även här men någon gömma hittade vi inte.
 
 
Fast fikat smakade bra ändå även om det nu började droppa lite smått uppifrån.
Slättäng Detta var en riktigt mäktig plats! Högt uppe på kullen stod tre resta stenar! Måste vara fint här framåt sommaren!
 
 
Stenar tycktes sedan bli ett återkommande tema de kommande gömmorna.
Lekåsa hade år 2000 52 invånare och en yta av 7 hektar, men 2005 hade befolkningen sjunkit under 50 invånare och Lekåsa klassas inte längre som en småort.
Gigantisk kyrka till de få invånarna och en märklig sten fick vi se.
 
 
 
Lekåsagården. Här fanns ett lokalt hembygdsmuseum och inte mindre än 9 resta stenar runt omkring. Hade varit kul att få ta del av historien om varför de stod där......
 
 
Vem samlar på runstenar egentligen??????
 
 
Detta är en kopia!!!! Originalet till denna bjässe lär finnas på en stor gård vid Hornborgasjön. Det fanns tydligen någon där på 1700-talet som samlade på såna här. Kopian sägs vara bekostad av bygdens store son och originalet ska ha hittats alldeles i närheten. 
Ja inte trodde jag att man tillverkar runstenar i dagens tider heller.......
 
Jo vi passerade en vis mack också: Roy & Roger´s - MACKEN
 
 
Det var verkligen här det spelades in en del scener från den kända serien!
Nu började regnet bli besvärligt, ungefär samtidigt som vi kom på att vi befann oss nära Nossebro! Där har vi ju fikat på ett cafe en annan lite regntygnd dag. Bra avslut på en mycket bra dag. Det blev inte så många tidslinjegömmor tagna men väldigt många sevärda platser fick vi se ändå! Me like!!!!!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0