Fåleberg och Torsö

 
Vissa cacher hamnar på min önskelita. De fyra cacherna vid fålebergs by är sådana och det var med glädje vi kunde konstatera att nu är snön borta där så vi kan göra ett besök. Fålebergs by Stockastugan"Kroka-Svens" är en av cacherna här.
 
Fåleberg var ända till slutet av 1890-talet, då det byggdes om, en gammal by med ytterst egendomligt utseende. Till slut var den utan motsvarighet i landet, bebodd av ett antal bönder, som i många släktled betalade arrende in natura. På ett ganska begränsat område låg hopgyttrade om vartannat gamla halmtäckta ladugårdar, stugor, visthusbodar och andra uthus, halmstackar m. m. De flesta husen var byggda av rundtimmer och omgivna av stora humlegårdar. Nästan alla bönderna var släkt med varann. Hela gården sköttes gemensamt, eftersom ägorna låg om varandra, så att allas jordarbeten måste företas samtidigt.
 
Av boställena fanns inte mycket kvar men det var fina marker att vandra i. En synnerligen populär hage var det också då inte mindre än tre andra personer traskade omkring där med papper och penna. Undrar vad de gjorde för inte var det samma som vi inte.
 
 
 
 
 
Vilket vridet träd. Vad kan ha fått det att snurra så?
 
Efter en härlig promenad styrde vi färden ut mot Torsö. men först ett litet stopp vid Mörtevik
Här blev vi varnade för att vi kunde få se något skrämmande......Haha lite kul var det allt! Men inte ett dugg otäckt!
 
 
Så över bron till sommarön Torsö. I allafall märktes det på cacherna. Ingen av dem var loggad sen september förra året.
 
 
Första stoppet blev Skeberga ångbåtsbrygga
Denna cache är placerad vid resterna efter Torsö ångbåtsbrygga. Under första hälften av nittonhundratalet var det reguljär trafik mellan Mariestad och Torsö med ångbåt. Ett tag var det till och med två båtar som trafikerade sträckan och konkurerade om passagerarna. Både ångaren Torsö och ångaren Woglinde körde den tre sjömil långa turen till ön. Numera ses bara resterna av bryggan ett antal gamla trästolpar sticker upp ovan vatten ytan och markerar var den låg.
 
 
Nog kändes det att vi kommit till vägs ände.......
 
 
Dagens absolut rofylldaste plats var vid Stenskönt. Vi hade ju egentligen tänkt fika vid skeberga men det blåste så kallt så vi traskade de 400 metrarna in i denna underbart fridfulla hage i stället.
 
 
 
Solen värmde så gott här och det var alldeles stilla med undantag för fågelkvittret. Här hade vi kunnat stanna länge. En perfekt fikaplats!
 
 
Vingklippt. Det var nog ett bra tag sedan det maldes något här, men den var forfarande fin att titta på.
 
Dagens sista gömma blev Torsö Sandvik. Här har jag faktiskt varit och badat en gång en betydligt varmare dag!
 
 
Idag var det folktomt och eftersom vägen hit var lite besvärlig valde vi att ta en promenad på närmare 2 km enkel väg. Kollade vi innan vi gick om den var på plats????
Nix, ingen av oss hade en tanke på sådana detaljer.....När 17 meter återstod kom jag på det. Men det fanns på plats och väntade snällt på besök. 
Totalt vandrade vi ca 8 km denna ljuvliga vårdag! Nästan ingen snö fanns det heller och nu äntligen känns det som om vintern är på väg att ge upp!
En underbar dag!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0