Ravinernas dag!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här med raviner har det gått troll i. Det finns två stycken som vi länge pratat om att vi ska besöka, men har det blivit så?
Nej, det har alltid kommit något i vägen. Inser när jag skriver att det där med att komma något i vägen finns det många ställen vi tänkt på men som vi fortfarande har på att göra listan pga det. Men hittills har jag aldrig ångrat våra ändrade planer nån gång för det brukar bli bra, oavsett vad vi gör.
Men denna dag skulle så äntligen få bli ravinernas dag!!!
Första stopp Klyftamon # Karl XII:s grotta ligger just i en ravin som inte är speciellt lätttillgänglig. Det finns några alternativa vägar dit, vi valde den som verkade närmast att gå och det gick utan större problem. 500 meter enkel väg i stiglös terräng kändes bättre än ca 4 km totalt på stig just i dag. 
Första fynd var denna inte så välväxta gran.
 
 
Kan det vara en ormgran? Eller oxå tänker den skydda sig från att bli värd för en geocache genom att låta bli att utveckla grenar.
 
Ravinen där grottan ligger kallas även Djupedalshåla och liknar en liten canyon, den har i sin botten tidigare varit uppodlad i hela sin längd.
 
 
 
Nere i ravinen var det vilt och mäktigt, med de höga bergväggarna på var sida. Bäcken var nästan torr, men grönt och lummigt var det.
 
 
När man ser hur bergväggarna är formade på snedden kom vi att tänka på hur det måste ha väsnats då när inlandsisen höll på som värst.
 
 
Orsaken att cachen heter som den gör beror på följande skröna: Karl den XII skall ha vilat i grottan nedanför bergväggen när han var på jakt i trakten. Han skall då ha blivit beskjuten med kanon, men kulan träffade i stället i bergväggen en bit ifrån grottan, och gjorde ett hål rakt in berget. 
 
Cahen var gömd i "kanonhålet". Känns tveksamt att nån skulle släpat ut en kanon i denna terräng, men historien är bra oavsett sanningshalt.
 
Åter vid bilen begav vi oss på inte helt stora vägar mot Lundsbrunn. Visst är det underbart att få se detta rofyllda ekipage vid sidan av vägen!!!!
 
 
Dags för nästa ravin: Sörboleden 1 var vårt mål och efter en fikapaus vid Dala kvarn begav vi oss ut i den nästan regnskogslika naturen vid leden.
 
 
 
Sörboleden är ca 3 km lång och börjar vid Dalakvarn i utkanten av Lundsbrunn. Stigen går in i en djup ravin som bildades efter istidens slut då ett stort jordskred inträffade. Genom det rinnande vattnet har ravinen sedan utvidgats. På vandringen får man flera gånger korsa ån på små broar. Naturen är orörd och växtligheten är rik. Här växer t.ex. gråal och strutbräken, gul svärdslilja och gullpudra.
 
 
 
 
 
 
 


Vid Sörbo springer två källor fram ur slänten, den ena med järnhaltigt vatten. Den sista hälften av leden går genom blandskog och barrskog åter till Dala. Nätbeklädda brädor, nya broar och trappor gör leden lättare och mer lockande att gå. Det är en spännande vandring för både stora och små med den porlande ån som slingrar sig utmed leden. Vandringen är relativt lätt med undantag för ett par uppförsbackar när man ska upp ur ravinen.
 
Ibland var bäcken nästan dold av alla fallna träd. Måste husera ett gäng flitiga bävrar här.
 
 
Efter promenaden hittade vi dessa fina små minaiatyrhus av kända byggnader i trakten. Mysigt!
 
 
 
 
Vi avslutade med några ur denna serie  Stenåsen 20 Granen i gropen
Flera av dem var utlagda i en alldelse underbar skog och vi fick en bra avslutning på en bar dag.

Linneduk på Kinnekulle

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har vissa problem med mobilens stavningsprogram. Kinnekulle var åtminstone ett av de orden som mobilen tyckte var totalt oanvändbart och i stället föreslogs ordet Linneduk. Nu har den ju i och för sig vant sig vid att jag föredrar Kinnekulle, men hur ofta använder man ordet Linneduk idag när man skriver på sin mobil??
I vilket fall som helst så kommer jag osökt att tänka på just Linneduk när mysten Råängen helt plötsligt visade sig lösbar. När den kom för några år sen så hade vi en messingerdiskussion om nämnda myst på Kinnekulle, då viss förvirring uppstod om varför jag skrev om dukar när vi diskuterade tänkta resmål. Oftast är det ju så när jag skriver att jag inte läser vad som verkligen kommit på pränt.
Nåväl, denna dag stod återigen en resa till nämnda duk på önskelistan. 
Vi började med en mycket trevlig myst vid namn Boet som visade sig ha en riktigt fin slutgömma. Kul!!!
Sen blev det promenad. Vandringsled Blå - Råängen. CO skriver att vandringsled och naturreservat är en perfekt kombination för geocaching och jag kan inte göra annat än hålla med.
 
 
Mysten Råängen låg dock inte i det fina området jag trodde, utan här fick vi vackert gå med höga knäuppdragningar bland nedkapad sly i nästan 500 meter.
Inte helt fel att åka upp till Kinnekullegården och äta lunch där efter den promenaden.
 
 
Mätta och belåtna fortsatte vi mot Stenbrottet och en väldigt fin promenad runt sjön i botten. Sehr Schön (sjön) är en av de cacherna som släpptes i samband med grilleventet där i våras och vi var överens om att vi allihop uppskattade att de inte hängde längs bergväggarna ett antal meter upp.
Jag tycker att det självklart ska finnas cacher för de som gillar den typen av utmaningar, men de borde vara utanför den normala 161-metersregeln. Så många fina platser som är blockerade med en T5.
 
 
Mobilens kamera fick jobba hårt här i denna vackra miljö.
 
 
 
 
 
 
 
Avslutningsvis gjordes ett besök vid min Kapten Fulskäggs potatisklyftor .
 
 
Namnet är faktiskt oxå ett resultat av ovan nämnda rättstavningsprogram.
"Allting började med att vi åkte till Linköping för att leta potatisklyftor.  
Eller egentligen så letade vi efter en piratskatt men när vi skulle berätta om vårt äventyr så tyckte mobilens stavningskontroll att man inte letar piratskatter nu för tiden utan potatisklyftor."
 
Kul att se hur ens cache fungerar i verkligheten.
 
 
Titticc skrev mycket fyndigt i sin logg  
"När jamandcat och jag gömman gjorde..
Så satt CO å "kråset smorde"
Hon satt där och åt sitt ägg..
medans vi funderade på Kapten Fulskägg" 
 
 
Hemåt efter detta vi styrde, nöjda med en bra dag tillsammans på finaste Kinnekulle. Det bästa av allt: Vi har många anledningar till återbesök för än finns det massor av små gröna lådor kvar.

På träff i utmarken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sätuna Utmark.
 
Upplägget är som följer. Ta dig till frågetecknet på kartan där det finns en bra parkering. Ca 100 meter från vägen finns ett naturreservat som jag skulle tro att inte många känner till. I det finns kojan på bilden, frågan är bara var. Hitta den och 30 meter bakom ryggen finner du cachen.
 
 
Ungefär som att leta efter en nål i en höstack typ. Speciellt eftersom hela reservatet är på 51 hektar.
Skulle tro att mer än jag inte lagt ner speciellt mycket energi på att leta efter den, då det faktiskt bara var 15 personer på 8 år som hittat den.
Men efter att ha fått ett ovärderligt tips vid en kolmila några mil norrut väcktes en teori. Inte kunde väl det vara så enkelt?
Lusten att pröva blev påtaglig och kontakt med M4rtin samt Malin och Titti togs. Kunde de möjligen vara lediga på lördag fm?
Jodå, alla kunde och vi gav oss iväg mot frågetecknet. Sen var det raka vägen in i vildmarken som gällde.
 
En naturreservatskylt var det första som mötte oss som hade mycket intressant att berätta.
 
 
"Sätuna utmark påminner om en vällagad gryta. Här finns en nypa hällmark, två nypor sumpskog, en smula lövskog, rejält med barrskog, några bäckar och lite till. 
Sätuna by vars bönder har smala skiften här ligger inte mindre än 3 mil bort, vid Hornborgasjön. Detta gjorde det inte mödan värt att ta hand om skogen så långt hemifrån, varvid området har lämnats närmast orört. Vissa träd är över 200 år gamla."
 
Med tanke på att skogen var så orörd hade jag förväntat mig en rätt jobbig promenad över nedfallna träd och i sly. Så visade sig inte alls vara fallet. Visserligen var det en bit att gå, men det var riktigt lättvandrat, trots avsaknaden av stigar.
 
 
 
Dessutom väldigt vackert. Såklart att solen gjorde sitt, allt blir ju vackrare i solsken, men jag gillade verkligen denna skog.
 
 
 
 
När sen kojan hittades var lyckan stor och ändå större blev den när även burken hittades. Allt i perfekt skick trots 8 år i skogen.
 
 
 
Ett parkeringsträd? Visst är naturen fantastisk och visst kommer tanken på bokstaven P upp?
 
 
Efter denna fina vandring så ville vi ju fika. Varför inte vid Ryds grottor?
 
 
 
 
En av de finaste platserna i Skövde och vi fick en fin stund tillsammans innan de andra gjorde ett försök på Ryds grottor
 
 
Den fanns på sin plats. Lite konstigt kan jag tycka att inte fler loggat den sen FTF i vintras, då den i mitt tycke inte är så svår. Men koordinaterna slår ju här nere intill bergväggarna så kanske det beror på det.
 
 
I vilket fall så är det en häftig känsla att befinna sig på klyftans botten.

 
En fantastiskt trevlig förmiddag tillsammans med besök på två fina platser i vårt närområde.
 
 
Visst är Sverige vackert!!!
 
 
 
 

The heart of Sweden!

 
 
 
 
 
 
 
Man kan knappast göra annat än att gilla detta koncept. Cacher som visar platser man mer än gärna vill komma till, men kanske inte ens vet att de existerar. De där smultronställena som för alltid kommer att finnas kvar i minnet. Att sen tanken med årets tour avsiktligt är så att varje cache kanske tar lite längre tid genom att man "tvingas" söka ledtrådar på den sevärda platsen för att komma fram till slutburken är faktiskt även det något jag uppskattar. Hellre några få riktigt bra cacher än en massa intetsägande jag glömt innan veckan är över. Är det sedan något lekfullt uppdrag man ska utföra blir det ändå bättre.
 
Vi hittade fyra av den nya touren samt två av fjolårets innan jag ramlade i säng på kvällen. Vilka platser det var!
 
När cachesläppet var började vi fundera på vart vi ville. Det fanns ju så mycket spännande så valet var allt annat än lätt.
Jag föreslog då  GeoTourSwe2 - Fången på Kägleholm eftersom dels cachenamnet tilltalade mig samt att jag visste att det skulle finnas en gammal gömma från 2003 någonstans i trakten. Varken jamandcat eller tiger90 hade något att invända så det fick bli vårt mål.
 
 
Väl på plats visade det sig att gamlingen befann sig 15 meter från bilen. Snacka om tur!
Dagens första riktigt fina plats var det vi kommit till. Här fanns redan tre bilar på parkeringen och vi anslöt till de trevliga cacharna på platsen.
 
 
Vi skulle leta reda på brickor med kägelresultat och det var allt annat än lätt så att Malin hade upptäckt att det fanns spoilerbilder mottogs med glädje från de som redan letat en stund.
 
 
 
Helt normalt beteende i min värld att undersöka detaljer man inte ägnar så mycket intresse för annars....... Jag verkar inte vara ensam om det beteendet heller😉.
 
Bricka efter bricka kunde identifieras under tiden som vi på köpet hann beskåda slottsruinen och till sist fick vi även lära oss lite om kägelspelets gyllene regler innan vi vandrade vidare till Ödeby kyrka där en mycket trevlig guide väntade.
 
 
 
Inte höjde han på ögonbrynen trots att det sannolikt är första gången nån besöker hans kyrka iförd pannlampa.
 
 
Han berättade glatt om nakenbilderna på Adam och Eva som ansågs avleda tankarna från prästens ord en gång i tiden och därför förpassades till en mer avskild del av kyrkan, samt eftersom vi ju hade med starka lampor så fick vi även titta in i gravkammaren under kyrkgolvet. Fantastiskt!
Ett mycket snyggt upplägg på cachen som verkligen visade oss runt i både ruin och kyrka. Jo, jag gillade det massor! Att vi sen fick en FTF i det trevliga sällskapet var extra kul.
 
 
Vi fortsatte vår tur och hamnade efter lite felkörningar vid en av förra årets gömmor: GeoTourSwe - Ekebergsmarmor 
Vilken vacker plats!!!!
 
 
Här råkade vi träffa på två från det trevliga gänget killar som vi mötte tidigare vid Kägleholm. Tillsammans gick vi och loggade granncachen Marmor innan vi beslöt oss för att fika tillsammans.
 
 
Alltid kul för samtalsämnen saknas ju märkligt nog aldrig när man är ute så här.
 
 
Vi fortsatte vår lilla tur med ännu några mils bilresa till GeoTourSwe2 - Lockhyttan.
Dagens tredje sevärda plats!
 
 
 
Här träffade vi på tre av de andra i sällskapet från Kägleholm. 
 
 
 
Helt osannolikt egentligen men ack så kul. Även här gjorde vi gemensam sak i loggandet och platsen samt gömman gjorde att ännu en favvo blev utdelad.
 
Nu var det definitivt dags att åka hemåt igen, men först ett stopp vid förra årets GeoTourSwe - Riseberga en plats jag länge velat besöka. Här blev det tydligt varför jag uppskattar årets tanke så mycket. Den cachen var visserligen lite jobbad, men inte såg man det allra minsta av klosterruinen om man inte gick en extra sväng. Det var tom så att jag undrade var klostret var.......
 
Nu var vi trötta och vi beslöt att GeoTourSwe2 - Porla Brunn skulle bli vår sista cache.
 
 
Att här en gång varit massor av folk var svårt att tro, nu när det endast var vi och ett gäng myggor på platsen. Fint var det iallafall även här och definitivt en sevärd plats.
 
 
Hemåt nu men i sista stund så blev det "bara en till". Att vi stannad vid GeoTourSwe2 - Ramundeboda klosterruin blev på nåt sätt pricken över i på vår sanslöst lyckade dag.
Här är så fint! Vi har varit här vid några tillfällen tidigare men i kvällsljuset kändes det nästan ännu finare.
 
 
 
 
 
 
Vi räknade stolpar och pinnar och hamnade vid dagens absolut finaste gömma. Att vi fick sällskap av en trevlig kille som skulle kolla till ridleden i tiveden som var nyfiken på vad vi gjorde kändes kul det med. Förhoppningsvis lyckades vi förmedla det fantastiska med vår roliga hobby. 
 
 
 

Geotour release party 2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ända sen vi var i Örebro på party förra sommaren så har jag vetat att om jag bara får möjlighet så vill jag åka även i år.
Förutsättningarna för att fixa med att köra hela vägen och övernattning var dock inte optimala så vi slog helt enkelt följe med tiger90 som oxå skulle dit. Trevligt sällskap och lift från Mariestad tur och retur är ju aldrig fel. 
Det blev en riktigt bra dag.
Det är rätt svårt att upprepa en sån succé som förra release partyt var, men detta hade man verkligen lyckats med. Ett fantastiskt arrangemang som trots att de var tvugna att byta lokal mindre än ett dygn innan eventet blev väldigt lyckat.
Nästan 300 hade loggat will attend så lokalen var full av glada cachare.
 
 
 
Fyra timmar skulle eventet ta och den tiden bara rann iväg utan att man kände att det blev långsamt, förutom lite på slutet då vi ju alla var sugna på allt nytt och spännande som utlovats ute i länet.
När vi kom välkomnades vi av kaffe och hembakt hallongrotta. Mumsigt. Även lunch i form av baguetter blev vi bjudna på senare.
Sen passade vi på att shoppa lite av allt det nördiga som sannolikt bara geocachare ser sig ha behov av. 
Vi hälsades välkomna och förra årets geotour utvärderades som den succé den blev.
 
 
En föreläsning om Titanic hölls och det verkar vara en spännande utställning. I den välfyllda goodiebag som vi fick, låg en rabattcheck på nämnda utställning som kommer väl till pass i sommar hoppas jag.
För övrigt så låg där lite godis som visade sig vara genomtänkt reklam.
En hallonbåt för nämnda Titanicutställning, en karamell som reklam för open art i sommar och en dödskalle för spökstaden i slutet av oktober. Gott var det iallafall oavsett om det var reklam eller ej.
Det fanns en tipspromenad att gå om man ville det och en "klurrunda" som var riktigt kul så det sysselsatte vi oss med en stund innan årets nya cacher presenterades med tillhörande coin.
 
Här skulle vi bedöma tyngden på stenar och rangordna dem för att få fram en siffra. 
 
 
Lukta på kryddor fick vi oxå göra. Kan det vara timjan och kanel tro?
 
 
Vad finns i denna burk tro?
 
 
Jo. Det här och i botten två siffror vi ville veta vilka de var.
 
 
Innan släppet blev det vinstutlottning och kan man tänka sig. Jag vann andra pris!
 
 
Innehållet i goodiebagen plus min vinst. Allt lär komma väl till pass framöver. 
Även Malin och Tiger90 vann så det blev full pott i bilen denna gång.
Så släpptes alla nya i geotour2 och lokalen tömdes så sakteliga. 
Vart skulle vi styra vår färd av alla dessa nya spännande?
 
 
Svaret kommer i nästa inlägg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0