Nöjd!

 
 
 Kaffe med Dopp på Hökensås 
 
Så kom då den efterlängtade dagen, den med stort D som vi skulle ha vårat andra tjejligeevent.
 
 
Så här dagen efter, kan jag inte känna mig annat än sanslöst nöjd. För trots att vi inte hade möjlighet att hälsa våra gäster välkomna pga en sanslöst virrig journalist från den lokala tidningen, som la beslag på alla vår tid när folk började droppa in, så blev det hela ändå väldigt lyckat.
Vindarna var kalla så doppet, det fick vi låta bli i sjön. Istället blev det muffins med en för Hökensås vanligt förekommande ingrediens som fick figurera dopp.
Nej, det var inte fisk i mina muffins. Receptet finns för övrigt i en av de nysläppta gömmorna: Receptet VVL Ibbesjön .
 
 
 
Loggboken fylldes med inte mindre än 38 nick. Jättekul att så många ville komma och förgylla vår förmiddag!
 
 
Eftersom jag anade att flera av besökarna åkt långt bad jag om att man skulle skriva sin hemort i loggboken och det var kul läsning efteråt. Vi var cachare från Töreboda, Lidköping, Färgelanda, Tibro, Vargön, Jönköping, Borås, Falköping och Skövde kommuner. Helt fantastiskt! Extra kul att många faktiskt åkt riktigt långt bara för att komma på vårt lilla event! 
 
 
Klockan 11 var det cachesläpp och 35 nya gömmor släpptes.
 
 
Jag hade förväntat mig att platsen skulle tömmas på folk i ett nafs men så skedde faktiskt inte. Flera stannade kvar och pratade lite till.
Ett gäng tjejer från Borås som tyckte det var kul att vi var ett tjejgäng som anordnade eventet åkte hela vägen bara just för att det frö ovanlighetens skull faktiskt var just tjejer som anordnade event. Kul men det stämmer faktiskt. Av de event jag besökt har faktiskt bara ett fåtal haft en tjej som EO.
 
 
När stranden var tom valde vi att gå två sjörundor.
Laxagölarna är ju alltid fin, men denna gång var vi allt annat än ensamma. Stränderna var fulla av fiskande metallarbetare. 
 
 
Dessa bär upptäckte Malin. Vad kan det vara för några? Kände inte för att testa dem som nån ingrediens i muffins iallafall fast de var vackra!
 
 
Vi fortsatte sen till Rödsjön där titticcs runda publicerat. Det var med viss vånda vi närmade oss första gömman då den inte var loggad på nätet. Vi ville ju absolut inte FTFa något när vi själva var eventarrangörer.
Men det visadede sig att vi kunde slappna av. Kontakten med de där uppe var obefintlig här och gömmorna var FTFade för över en timme sen.
 
 
Även här fanns det fiskare runt sjön, men det är aldrig några problem. Tror ingen fiskare skulle muggla nån gömma, de verkar snarare bara bli glada över en kort pratstund som avbrott i fiskandet.
 
 
Helt underbart att vandra i denna terräng!
En mackfika och ännu en blåbärsmuffins slank ner innan vi vände hemåt igen.
Supernöjd med både event och promenaderna efteråt. En helt underbar dag!
 
 
Här är en länk till reportaget: 
 
 

Troll, kvarnar och utedass i Lidköpings kommun

 
Vi hade ett ärende till Lidköping. Olofssons är så snälla att vi får låna deras geocachingflaggor till eventet och när vi ändå behövde hämta dem så passar vi ju även på att cacha lite såklart.
Vi kom till flera fina ställen denna dag och det gemensamma temat för dem alla var faktisk att de hade otroligt fina utedass. 
Ett tema vi inte förväntar oss. Dass är ju ofta mest ett nödvändigt ont så att säga. På tre av ställena vi besökte fanns dass och de var allihop jättefräscha och fina. Två var dessutom väldigt personligt inredda.
Denna detalj tyckte jag var kul.
 
 
Kvarnbacken Dessa kvarnar hade både en cache och ett fint dass. Den högra kvarnen var helt klart av en modell jag aldrig sett förr. Nog kan man undra varför de två så olika kvarnarna placerats så? Här hade jag gärna velat veta lite mer. 
 
 
Största Granen? i skogen var denne bjässe. Vi såg den sticka upp en bra bit ovanför sina grangrannar i skogen och nog var den värd en egen burk alltid.  
 
 
Jag är ju svag för vatten. Sjöar, hav och diverse vattendrag av alla de slag.
När vi nu var så nära vänern så ville vi ju gärna se en skymt av den. Vi åkte till Arken badplats
Ingen badande denna dag så vi hade platsen för oss själva. Jo, det fanns faktiskt ett fint dass även här......
 
 
 
Vi upptäckte att det rök rätt rejält och undrade vad som kunde ha hänt. Efter att ha försökt ta oss närmare platsen insåg vi att det sannolikt var någon som eldade nu när det regnat igen och inte är lika torrt längre.
 
Vi fick faktiskt ytterligare lite vattenkänning vid Grusgropen
 
 
Jag har ju aldrig förstått vitsen med att placera ut geocacher vid grusgropar, det är ju inga platser jag har stor behållning av att besöka, men denna var ett undantag. Tydligen hade den använts som badsjö tidigare och platsen var förvånansvärt välskött fortfarande.
 
Dagens absolut största överraskning gick annars på temat troll.
 
 
Vi såg en slinga i skogen som verkade perfekt för en skogspromenad och hade ingen aning om vad som väntade.
 
Ingen skylt som visade oss till denna plats så vi hittade verkligen hit enbart pga geocaching.
Vilket ställe. Vilken kreativitet!
 
 
Trollet Gudrun mötte oss vid första cachen och inte så långt från Troll 1 fanns detta par. Färska blommor i vasen dessutom.
 
 
Flera figurer och miljöer fanns längs den ca 350 meter långa stigen. Har glömt hur långt det var då det ju fanns så mycket att kolla på.
 
 
 
 
 
 
Längst bort fanns en koja, ett kapell och så självklart dasset, vars spegel finns på översta fotot i inlägget.
Här fanns även möjlighet att packa upp sin fikakorg både ute och inne i kojan under tak.
 
 
Kapellet var nytt för året. Det byggdes inomhus under vintern för att sedan fraktats hit på Kristihimmelfärdsdag. Allt enligt gästbokens som låg på plats.
Bläddrade lite i den och förundrades över alla besök här. Hur hittar alla hit egentligen? Alla de som inte råkar hitta hit tack vare en liten plastburk.
 
 
 
 
En helt otrolig plats och helt underbart att träffa på något sånt här, då vi egentligen faktiskt bara trodde vi skulle ta en skogspromenad.
 
 
 
 
 
 

Rotmystik vid Tidans strand

 
 
Det har varit dåligt med caching senaste tiden. Fokus har ju givetvis legat på att försöka få allt klart inför eventet, samt att jag försökt bli frisk från min envisa hosta. Men nu börjar hostan avta och jag hoppas att även min ork återvänder.
 
Nåväl, idag kom så äntligen ett tillfälle att idka friskvård. Geocaching är ju faktiskt precis det för mig. Lyckopiller? Tja, så länge jag får ge mig ut i skog och mark och leta burk tillsammans med en god vän regelbundet, så behöver jag inga sådana piller. Så länge det ger mig lycka att "rota under en rot" ibland så är ju det betydligt sundare.. 
 
Det ofullbordade projektetFikaplatsen och Å-kröken blev dagens utvalda lyckopiller. De ligger längs en liten väg som mestadels följer Tidans strand.
Helt ordinära gömmor men ändå en upplevelse.
Först stötte vi på ett vildsvin med glad knorr på svansen!
 
 
Så vild var den ju inte, men riktigt söt där den hängde i sin svans längs stigen.
 
Tidans vatten var alldeles svart, denna kvava dag. Jo, det var åska i luften, men märkligt nog lät Tor bli att slamra uppe bland molnen. Regn kom det dock senare, precis när vi kommit tillbaks till bilen. Ibland har man tur!
 
 
Rota under en rot var det ja. Vad är egentligen rot på detta träd och vad är stam?
 
 
Kan träd växa hur som helst egentligen?
 
 
Geocaching är ju fantastiskt på detta sätt. Inte sjutton får man se sådana här ställen annars.
Naturen upphör aldrig att förvåna mig och jag är glad att jag har någon att uppleva den med.
 

Skattjakt istället för tråkpromenader

I förra veckan mötte vi pressen.......
Då kan det bli sådana här rubriker.
Tråkpromenader var ju inte ett ord nån av oss sa, promenader är väl bara tråkiga om man går samma väg varje dag, men såklart att jag hellre geocachar.........
Tjejligan rustar ju för fullt just nu för vårt event  Kaffe med Dopp på Hökensås som går av stapeln nu på lördag.
Eftersom vuxenskolan ville ha ett "geocachingprovapåtillfälle" så kallade de in Västgötabladet för ett möte med tjejligan.
En reporter träffade oss alla fyra och knåpade sen ihop denna artikel.
 
 
Alltid lika pirrigt när man har träffat en representant för en tidning, för det är ju inte alltid det står att man sagt det man sagt egentligen. Denna gång blev det helt ok även om det ju givetvis fanns massor mer som jag gärna velat fått med. 
Hoppas nu att någon nybörjare vågar sig upp till Lilla Havssjön på lördag och att eventet blir lyckat.
Vi har iallafall gjort vad vi kunnat och 35 nya gömmor ligger och väntar i skogarna nu........
 
 
 Efter en gofika inne i Tidaholm avslutade vi vår träff med Malins runda uppe på Hökensås.
 #1 Djur och natur - Regnbåge
Denna runda har vi pratat om att gå länge nu men denna dag blev det så av. Svårt att välja en bättre dag.
Vi hade även turen att få se inte mindre än tre regnbågar då vi träffade två grabbar som satt bekvämt tillbakalutade i varsin stol och bara väntade på att fisken skulle nappa.
Och nappade det gjorde det uppenbart, då tre nyfångade fiskar låg i mossan strax intill.
 
 
 
 
 
Finaste Hökensås levererar som alltid och vi fick en fin stund tillsammans.
 

En grotta, souvernirer samt årets sista vita dag!

 
Vissa gömmor lockar mig märkligt nog lite extra. De där som inte har nån självklar väg till sig och dessutom har en historia att berätta. Såna som även ger mig välbehövlig motion på köpet.
 
 
Ett hygge kan ha många färger, bara man tar sig tiden att stanna upp och se det vackra som även ett fult hygge kan visa.
 
 
Lingonen är visst mogna.
 
Vad gjorde vi ute på hygget kan man undra.
Jo, det var ju en sån där burk, långt bortom all ära och redighet med en historia som lockade mig.
Inga vägar fanns på kartan och platsen krävde gummistövlar eftersom den omgavs av en mosse.
Varför i hela friden ge sig ut till en sån en av sommarens få varma dagar?
Tja, varför inte?
 
Nere i kanten av Gomossen reser sig stugberget brant ur mossen och genom sprickbildning har här bildats en grotta, grottan i Stugberget. Grottan är 7 m lång, 60 cm bred och takhöjden är 170 cm men faller inåt till 140 cm. Det sägs att i denna grotta bodde Pusten när han blev arg på sin fru. En gång när det blev riktigt hett tog han med sig sängkläder och tänkte bosätta sig i grottan för alltid. När ilskan lagt sig och han blev hungrig gick han hem igen.
 
 
Vi hade fått lite hintar om lämplig väg, för vägar fanns det oväntat gott om även om de inte var med på kartan, så allt som allt blev det väl bara en promenad på ca 600 meter enkel väg, men det var obanad terräng. Kändes som bara skogens djur gått här innan oss.
Mycket riktigt reste sig ett berg rakt upp i mossen men det blöta slapp vi ifrån, vi kom ju från berghållet.
 
 
Varma blev vi, en intressant plats fick vi se, som verkligen föll in under epitetet plats man aldrig kommit till utan en geocache.
 
Utmaningar är kul, när de är på en nivå jag själv kan klara. Idag har vi fixat två souvernirer, Både geocachingens dag samt mystsouverniren i årets Road trip tillsammans med Lena. 
En härlig eftermiddag fick vi tack vare det och jag är tacksam för alla äventyr geocachingen ger mig.
I morgon har jag min sista vita dag. Hoppas, hoppas jag även fixar att logga en burk då, efter sonens kalas på laserdome. Om inte så får väl den dagen vara kvar som vit dag till nästa år. 
Kommer ju knappast att sluta geocacha om jag inte måste innan dess.
 
 
 
 

Event på Hökensås

 
Tjejligan ska ju ställa till med event igen! 
Denna gång heter eventet Kaffe med Dopp på Hökensås 
Platsen för eventet är vald med tanke på att det där doppet kan ju lika gärna vara göras i sjön eftersom Lilla Havsjön även råkar vara en ypperlig badsjö. Om det nu är så att man inte gillar att fika......
 
Bara att anordna ett event är kul men det är ju även så roligt att placera ut nya eventgömmor, så därför har vi varit på Hökensås i dagarna två och bara njutit av den underbara naturen, samtidigt som vi råkat tappa en och annan burk.
 
 
Numera finns ca 35 nya burkar signerade tjejligan som väntar på att släppas den 29 augusti.
 
Bilderna i detta inslag visar lite av vad man kan se när man besöker de nya burkarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoppas vi ses!
 

Söråker Sundsvall

 
Efter Falun var siktet inställt på detta maffiga ställe: Sörviks herrgård utanför Timrå. Ägaren berättade att det tog ca 10-12 timmar att klippa gräsmattan, med åkgräsklippare.
Nu var det inte klippa gräs vi skulle göra (som tur var), inte heller skulle vi bo i herrgården, men i gårdshuset, strax till vänster om det stora huset, fick vi husera i dagarna tre.
 
 
Utsikten från terassen ner mot Klingefjärden var inte fel, och strandpromenaden strax nedanför var givet mål för både morgon och kvällspromenader och faktiskt även bad.
 
 
Lite caching blev det också. Här nedanför EarthCache - Vulkanön
Alnö, strax utanför Sundsvall, är en norrländsk vulkan-ö som uppstod för ca 560 miljoner år sedan! 
Öns berggrund vittnar om dess vulkaniska historia och är unik inom den svenska berggrunden och är internationellt känd för sina ovanliga bergarter, som världsunika Alnöit som gjort Alnövulkanen till ett givet samtalsämne bland världens geologer. På senare år har man hittat liknande bergarter i Sibirien och Afrika.
 
 
Ås brygga innehöll nästan ett slags provkarta av öns alla bergarter.
 
Ett annat spännande ställe var Döda fallet och cachen Vildhussen
 
 
Natten till den 6 juni 1796 drog Indalsälven igenom en grusås och skapade en ny dragning förbi Storforsen och tömde samtidigt en 25 km lång och 2,5 km bred sjö, Ragundasjön, på allt sitt vatten. På endast 4 timmar var sjön borta. Storforsen tystnade för alltid och Döda fallet var fött. På endast några få timmar försvann 1000 miljoner kubikmeter vatten ner i dalen och drog med sig det mesta som kom i vägen träd, hus, båtar, lador mm Mirakulöst nog omkom ingen i Sveriges värsta naturkatastrof genom tiderna.
 
 
Det var lätt att gå i området tack vare alla spångar, annars hade det varit en rejäl utmaning att ta sig ner hit.
 
 
Vatten har rejäla krafter och visst var det mäktigt att gå här där storforsen brusat fram för 250 år sedan.
 
 
Flera jättegrytor fanns i det gamla fallet.
Denna ihåliga nedanför var helt klart annorlunda.
 
 
Ett annat, nästan osannolikt ställe var Thailändska paviljongen
 
 
 
 
Det hela började med att den Thailändske kungen Chulalongkorn kom på besök 1897. Då åkte han runt i Europa och skulle bland annat besöka den svenska kungen.När han kom till Sverige tillbringade han några dagar i Stockholm och ville därefter se norra Sveriges inland och få inspiration från svenska skogsbruket.
Han åkte till Härnösand där de började åka upp på Indalsälven med båt. Efter han varit där åkte de till Nyland där de bytte till en mindre ångbåt som tog dem upp till Sollefteå. Dagen efter fortsatte de att åka upp på Indalsälven till Bispgården.

Till minne av besöket döptes en väg i området till Kung Chulalongkorns väg. Det dröjde ända till 1992 tills thailändare upptäckte vägen. 5 år senare påbörjades bygget av en Thailändsk paviljong. 1999 var den färdigbyggd, då Ragunda kommun fick den i gåva av av Thailands vice premiärminister.
 
 
 
Hur som helst så byggdes denna paviljong på en mycket svårbyggd plats (de fick påla ca 30 meter ner i lera) men då thailändska munkar valt platsen så var det den platsen som gällde.
Kändes rätt märkligt att se denna exotiska byggnad mitt på den norrländska landsbygden
 

Falun

 
 
Två nätter tillbringade vi i en jättefin stuga i utkanten av Falun. En perfekt vald plats visade det sig eftersom det faktisk fanns cacher inom gångavstånd. Jag går ju ofta en morgonpromenad alternativt en kvällspromenad på våra semesterresor och när det finns några cacher inom gångavstånd så blir ju promenaden ännu mer självklar. Denna stuga bodde vi i.
 
 
Att vandra mellan gärdsgårdar är ju inget jag gör dagligen så det var bäst att passa på. 
 
 
Utsikten från stugan var heller inte fel.
 
 
Öns-värt 1 var en av cacherna jag gick till.
 
Önsbacksdammen har haft stor betydelse för driften av Falu gruva. Verksamheten vid Falu gruva var vattendriven ända fram till 1916. Vattnet till pumpar och hissar togs från ett omfattande system av dammar som anlades redan på medeltiden.
Önsbacksdammen är en av de äldsta delarna i det åtta kilometer långa bäckflödet från Puttbo mot Gamla Berget.
 
 
Så vackert i kvällssolen men dammen var även vacker i morgonsol
 
 
 
Gamla Bergsdammen var en annan av dammarna som fick besök andra kvällen vi bodde i stugan.
 
 
Dagtid besökte vi Falu Gruva Earthcache
En riktigt fin promenad blev detta.
 
 
Märkligt att sten kan ha så oerhört många färger egentligen!
 
Här fick vi nästan känslan av att befinna oss på en annan planet, kargt och med minimal växtlighet
 
 
 
Husen runt gruvan var ju naturligtvis målade med........
 
 
 
men att laddaren för elbilar var så här fin kom som en överraskning
 
 
Hela gruvområdet var sevärt och vackert och tack vare earthcachen lyckades jag även få ytterligare en souvernir i samlingen.
 
 

Högt betyg i Örebro och Sundsvall

När CO lyckats få till en geocache som både roar och engagerar de mest ovilliga tonåringar, ja då kan man inte göra annat än att njuta av tillvaron. 
Denna familjeresa lyckades jag med konststycket att hitta inte mindre än fyra sådana cacher som faktiskt hela familjen uppskattade.
 
 
 
De två översta bilderna är från en helt underbar serie holkar, strax utanför Örebro signerade LåW. Ja, jag vet ju såklart inte om alla i serien är bra, men de två vi loggade var helt klart riktigt bra och hade en lösning jag aldrig stött på tidigare, trots att jag har en viss förkärlek till gadgetcacher.
Pippi holken är den första i serien på totalt 11 stycken. Vilka två vi loggade av dem berättar jag dock inte.
Hit hoppas jag kunna återvända tillsammans med nån i tjejligan framöver, förhoppningsvis i samband med ett stort event i höst.
 
Sundsvall är ju en helt fantastisk geocachingstad och vi har ju varit där en gång tidigare. Inte heller denna gång var siktet inställt på geocaching men två riktigt bra cacher kunde jag logga.
Denna hade varit utsedd till geocache of the week!
 
 
Tur att jag har tre söner som är duktiga på sådana här saker!
 
Sista gömman jag ska berätta om är denna: Valley Of Discombobulation
Här blev vi faktiskt riktigt engagerade allihop. Trodde aldrig att jag skulle få se hela familjen krypa i en vägtrumma men så blev det. Normalt är det ju mor som roar sig med sådant ibland.
 
 
Här startade alltihop och det fanns flera delsteg, det gällde bara att komma på hur vi skulle göra.
En oerhört vacker plats, och vi irrade allihop runt, runt där i dalen, började ge upp ibland, men då hittade någon mer ledtrådar och helt plötsligt lyckades vi komma lösningen på spåren. Helt klart inte som det var tänkt, men ändå. (Ett delsteg hade nämligen fått fötter tyvärr).
 
 
En riktigt, riktigt kul geocache och det enda jag ångrar är att vi inte försökte oss på granncachen trots att batterierna i gpsen tvärdog och jag hade glömt extrabatterier. Hade ju lite,lite batteri kvar i mobilen.
 
Nåväl, Fyra riktigt bra gömmor och jag får väl erkänna att utan familjens hjälp hade ingen blivit loggad. Det är ju det här med att ha en fungerande hjärna. Tur det finns andra som behärskar det som mor inte kan.
Kommer jag nånsin tillbaks till Sundsvall så vet jag definitivt vems gömmor jag ska prioritera den gången.
 
 
 
 
 

Semester

Länge sen jag uppdaterade men vi har varit på resande fot, hela familjen. Snart kommer några inslag om besöksvärda platser på vår resa.
I väntan på det bjuder jag på några platser som tyvärr inte har en cache.
 
 
En vacker plats i utkanten av Falun.
 
och en lika vacker plats utanför Sundsvall, Söråkers strandpromenad
 
 
 
Många vackra platser kan man också hitta utan geocacher men det underlättar oftast om det ligger en burk bredvid.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0