Söråker Sundsvall

 
Efter Falun var siktet inställt på detta maffiga ställe: Sörviks herrgård utanför Timrå. Ägaren berättade att det tog ca 10-12 timmar att klippa gräsmattan, med åkgräsklippare.
Nu var det inte klippa gräs vi skulle göra (som tur var), inte heller skulle vi bo i herrgården, men i gårdshuset, strax till vänster om det stora huset, fick vi husera i dagarna tre.
 
 
Utsikten från terassen ner mot Klingefjärden var inte fel, och strandpromenaden strax nedanför var givet mål för både morgon och kvällspromenader och faktiskt även bad.
 
 
Lite caching blev det också. Här nedanför EarthCache - Vulkanön
Alnö, strax utanför Sundsvall, är en norrländsk vulkan-ö som uppstod för ca 560 miljoner år sedan! 
Öns berggrund vittnar om dess vulkaniska historia och är unik inom den svenska berggrunden och är internationellt känd för sina ovanliga bergarter, som världsunika Alnöit som gjort Alnövulkanen till ett givet samtalsämne bland världens geologer. På senare år har man hittat liknande bergarter i Sibirien och Afrika.
 
 
Ås brygga innehöll nästan ett slags provkarta av öns alla bergarter.
 
Ett annat spännande ställe var Döda fallet och cachen Vildhussen
 
 
Natten till den 6 juni 1796 drog Indalsälven igenom en grusås och skapade en ny dragning förbi Storforsen och tömde samtidigt en 25 km lång och 2,5 km bred sjö, Ragundasjön, på allt sitt vatten. På endast 4 timmar var sjön borta. Storforsen tystnade för alltid och Döda fallet var fött. På endast några få timmar försvann 1000 miljoner kubikmeter vatten ner i dalen och drog med sig det mesta som kom i vägen träd, hus, båtar, lador mm Mirakulöst nog omkom ingen i Sveriges värsta naturkatastrof genom tiderna.
 
 
Det var lätt att gå i området tack vare alla spångar, annars hade det varit en rejäl utmaning att ta sig ner hit.
 
 
Vatten har rejäla krafter och visst var det mäktigt att gå här där storforsen brusat fram för 250 år sedan.
 
 
Flera jättegrytor fanns i det gamla fallet.
Denna ihåliga nedanför var helt klart annorlunda.
 
 
Ett annat, nästan osannolikt ställe var Thailändska paviljongen
 
 
 
 
Det hela började med att den Thailändske kungen Chulalongkorn kom på besök 1897. Då åkte han runt i Europa och skulle bland annat besöka den svenska kungen.När han kom till Sverige tillbringade han några dagar i Stockholm och ville därefter se norra Sveriges inland och få inspiration från svenska skogsbruket.
Han åkte till Härnösand där de började åka upp på Indalsälven med båt. Efter han varit där åkte de till Nyland där de bytte till en mindre ångbåt som tog dem upp till Sollefteå. Dagen efter fortsatte de att åka upp på Indalsälven till Bispgården.

Till minne av besöket döptes en väg i området till Kung Chulalongkorns väg. Det dröjde ända till 1992 tills thailändare upptäckte vägen. 5 år senare påbörjades bygget av en Thailändsk paviljong. 1999 var den färdigbyggd, då Ragunda kommun fick den i gåva av av Thailands vice premiärminister.
 
 
 
Hur som helst så byggdes denna paviljong på en mycket svårbyggd plats (de fick påla ca 30 meter ner i lera) men då thailändska munkar valt platsen så var det den platsen som gällde.
Kändes rätt märkligt att se denna exotiska byggnad mitt på den norrländska landsbygden
 

Kommentarer
Postat av: Inga Johansson

Roligt att läsa lite om era äventyr. Paviljongen var spännande liksom Döda fallet. Har inte hunnit kommentera så mycket på sistone. Har haft lite mycket att göra. Nu har jobbet börjat igen och lite annat har hänt som tar tid. Ha det så bra.

Svar: Tack!Måste erkänna att jag oxå varit extremt dålig på att både läsa och kommentera bloggar jag med, men då har man ju något att se fram emot regniga dagar.
Jag får väl skylla på att jag haft lite nya gömmor och event i huvudet samt sannolik skola i höst
bojip

2015-08-12 @ 22:22:18
URL: http://tankstallet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0