Surö, en sur ö fast väldigt fin ändå

Vi har känt lrk3 i många år, betydligt fler år än vi har hållit på med geocaching. Men att träffas någonstans och leta lite gömmor tillsammans är ett riktigt bra sätt att umgås. Vi hade egentligen tänkt cykla på Visingsö nästa utflykt som vi gjorde. Tyvärr kom en bruten fot i vägen och maken är alltför tung att dra i cykelkärra.......
 
Visingsö spar vi till nästa sommar, däremot hade vi hört gott om Surö!
Vi styrde bilen däråt och följde skyltarna mot Surö bokskog och såg framför oss bokskog vid Vänern..........
 
Naturstig Surö-Harnäs #Huggorm" var en bra gömma att parkera vid!
Här startade vår vandring! Solen sken från en klarblå himmel och det var riktigt vackert!
Det märktes att det regnat en del, stigen var stundtals lite vattensjuk och några gömmor var omöjliga att nå utan vadarbyxor men på det stora hela var vandringen väldigt behaglig. Förutom för en i familjen som fick skoskav.....
 
 
Eftersom solen sken valde vi att gå längs solsidan först, ett klokt val eftersom det tog betydligt längre tid än vi trott.
 
 
Det har ju regnat en del........ Här var en sån plats där vi sa stopp. Inte ut på ön där gömman ligger. Det var nog inte en ö när gömman las ut men nu så var det det, helt klart. Vi fikade i solen i stället!
 
 
Fikat gav kraft till unga förmågor, som släpade fram vad skogen hade att erbjuda för att bygga en lång bro och vips så var den modigaste över på andra sidan. Härligt! Tänk vad lite fika kan göra!
 
 
Vi börjar vår återfärd allmedans solen sakta dalar. Vi ökar farten rejält, men innan vi är åter vid bilen så är ändå fullmånen uppe och de sista gömmorna behöver hjälp av ficklampa för att komma fram.
En fin eftermiddag.
Men vi kunde inte låta bli att undra var bokskogen som det var skyltat om fanns, för om det var bokskog vi gick genom så var det märkliga bokar....... Det visade sig sen att den skogen var åt andra hållet.
En vandring jag kan rekommendera för naturens skull, hoppas det blir några gömmor  i bokskogen också!

2500-1 Billinge fritidsområde!

Billingen, detta berg där många springer, promenerar, rastar hundar, plockar svamp mm. Skövdebornas oas!
Tack vare en förträfflig serie:  Billinge fritidsområde har även vi traskat omkring åtskilliga km uppe på detta oväntat backiga berg.
Denna em visade sig solen från en klart blå himmel och det var dags att avsluta serien.
Tyvärr fanns det även något vitt på marken som även visade sig vara lite halkigt fläckvis men det hindrade oss inte.
Totalt hade jag 6 gömmor i serien kvar! Det hade ju varit roligt att kunna komma upp till 2500 med hjälp av denna serie, men vi insåg vår begränsning. Min dag slutade med totalt 2499 funna cacher!
 
 
 
Här skulle vi fikat! Varmt och skönt i solen!
 
 
 Billingens Fritidsområde # I Bergakungens sal
Detta var en riktigt kul cache att finna. STF efter  nästan 2 månader! Snacka om bergakungsmiljö! Ser ni bergadrottningen?
 
 
Undrar varför tiden alltid går så fort när man är ute och cachar? Solen håller på att gå ner över hållsdammen och vi ger oss nöjda hemåt efter ytterligare 8 km vandring på billingen.
 
 
 

Arboretum och en satelitantenn!

En gång för 7 år sedan blev vi visade en riktigt fin plats nämligen Remningstorp - Arboretum # 1
Den gången hade jag ingen aning om att geocaching ens existerade så denna dag var det dags för ett återbesök.
 
Här vid Acksjön, på Remningstorps marker, är en fantastisk massa konstiga, utländska träd planterade och längst ut på en udde i sjön finns en grillplats iordningställd. Många olika sorters granar fanns det, denna var en mycket glansig och mjukbarrad variant som inte var det minsta stickig, säkert helt underbar som julgran!
 
 
Detta träd var en japans lärk som tydligen var väldigt populär som bonsai.
 
 
Jag hade för mig att bonsaier var små miniträd.........
 
Ett valnötsträd med enorma gulnande löv
 
 
Självklart passade det bra med en fikapaus här denna gråmulna dag. Längst ut på udden fanns för 7 år sedan enorma ihåliga ekar till barnens stora förtjusning. Tyvärr var de nu borta men det var ändå fint
 
 
Dessutom ser vi något skymta mellan träden.........
 
 
Man får vara glad för det lilla! 1 minut sol är bättre än ingenting!
 
Vidare mot Satellitantenn
Man har ju besökt en del sådant de senaste åren så det var med förvåning vi anlände hit.
Mitt ute i en kohage stod denna tingest:
 
 
 
 
Men det var ingen satelitantenn. Den stora plåt konstruktionen är bara en sol reflektor till en solcells panel på sidan, som genererar ström som laddar ett batteri som står under pallen intill.
Detta driver sen en mätutrustning som mäter diverse hydrologiska data i jorden och skickar detta trådlöst till någon dator i närheten.
En kunnig cachare innan oss hade skrivit i sin logg vad saken var och det hade vi aldrig kunnat gissa tror jag.....
 
Tiden rinner iväg snabbt dessa kravlösa timmar, hemfärd via hornborgasjön där jag inte kunde låta bli att stanna till:
 
 
 
Höstens färger är så vackra!
 
 

Sista turen på ToR

Tur och retur!
Den gamla järnvägen mellan Falköping och Ulricehamn som numera är en alldeles utmärkt cykelväg har ju dessutom ett stort antal högklassiga geocacher utmed spåret.
Vi har ju redan cyklat två gånger innan där men nu var det då dags för en sista avslutande gång.
Vi parkerade bilen i Falköping denna måndagsförmiddag och gav oss iväg med våra cyklar.
Det synnerligen regniga vädret har väl ställt till det en aning för det var inte helt lätt alla gånger att komma över diket vid sidan av cykelvägen. Vi fick bygga ett liten provisorisk brokonstruktion på ett ställe. Men denna dag höll sig regnet undan och till och med solen visade sig en stund.
 
 
Här skulle vi ha fikat! Fin utsikt och sol!!!!
 
 
Tyvärr gömde den sig snabbt bakom tjocka moln igen lagom till fikat.......
Många bra gömmor finns det. ToR # 12, ToR # 11, ToR#10 är några av dem jag uppskattade mest denna gång!
Vi missade några siffror till bonusarna så vi fick gissa lite men vi hade tur där med. Nu är det bara själva superbonusen kvar. De siffrorna låg kvar i Folkabo........
 
 
På vägen åter tog vi även Sidospår och Stickspår. Helt klart värt dessa små avstickare för det var bra gömmor båda två!
 
En helt underbar cykeltur blev det även denna gång och det är nästan lite vemodigt att dessa cacher
nu är avklarade.

Att bara vara...... utan att komma till Vara, eller "konsten att hitta en gryta........"

Det här med älgjakt ställer till det en smula..... Jag gillar ju verkligen skogen men älgjägare har jag trots allt respekt för. Inte för att jag direkt tror att jag har några större likheter med skogens konung men för säkerhets skull denna dag så var jag iförd en knallgul reflexväst i skogen ifall någon jägare skulle vara skumögd. Älgar brukar ju sällan vara gula!
Vi såg inte en enda jägare.......
Däremot var det en hel massa regnmoln som ville ställa till det för oss! Vi hade noga valt just Vara bara för att det skulle regna minst där under dagen. Under konstant regn körde vi ut på slätten.
 
Efter att ha fått oss en rejäl urladdning av skratt och skrikmusklerna vid Power of Ödegården var vi redo för Skvaltkvarnen
 
 
Vilket ställe! Nu hade faktiskt regnet upphört och vi gav oss ut på en fin promenad fram till den gamla kvarnen. Undrade vad skvaltkvarn egentligen var för något på vägen dit genom skogen men sen kom jag ju på att jag ju faktiskt har en skvaltkvarnsgömma själv.......Jaja, minnet är ju inte min starkaste sida just nu.....
 
 
 
Skvalt kommer av ordet skvätta - skvätta vatten. Vattenkvarnen kom relativt sent, den är som skvaltkvarn känd i Grekland år 45 f. kr. Till nordeuropa kom den på 600-talet och i vårt land är den vanlig på 1100-talet.

Det var bondens kvarn och när den kom skedde en förändring av brödkulturen, från den urgamla färskbrödskonsumtionen till storbak halvårsvis, beroende på svårigheten att lagra mjöl en längre tid. Surbröd och hårt bröd med lång hållbarhet blev följden av kvarnverksamheten.

Många malde helst på nätterna då man hade den uppfattningen att kvarnen gick bättre, "vattnet var tyngre då".

Kvarnarna hade ofta ett dåligt rykte. Folktron sade att här fanns övernaturliga väsen. Här kunde näcken eller bäckamannen, kvarnrå, tomtar och goenissar förkomma. Det sas att "di Små" hjälpte de varsamma och ställde till det för de ovarsamma.

På en karta från andra hälften av 1600-talet finns dokumenterat att på denna plats låg en skvaltkvarn. Den kvarn du ser är uppbyggd enligt den gamla principen med horisontalt liggande vattenhjul och en stående axel upp till kvarnstenarna. Lagren liksom hjulen och vattenrännan är gjorda i ek.

Självklart var vi ju tvugna att testa om det gick att släppa på vattnet och det funkade alldeles utmärkt!

En underbar plats vi aldrig hittat utan den där lilla plastlådan!

Vått, vått, vått var det i skogen men är det inte lite sol trots allt?

Vidare till ett annat smultronställe: Den Riktiga Tomten

 

Den riktiga tomten må bo i Rovaniemi men det är här han är på julaftonens förmiddag. Tomtens medhjälpare serverar glögg och pepparkakor.
Här fanns både arbetskläder och önskelista så det måste ju stämma........
 
 
 
 
Vi passade på att önska oss lite mer solsken och jag tror nog tomten hörde oss ändå!
 
Om man inte tror på tomten så var det en gång Lars-Augusts (1870-1956) gamla stuga.
Han var en gårdfarihandlare som drog vida omkring med sitt lager och han hade som specialitet att komma och plocka upp sitt lager precis när det vankades mat i gårdarna.
 
Vi fortsatte en bit på elljusspåret mot Älgfällan
 
Ännu en av alla dessa fångsgropar som det tydligen finns ett antal av överallt i vårt land. De stora stensatta kan jag förstå varför man gjorde men de små groparna har jag inte riktigt förstått förrän nu:
 
 
Detta var det närmaste vi kom en älg och älgjägare denna dag!
 
Hyringa ödekyrkogård!
 
 
Sedär! Nu kom ju solen! Jag gillar gamla ödekyrkogårdar! Precis som med gravfält är det platser med stämning!
 
Inte långt därifrån låg Hyringa fornstuga
 
Ännu en fin plats denna dag!
 
 
Vad passade väl bättre här i solskenet än.......
 
 
Kaffepaus!
 
Ännu en ödekyrkogård hann vi med, denna gång Längnums kyrkplats
 
 
Hur länge det funnits kyrka här vet man inte. Det äldsta beviset är den romanska dopfunt från tidig medeltid, som nu finns i Fridhems kyrka. Man vet att en katolsk munk levde här 1308, 'Helgo, Curatus in Länghem.' Efter den sista renoveringen 1829 beskrivs kyrkan vara av sten med ca 1 m tjocka väggar och plats för ungefär 150 personer. Kyrkan saknade torn, men det fanns en klockstapel med två klockor bredvid. Redan 1724 började diskussionerna om att bygga en ny kyrka gemensam för Längnum, Malma och Hyringa. 1853 kom beslut om att en ny kyrka skulle byggas. Långa diskussioner om var denna skulle ligga fördes. Till slut enades man om platsen där nu Fridhems kyrka ligger. Sista gudstjänsten i Längnums kyrka hölls 10 februari 1868. Kyrkan revs och stenen från murarna kördes till den nya kyrkplatsen.
 
 
Från den gamla kyrkplatsen åkte vi till den "nya" kyrkan Fridhems kyrka
 
Jag är van vid vita kyrkor men härute på varaslätten har jag sett flera gula så även denna
 
 
 
Mitt ute på en åker låg denna fina kyrka med en toalett som gav oss en riktig nostalgitripp som bonus!
 
Jag gillar även gamla broar.
 
 
Baljefors var ett ställe som överaskade oss stort. Vilken magnifik bro!!!! Dessutom en riktigt vacker plats!
I Främmestad forsar Nossan under en gammal stenbro från 1860 som fortfarande används.
Namnet på forsen har en särskild historia. I forntiden stod ett slag på Baljemon mellan kung Ane och kung Balje. Kung Balje stupade vid Frisegården i Anestad (se cachen "Baljemostriden"). Kung Baljes son jagades ned i forsarna i Nossan och drunknade, därav namnet Baljefors.
 
 
Bärebergs Kyrkaett antal kyrkor har jag sett under min geokarriär. Det är riktigt kul
för de är oftast vackra och egentligen kan jag tycka att varje kyrka borde ha en egen geocache!
 
Detta var nog den största kyrkklocka jag sett!
 
Nu började stora regndroppar falla från himlen och vi var fördiga att ge upp för dagen. Men först tog vi en tripp in i Nossebro för att få en bit mat. vi hittade ett mysigt kaffe och lustigt nog slutade det att regna igen så vi styrde målet för gång nr 15 denna dag mot en cache jag länge velat besöka:
Lustigt nog så har det alltid kommit något i vägen varje gång vi försökt ta oss dit............
 
 
Fina runda stenar som är slipade i jättens gryta!
 
Enligt tradition friade jätten Hösse till en jättekvinna, men fick korgen. Han skulle dock få återkomma om han gjorde en stor gryta. Hösse satte genast igång med sitt arbete, men detta tog lång tid. Sent omsider blev han dock färdig med sin gryta och visade upp denna för jättekvinnan, vilken blev belåten. Men nu var det Hösses tur att dra sig tillbaka. Anledningen var att kvinnan blivit så anskrämligt ful under den långa väntetiden. Hösse flydde hals över huvud och tog vägen förbi Sälltorp där man än i dag kan se avtryck av hans föttter och fingrar när han kravlade sig uppför berget.

Jättegrytans diameter är ca 4 meter och djupet ca 3 meter.
 
 
Självklart var grytan vattenfylld! Hade varit konstigt annars efter allt regn.........
 
 
Inte långt därifrån låg Elings stenvalvsbro
 
 
Elings stenvalvsbro är en liten och gammal bro över Viskebäcken. Spännvidden är endast 1,4 m och troligen byggd 1910, eftersom en sten med det årtalet hittades när bron restaurerades år 2001. Det som är speciellt med denna bro är dess kraftiga konstruktion, vägen som bron bär var en av Vara kommuns två Klass 1 vägar, dvs högsta klassen.
 
Vägen som går över bron är en del av den gamla riksvägen, mellan Stockholm och Göteborg. Denna grundades under tidigt 1600-tal och blev senare den välkända E3an. Dess sträckning flyttades under sent 1900-tal och benämningen har numera ändrats till dagens E20.
 

Det har allt hänt en del med vägarna de senaste åren............
 
Mörkret börjar falla och efter en lite kusligare upplevelse beslöt vi oss för att avsluta dagen med
en grustäckt i Vedum 
 
 
 
Länsstyrelsen beslöt att återställa platsen år 2007 och resultatet var riktigt fint tycker jag.
Massor av smultronställen hittade vi denna dag och vi lyckades ju hitta grytan till slut även om vägen dit inte var den rakaste!
 
 
 

Stamtisch och geobilskomplettering i Mariestad!

Äntligen så verkar brittsommaren ha kommit med lite soligare dagar.
Det blir ju perfekt när vi har ledigt en dag ihop att vi åker till Mariestad på event och cachar samtidigt!!
 
Detta kunde ha varit en alldeles perfekt fikaplats, det var bara ett litet bekymmer........
 
 
Det var verkligen inget brittsommarväder just denna tisdag iallafall! Fy vad kallt det var. Blåste halv storm och dessutom regnade det men Snuggenäs var säkert jättefint en soligare dag!
 
 
CUR1 var idag med och det behövdes. Vet inte om jag hade vågat denna apkonst!
 
 
Terräng 2,5???????
Tur bilen var utrustad för att underlätta startsträckan!
 
Mer utrustning skulle det bli. Tre totalt golfokunniga stövlade in på golfshopen för att köpa en teleskopbollplockare som kanske kan komma till användning nån gång.
Ägaren ville förevisa en liten finess på den och det gick vi med på, det vara bara det att Lena snabbt som ögat plockade till sig ett myggstift som bättre motsvarade det vi tänkte plocka och la i den lilla korgen innan han hunnit dit med sin rosa golfboll. Finessen var att man skulle kunna vända på den upponer utan att "bollen" ramlade ur! Det funkade inte på myggstiftet........
Fast å andra sidan funkade det inte helt bra på golfbollen heller......
 
Ja, så var det då dags för eventlunch på stadshotellet! Alltid lika trevligt att träffa Mariestadscacharna. trevligt och gott!!!!
 
 
Mätta och belåtna styrde vi kosan ut mot  Ekudden Ruins. Vilket mysigt ställe! Nu hade även solen börjat bryta igenom lite, lite grann. Skönt!
 
 
men några som ville bada fann vi inte idag.
 
 
Dessutom hann vi med  Slå ett slag för Mariestad, och  High Tech 8 "The Radio" , båda riktigt kul.
 
Sen avslutade vi dagen med nästa utrustning till geobilen på Coop Bygg.
Nog kan man väl behöva en tvättmaskin med sig ibland när man är ute och cachar.........
 
 
 
 
 
 
 
 

I titanus giganticus mage

Hemma igen från främmande land och en ledig dag tillsammans med Lena.
Skalbaggen lockar fortfarande en del och snart är det ju älgjakt......
Denna "bedrövliga" tid på året för oss ickejägare som infaller då det är som vackrast i skogen med alla färger. Dessutom brukar det även vara rätt bra väder då.
Nåväl. Jaga älg kan de bara göra ett fåtal veckor, geocacha kan man ju göra året om!
Bäst att satsa på en tur i baggeland innan man riskerar att bli tagen för en älg.
 
Senaste besöket upptäckte vi att "magområdet" var rejält avspärrat med två rejäla vägbommar. Det blir ju rätt långt att gå så vi packade med oss cyklarna. Helt perfekt!
Dagen började med en rejäl utmaning som höjdrädda Lena kastade sig över!
Det var väl bara ett problem:
För att komma fram till gömman krävdes stövlar då det var jätteblött. För att sen komma vidare var stövlarna ett hinder. Blöt, snorhal stock, balansgång och stövlar kan betyda ett sjukhusbesök om man har otur. Detta löstes lätt med en liten klättring i bara strumporna. Jag vaktade stövlarna och agerade fotograf.
Tur att vi alla har en viktig uppgift att fylla........
 
 
Det var förvånansvärt många höjdkurvor i skogarna och vi trampade på.
Flera gömmor hittades och de flesta var faktiskt riktigt bra!
 
 
Naturen var omväxlande och vi hade turen att klara oss från de värsta blötområdena resten av dagen.
Mitt inne i skogen låg så scoutgården Högaliden efter en riktigt rejäl uppförsbacke.
 
 
Vad fint det var här! Ett antal vindskydd, ett gigantiskt grillhus med tillhörande sopsorteringsstation
mitt ute i ingenstans kändes det som.
 
 
Här passade fika nummer ett jättebra!
 
 
Men vad kan det här vara????????
Inte speciellt funktionellt som bord eller.......är det en prispall??
 
 
 
Mätta och belåtna gav vi oss av igen. Ormbunkarna var rejält höga på sina ställen!
Dock hade inte alla lyckats lämna skalbaggens mage med livet i behåll.
 
 
Vi klarade det och fortsatte med några gömmor utanför baggen. Bl. a hittade vi en cache från 2003 med orginalloggboken i behåll. Häftigt.
Loggarna i början var ju som ett slags gästbok, där folk skrivit lite mer än bara sin signatur. Kul!
 
Nu började solen bli besvärande så Lena plockade fram sina tjusiga solglasögon...........
 
 
Fin gammal kvarn eller om det var sågverk.......
 
 
Fast bron var inget vidare.....
Tur de placerade jättesnöbollen där så man inte frestades att köra med bilen över......
 
 
Ullebotallen var nog dagens mest imponerande plats!
 
 
Den började växa nån gång på 1400-talet och var fortfarande i allra högsta grad vid liv.
Kanske den grövsta tallen i landet!
 
 
Vilken bjässe!!!!!!!!!!!
 
Tallen är placerad vid den gamla tvåspannsbron alldeles intill ett vägskäl som i dagligt tal kallas "skvallertorget" eftersom det i århundraden varit samlingsplats för traktens ungdom. Redan i ett protokoll från prostetinget år 1670 står det att läsa om "det stora furuträdet öster om ån vid Elgåsa kyrkväg".
Normalt blir en tall bara 250-400 år om den får växa fritt!
 
Här passade vi på att ta den sista kaffeslurken innan vi styrde åter hemåt igen!
  
 
 
En dag som faktiskt blev lite strapatsfylld med flera lite äventyrliga gömmor.
Avslutar med en liten bildkavalkad:
Spoilerrisk? Ja kanske, men jag nämner inte vilken av gömmorna bilderna är tagna vid.
 
 
 
 
 
Vi lär återkomma till baggen, finns bla två multi till som jag gärna vill ta, plus en massa andra gömmor såklart.
 
 

Turkiet!

En veckas semester i Kusadasi i Turkiet!
Underbart! Som vanligt när jag ska iväg nånstans för semester så brukar jag kolla upp om det kan finnas någon liten cache som man råkar passera längs våra utflykter men i detta land är det långt mellan cacherna.
 
 
Jag laddade ändå ner en PQ, och packade ner gpsen i handbagaget. Fick med i stort sett hela Grekland på köpet när jag la in 500 cacher...........
Men jag missade en viktig detalj, att föra över cacherna till gpsen så när jag väl väckte den på hotellet för att se hur långt det var till närmsta cache därifrån visade sig den ligga i Skövde.......
Väl hemma igen insåg jag att vi passerat hela 5 cacher med några meters marginal i detta cachefattiga land.
Alla var placerade på sevärda platser så visst kan man säga att geocaching är perfekt om man vill turista.
 
Pigeon Island 
 
 
En fantastiskt mysig ö med ett fort strax utanför kusadasi som man kunde gå ut till via en gångbro. Självklart låg en gömma här men den var jag lyckligt ovetande om.
 
 
 
 
 
Vilket ställe!
Ruinerna av en 2000 år gammal romersk stad. Biblioteket på bilden var imponerande!
 
Här kom plötsligt ett brudpar
 
25000 personer fick plats här
 
 
och ändra fram tills 1995 hölls konserter här i denna enorma anläggning.
 
 
En eftermiddag hyrde vi bil med chaufför
och åkte till denna vackra bergsby på 330 m. ö. h.
 
 
 
 
Annorlunda och riktigt mysigt!
 
 
Det där med att hyra bil med egen chaufför tilltalade oss mycket! Att köra själv i det landet var inget som lockade då trafikrytmen var minst sagt annorlunda.
Då chaufförerna dessutom kunde prata mycket bra engelska så blev vi tipsade om att åka till nationalparken så det passade vi på att göra sista dagen.
 
Hit hade vi aldrig hittat annars. Det var en grotta med en alldeles kristallklar sjö inuti. De modigaste badade där och det var uppfriskande sa de.......Till skillnad från havet var det rätt kallt vatten där.
 
 
 
 
10 meter djup var det i vattnet, 60 meter lång och 20 meter bred var grottan. Det sades att även jungfru Maria skulla ha badat i grottan på sin tid. Hon tillbringade enligt sägnen sina sista år på en bergstopp inte så långt härifrån.
 
 
 
 
Kristallklart vatten, fiskar som nafsade en i benen och efter badet på den nästan folktomma stranden kom ett vildsvin promenerande......
Nationalpark! Häftigt!
 
 
 
 
 
 
Dessa fem cacher hade jag kunnat logga, fast jag tror familjen tyckte det var skönt att jag inte skulle trassla mig in på udda ställen bara för att skriva i en loggbok denna resa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0