En liten aning om vår!!!!!!!!!

 
Minus 11 grader!!!!!!
Hm, det var inte så väldigt varmt och vi ska vara ute hela dagen. Vad ska man ta på sig tro?
Fast solen skiner ju!!!!!!! 
 
Körde enligt lager på lagerprincipen och det var tur för allteftersom dagen gick kröp temperaturen allt högre.
På väg hem visade den hela +7 grader! Nog är det vår på gång ändå!
 
 
Dagens första gömma var Sandseryds K:A
 
 
En riktigt fin kyrka och en bra start denna morgon. 
Sen fortsatte vi mot en gömma där hinten var liten lönn. Hm, ja nog vet jag hur en lönn ser ut, bara den har löv.
 
 
En naken lönn är betydligt svårare att identifiera och det fanns en hel del småträd att välja på där i snön så vi gav upp. Det kommer ju som sagt en vår framöver.
 
 
Ett av dagens huvudmål var Hovslätts laxtrappa. Det är ju det här med födelsedagscacher.......Denna fyllde ett år precis denna dag så självklart ville vi gratulera! Att sen få möjlighet att logga en challengecache i Mariestad lockar ju med det klart!
 
 
Själva laxtrappan var stenfrusen men fallet bredvid var fint. Även hembygdsgården var riktigt fin. 
 
 
Till dessa oerhört kuperade men vackra trakter vill jag åter i vår. Det finns några multicacher i närheten som jag gärna vill besöka!
 
 
Skogskyrkogården är ca 26ha stort och anlags 1941, den räknas till en av norra europas vackraste. Så många gånger jag åkte förbi och beundrat det vackra staketet. Nu fick vi en anledning att studera det närmare.
 
 
Fast detta var en gömma jag kommer att minnas av en helt annan anledning. Backen upp var rejält brant, ingen av oss hade vantarna på oss, så det var kallt att lägga händerna i snön på uppförsvägen och vi skrattade nog lite när vi bökade oss uppför. Då kom en äldre dam promenerande på trottoaren nedanför.
Så här loggade jag denna minnesvärda gömma:
 
"Det gick en äldre dam på trottoaren på andra sidan vägen. Hon tittade till på oss som stretade uppför den tämligen branta backen och skakade lite undrande på huvudet. Hon tittade en gång till när vi kom på plats och fotade det fina staketet men störst ögon gjorde hon när vi, med varsitt avgrundsvrål kanade på rumpan hela vägen ner igen. Återigen skakande på huvudet. Vi, vi skakade av skratt i stället! Helt klart dagens roligaste upplevelse! Tack!"
 
 
Ser ni rumpspåret?
 
Tanten hann ifatt oss vid nästa gömma vi loggade och fick tillfälle att skaka en gång till på huvudet. Undrar vad hon tänkte.......
 
Så jag längtar efter att snön ska försvinna nu! Tänk vad mycket lättare allt blir, inte minst att parkera. Det är så bra att det finns parkeringskoordinater men det är ju sällan att de är upplogade.
 
Så här parkerar en sann geocachare
 
 
Här gick det riktigt bra men det är inte alltid så lätt.
Vid en av dagens gömmor hamnade vi på en pytteliten väg som bara blev mindre och mindre och mindre.......Men eftersom det var snyggt plogat (om än smalt) så måste ju även snöplogen vänt någonstans. Det hade den inte.......Den hade fortsatt genom de nu låste grindarna där vägen fortsatte på andra sidan. Morranden hördes från titticc men hon löste det hela galant!
På återvägen hittade vi en plats att ställa bilen i ett vägskäl. Tänkte att på denna lilla väg kan det knappast komma någon bil under de 10 min som vi är borta.
Men se det kunde det. Det blev språngmarsch tillbaks till bilen.......Som tur var efter att vi loggat.
 
Dagens fika måste ju bara vara i solen. Vi fick leta lite för det finns inte alltför många bra sådana platser bland bostadsområdena vi råkade befinna oss bland men till sist så.......
 
 
Ingen välanvänd lekplats precis men precis vad vi behövde!
 
 
 
 
 
 

En riktig promenadcache!

2,5 km fågelvägen..........Och den riktiga vägen är betydligt längre.
Inte en gömma man tar när man har ont om tid precis........
 
 
Men, när himlen är alldeles klarblå, solen skiner och det är snö på granarna, som så sakteliga börjar droppa bort så var det en helt perfekt gömma! Vilken härligt energigivande promenad vi fick denna soliga förmiddag tack vare denna gömma!
 
 
 
Väldigt mycket snö fanns det uppe på billingen konstaterade vi. En himla tur att det kört någon på vägen innan oss annars hade vi blivit rejält trötta.
 
 
Egentligen är det ju dessa promenadcacher jag gillar allra bäst.
 
Att fika i en snödriva i gassande februarisol...........
 
 
Avskyr små nanos sittande i en skylt nånstans bland massor av mugglare, speciellt vintertid. Ändå fyller ju dessa nanos också en funktion. Speciellt i städerna. Men det är ju ändå skogscaching jag gillar bäst! Speciellt dagar med strålande sol som idag!
 

Under en bro i.......Lidköping!!!!!

 
Tror inte det är så många som får uppleva sådana här ögonblick!!!!!
Kanske inte så underligt att det ryktas att det finns bävrar här för vad är annars logiskt att tro när man hör ljud under en bro?
 
Lena hade en dag ledigt och vi passade på att ta oss en "frufri" dag På det sätt vi båda uppskattar så mycket
Denna gång gick färden mot Lidköping! Vi började med några gömmor intill vänern! Vackert! Men isande kallt!
Som tur var fanns en hint som gjorde letandet här något lättare för snön var rejält hård och isig!
 

En multi fanns det här som är så smart! Heta Linjen
 
Tyvärr fattade vi inte riktigt helt vad vi skulle göra just då och det var tur för oss att det var snö, men nu när jag vet, så kan den bara rekommenderas. Lite finslipning pågår enl CO så den kommer att bli riktigt bra!
 
Ja det var riktigt kallt denna dag så vi sökte lä för att ta våran fikapaus. Folkets park låg nära till. Massor av bord och stolar fanns det så det vara bara att välja och vraka!
 
 
Så in mot centrum!
Dagens första smultronställe var: Lidköping #3 Limtorget
 
Limtorget är den plats där den medeltida skaravägen delades upp i två gator på 1500-talet. År 1533 drabbades staden av en omfattande brand som lade större delen av den i aska. Eftersom Gustav Vasa ville grunda en ny stad vid "Huffudnaes", den plats där senare Vänersborg skulle anläggas, påbjöd han 1560 att alla invånare flytta dit, och att ingen köpenskap skulle tillåtas i Lidköping. Flyttningen blev ej av utan staden återuppbyggdes och livet fortsatte på handelsplatsen vid Lidans utlopp.
 
Området undgick en brand 1849 och mertalet hus är från 1800-talet.
 
Limtorget består utav många gamla hus, här finns även de gamla tullportsstenarna, ett tryckerimuseum och mysigt café. På varje hus finns en lite historik.
 
Vilken underbar miljö, även en gråkall februaridag!
 
 
 
Just här var det inte så mycket mugglare, annars var vi förvånade över att det var så mycket folk ute i rörelse denna torsdagsförmiddag. Fast cafe´t i den gula byggnaden var välbesökt!
 
En av dagens huvudmål var annars: Monument i city. En myst där man skulle leta upp olika konstverk i staden och leta upp tredje ordet på varje monument. Här var min lilla bok "konstvägar i skaraborg" ovärderlig för inte visste jag var de fanns inte. 
Det var bara en plats som inte var med och här hade vi lite olika uppfattning. Jag tyckte det såg ut som Olof Palme medans Lena tyckte det var mer likt Linus på linjen. Fast vi hittade inte någon av dem i lidköping......
 
 
 
 
Inte helt lätt i is och snö. Tining av text pågår!
 
 
Fast en logg blev det! Riktigt kul upplägg, om än med lite osäkerhet på vissa saker samt en "konstig" final. Hade förväntat oss något som gick i stil med resten av cachen men inte!
Fast en cache jag rekommendera ändå för det var kul att leta konst!
 
 
Staden delas i två delar av ån Lidan.
Den östra sidan benämns gamla staden och den västra sidan nya staden. Tidigare var gamla och nya staden två oberoende städer med var sitt rådhus. Gamla staden har väldigt många vackra hus kring St Nikolaikyrkan.
 
 
 
På nya stadens torg står nya stadens grundare Magnus Gabriel De la Gardie staty samt hans jaktslott, vilket tidigare användes som rådhus.
Ett ypperligt ställe att äta lunch var det också!
 
 
Hemfärden gick sen förbi dagens egentligen bästa ställe:
 
 
Misstänkt lik sparbankseken!
 
Ett helt fanstastiskt träd som jag aldrig hade hittat om inte en liten burk varit gömd bredvid!
 
 
Kronan är 17 m i diameter och stammens omkrets 1 m över marken 3,5 m. 2 m över marken delar den sig i 10 kraftiga grenar.
 
Vid danskarnas härjningar i Västergötland i samband med Kalmarkriget 1611 skall socknens kyrkoherde ha klättrat upp i denna tall för att spana men ramlat ner och fördärvat sig.
 
 
Tänk vad man får se när man har en "frufri dag"!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det är nära nu

Så många fantastiska gömmor jag har varit vid! Så många underbara smultronställen jag hittat! Så många favvvopoäng jag har delat ut! För nästan alla dessa fantastiska gömmor och platser har poäng sen tidigare eller har fått favoritpoäng även av mig! 
Just det här med favoritpoäng är en fantastiskt ide. Jag måste erkänna att jag kollar väldigt mycket på det här med poängen. Ett utmärkt sätt för mig att välja vilka gömmor man ska välja när man åker på geotur. 
Jag har rätt många egna gömmor nu oxå! Närmare bestämt 91 aktiva. Jag vill ju så gärna dela med mig av platser jag själv gillar! Många loggar blir det och jag är glad för varenda logg. Ännu gladare blir jag ju om jag dessutom råkar få en favvopoäng! Det innebär ju att gömman uppskattas och det är ju det jag vill att den ska göras!
Har nu kommit upp i den aktningsvärda summan av att ha fått 499 favoritpoäng! Så nära ett halvt tusen! En för mig helt otrolig summa! Tycker ju inte att jag gör så märkvärdiga gömmor.........
Självklart sporrar det till att fortsätta lägga ut nya gömmor. Jag vet ju precis vilken typ av cacher jag själv gillar och uppenbart är det ju fler som gillar den typen av gömmor!
 

Egentligen kanske inte helt normalt..........

När man en gång snöat in på det här med geocaching och dessutom fastnat för det rejält så som jag har gjort så gör man helt plötsligt saker som nog inte kan betecknas som helt normala.
Att åka nästan 6 mil enkel resa bara för att äta en semla kanske kan räknas dit. Att man sen dessutom inte väljer den rakaste, finaste vägen denna dag med underkylt regn och snorhala vägar dit utan gör en krokig omväg bara för att just där ligger det en liten burk som råkar fylla år just idag är väl ytterligare ett tecken på att något kanske inte är helt som det ska.......
Men det var ju event i Mariestad och då skulle det ätas semla .
 
 
Adolf Fredrik, Kung av Sverige . Dessa event brukar vara rätt trevliga tillställningar så dit ville jag ju gärna.
 
Att jag sedan råkat upptäcka att jag börjar närma mig att kunna logga Challenge #097 Birthday gjorde att det helt plötsligt blev väldigt viktigt att åka den lilla krokiga omvägen till Mariestad.
Men att hitta en cache i snön är ju inte alltid lätt.......Ingen hint desutom.......Nåväl.
Jag utrustade mig med spade, borste och isskrapa med förstärkt handske och jamandcat hade oxå med sig en borste för cachen skulle bara hittas.
 
 
Måste erkänna att det var rätt snopet att inget av mina noggrant uttänkta nya geotillbehör behövdes. Cachen låg fullt synlig.......
Men i och med dagens logg är det nu bara 3 födelsedagar till att besöka innan challengen är klar!
Det där med challengecacher förhöjer faktiskt cachingen ett snäpp ytterligare. Så kul att klara av bedriften man faktiskt måste göra för att få logga dem.

Midsommar i skultorp.

Skultorp har en fornby med en cache som påminner om att där firas midsommar varje år. Fast vi bor så nära har jag egentligen inte varit där nån gång förrän idag. Så långt från midsommarkänsla man kan tänka sig. Snön lyser vit från taken och inte ens tomten är vaken.......
Men en fin plats är det, även vintertid i minusgrader och idag var cachen här precis vad jag behövde.
Nämligen en anledning att komma ut en sväng. En gömma som var omöjlig att missa som fick bli dagens men viktigare var att det var en anledning att träffas för en mysfika tillsammans. En paus i vardagen för oss båda och en energipåfyllning jag så väl behövde. Att sitta på ett snöigt brunnslock och bara prata en stund gör underverk ibland.
 
 

En skogspromenad med avslutande fika i en hästhage

Ja, det kan man väl kalla att bara vara. Det är väldigt rogivande att vandra i skogen. När snöfligor börjar singla stilla så tycker jag faktiskt att det bara är riktigt mysigt.
Fast egentligen vill jag ju ha vår nu, inte mera vinter.
 
Men det är sällan man får som man vill.
Nu när det snöar för fullt ute och det redan ligger 10 cm av den vita varan på marken känns det märkligt att det i början på veckan var nästan barmark.
I måndags tog vi en kort tur bortåt Mariestad igen. Det finns en serie med 5 gömmor i skogen vid Ek.
Det var en serie jag gillade pga att det gav mig en promenad i fin skog och tillfälle att bara vara här och nu. Inga tankar kan snurra runt, runt i huvudet och det är vilsamt.
 
 
 
Sen är det väl självklart att man ska använda den som är kortast till att göra sådana här höjdarjobb.
Det ökar ju på svårighetsgraden en aning!
 
En gömma som blivit kvar för oss båda är domarringen borta vid Tidavad. Det har känts så besvärligt att ta sig dit, men nu när marken var frusen gick det lätt! Till och med elstaketet var lättforcerat och in bland hästarna traskade vi. Som tur är höll de sig i den andra änden av hagen för jag gillar nog mest hästar på bild egentligen.
 
 
En av domarstenarna hade en perfekt nästan liten soffa och visst smakade fikat bra även här, fast matsäcken var begränsad! Pga att det skulle komma oväder hade vi inte tänkt oss någon längre tur.
Vi kontaktade CO som bjudit de förra besökarna på fika ( hade ju inte varit fel med lite komplement) men han skyllde på att han jobbade.........
Även om snöflingorna just då var rätt blöta blev det en mysig stund ute i hagen. Strax intill flöt ån förbi och allt var fridfullt! Vila för själen.
 
 
 

pilgrimsrunda

Jag gillar att gå små rundor ute i vår natur. Finns det dessutom något att se utefter vandringen blir det ju inte sämre.
 
Det är väldigt populärt med pilgrimsleder häromkring. Från kungslena kan man vandra åt flera håll. Förra året invigdes leden mot Hjo och nu finns en riktigt fin hemsida om just denna leden. http://www.pilgrimslederskaraborg.se/?page=lederna&subpage=2 Detta plus att det kom ut en ny cache längs leden fick mig att bli nyfiken. När jag loggade Djuråsa källa passade jag på att gå en sväng längs leden och jag gillade vad jag såg. Här fanns ju alla förutsättningar att hitta på något! 
 
Eftersom snön kom tillbaks igen efter några dagar med barvinter tänkte jag att visst är det bra med cacher som är placerade så man kan hitta dem vintertid utan att ta med spade. Vi är ju faktiskt några stycken som trotsar snö och cachar ändå.
 
 
Ett torp
 
 
ett gigantiskt träd
 
 
ett slott
 
 
och slottets "lekstuga"
 
 
en våtmark med en ö
 
 
och lite brukshistoria.
Sen finns det en "plats med tradition" och en massa vilda djur i trakterna oxå. Plus källan givetvis.
Inte illa på 4 km vandring.

Ingen vanlig dag = födelsedag

Det hela började med att Titti frågade lite försynt om jag hade något för mig på fredag. Det hade jag inte. Hon hade nämligen en plan!
Eftersom hon visste att jag fyllde 22 år (för vilken gång i ordningen orkar jag inte räkna ut men jag blir ju aldrig äldre på denna blogg) så tänkte hon bjuda mig på det jag uppskattar mest här i livet. En geoutflykt med fika.
Men vilken fika sen då!
 
 
Solen sken från en alldeles klarblå himmel denna februaridag.
Det var nästan så det kändes som vår i luften.
 
 
Både Malin och Lili hade möjlighet att vara med och som efterrätt hade Malin med hembakade semlor.
 
 
Vad glad man blir över att få en sådan underbar förmiddag på sin födelsedag. Det var nästan att vi glömde bort att ge oss i kast med det vi egentligen kom för.
 
 
Jösses vad vi klurade. Vände och vred men nära skjuter ingen hare.
Att 17 träbitar ska vara så svåra att passa ihop.........
 
Tiden går fort i gott sällskap så det blev till att avbryta. Vi lär komma åter. När jag skulle klättra upp i trädet igen innan vi åkte hem kände jag faktiskt av mina 47 nyfyllda år, för inte kan det väl vara smörgåstårta och semlor......
Men en logg blev det i allafall, loggade som nr 7, 1 timme efter släpp.
Tur det börjar komma ut nya gömmor igen!

RSS 2.0