Nytt år, nya önskningar!

Först och främst vill jag önska alla som läser detta ett riktigt gott 2015!
 
När jag tänker tillbaka på året som snart gått tycker jag att det innehållit många bra saker och jag är nöjd. Kanske kommer jag att göra en återblick här på bloggen, kanske inte. Vi får se. Jag lovar ingenting för löften kan vara svåra att hålla.
 
 Jag kommer därför inte heller att ge några nyårslöften med ett undantag:
Jag ska fortsätta att geocacha bara för att det är roligt. Jag vägrar cacha för statistikens skull. Är det bara en cache jag loggar så är det en jag valt med omsorg i så fall. Kvalitet framför kvantitet som vanligt så jag kommer sannolikt även fortsättningsvis ha ont om favvopoäng......Logga VÖPT-serien bara för att få nya poäng är inget för mig!
 
Men jag har en stor geocachingönskan inför året som jag hoppas kunna infria utan alltför stort besvär.
Jag vill besöka fler event!
Speciellt sådana med tillhörande burksläpp.
Jag älskar verkligen sådana event. Att träffa på kända och okända och göra något man allihop tycker är jättekul är helt fantastiskt.
Barnen är nu så stora att de klarar sig utmärkt själva så nu är utmaningen mer att försöka locka med sig någon mer på stolligheterna jag vill på.
Hoppas maken ställer upp samt givetvis även mina fantastiska vänner i tjejligan!
 
Dessa event är de som just nu står på önskelistan:
Stammtisch XV 
Repövning 
Alingsås vinterevent 2015 
 
Läckö Kinnekulle Event 2015 
Skåneträffen 2015 
 
samt givetvis FAD. 2015 års placering av det eventet kunde inte ha blivit bättre för vår del!
 
Gott Nytt Geocachingår 2015!!!!!

915 favvopoäng på fyra cacher! En isande upplevelse!

Fyra cacher var vad jag räknade med att familjen skulle stå ut med.
Då vill det till att välja med omsorg. Kvalitet framför kvantitet är ju alltid mitt måtto och jag hade faktiskt redan flera som fanns på min önskelista på ännu icke nämda ort.
 
Fast egentligen var anledningen till besöket det här:
 
 
......eller ännu mer egentligen ett stort bekymmer med att hitta på julklappar till sönerna detta år.
Mellansonen hade bara en sak på sin önskelista och det var en timer till sin fönsterlampa så han lättare skulle kunna vakna på morgonen.
En synnerligen bra önskning men det kändes lite torftigt att bara lägga en timer under granen till honom.
Så då fick det bli en liten familjetripp till Linköping som julklapp till oss alla. Maken har ju även uttryckt en önskan om att få se utställningen om DC3an som försvann så staden hade helt klart något som roade oss alla.
 
 
Prison Island var jättekul och vi roade oss kungligt inomhus några timmar. Vet inte varifrån sonen fick lagnamnet från, men "lag ledlampa" fick det bli! Det är lite som fångarna på fortet med det undantaget att här är samarbete ett måste och det var vi ju tydligen bra på!
 
Cacherna då?
Jo, dessa fyra blev det:
 
915 favvopoäng hade de noggrant utvalda fyra cacherna! Imponerande helt klart!
 
Riktigt, riktigt bra var de faktiskt allihop men den som hade fått minst poäng var den jag tyckte var bäst och den som fått mest var väl den som egentligen var minst bra, fast ändå helt klart värd en favvo.
Märkligt egentligen att det var just så.
Men det var faktiskt en utmaning att logga cacherna och det var vädret som ställde till det.
Solen sken från en alldeles klarblå himmel och det var sagolikt vackert med snö och rimfrost.
 
 
Fast det var kallt! Iskallt!!!
 
 
 
Vi var ju inte riktigt förberedda på denna iskyla. Jeans är inte det mest värmande man kan ha på sig i 21 minusgrader.
 
 
 
Walles första skatt låg på en vacker plats dessutom. Nära Vreta klosterkyrka.
 
 
Hinten magnetisk och vi ser detta när vi närmar oss.
 
 
Allt är inte vad man tror och gömman var värd alla sina favvopoäng!
 
Solen sänker sig sakta och kylan blir än mer tydlig. Valet av inomhusaktivitet efter detta känns inte helt fel.
 
 
Linköping är en fin stad! Hit vill jag komma åter framåt våren. Skulle så gärna vilja stifta bekantskap med en
vis indian också.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vinterpromenad

Helt plötsligt har det blivit vinter! 
Faktiskt alldeles underbart med denna friska härliga luft. Till och med solen har visat sig ett par dagar. Härligt!
Nu är det ju så att det finns vissa nackdelar med att bo halvvägs uppför ett berg. Den nackdelen visar sig tydligast mellan lucia och trettonhelgen.
Det är nämligen så att solen inte orkar över berget dessa veckor och vi kan bara på avstånd se hur fint solen skiner en bit bort.
 
 
Valet om man vill ha sol är då antingen att ta en promenad modell lång alternativt förflytta sig ur skuggan meddels bil.
Denna juldag valde vi att ta bilen.
Fast det där med solen hade vi lite otur med. Höll ju på med att tapetsera sonens rum och ville gärna bli klara med det sist innan vi gav oss iväg. Vad hinner hända då om dagarna är korta?
Det är faktiskt rätt fint i skogen även om solen är på väg ner.
 
 
En skogsväg som det är fordonstrafik förbjuden på om man inte har särskilt tillstånd. Tror inte CO reflekterade nämnvärt över det när gömmorna placerades och många har kört denna väg, det märktes på spåren i snön, men vi valde ändå att gå.
 
På så sätt fick vi även syn på skogens konung som betraktade oss mellan träden där vi gick. Fantastiskt stora djur egentligen. Lustigt nog så har jag sett väldigt många älgar denna höst, mer än tio faktiskt, så ont om dem är det inte.
 
 
Framme vid detta ställe vände vi. Vackert och rofyllt ställe men tyvärr nog övergivet. Fönstren var inte helt hela.....
 
 
Här kunde man t.o.m se himlen genom taket!
Detta var ett märkligt ställe på vägen. Mötesplats eller vad är det?????
 
 
En gömma blev hittad av de två vi sökte efter och vi fick en uppfriskande promenad på köpet efter tapetseringen.
 
 
 
 
 

Jullov

Det händer inte så mycket vad gäller geocaching just nu. Familjen har jullov och så även jag faktiskt. Känns riktigt konstigt att inte tillbringa julaftons kväll på intensivvården som jag har gjort så många år förut.
En stor sorg faktiskt att jag inte kan ägna mig åt det yrke jag tycker så mycket om. Men kanske en dag i framtiden kan jag återvända, tills dess får jag ägna mig åt att annat och det råkar visst innebära jullov detta år.
Vuxenskolan är en ypperlig arbetsplats för mig just nu på mer än ett sätt.
 
Två delprojekt i "Historien i din hand" är nu klara och igång och loggarna har varit positiva. Så roligt när man ju faktiskt gör detta projekt under Vuxenskolan i Tidaholms vingar.
 #1 Barnrundan HellidenBonus Barnrundan Helliden var en liten nybörjarrunda, speciellt inriktad på att alla som cachar med barn.
 
Efter detta så började jag ju med det jag verkligen gillar, nämligen att gräva i närhistorien.
Det finns ju en historia egentligen att berätta på de flesta ställen, fast oftast är den inte nedtecknad och då vet man ju heller inte om den.
Klockarhemmet var ett undantag. Jag hittade en sida på internet: Klockarhemmet
och den hade ju massor av spännande att berätta. Men jag uppfattade att det var lite rörigt att få sammanhang om var platserna var och vem som bott var osv och så gillar jag ju att kunna läsa historien när man är på platsen.
Så nu finns det totalt 10 cacher där i Klockarhemsstan, varav en gammal som ju faktiskt gjorde att jag blev intresserad av platsen en gång för länge sedan.
Den försvunna bynHäradsallmänning och Göta-Lena och Klockarehemmet. berättar bakgrundshistorien om platsen.
RosengrensBergkvistesLoransa och några till är placerade i anslutning till de gamla numera försvunna boplatserna och som avslutning finns även Rackela håla, en plats med tradition.
 

Kung Racke – enligt berättelserna en byhövding verksam under vikingatid.

Sägnen om honom lever alltjämt kvar på västgötska Kålland, och då särskilt i socknen Rackeby, en plats som sägs vara uppkallad efter denne storman.

Sina stora rikedomar lär Racke ha fått när han farit med vikingatåg i österled. Men han var tydligen inte enbart framgångsrik – innan han skulle fara över Vättern för att kriga i Östergötland, grävde han ner sitt guld på den västgötska sidan av sjön. Dessvärre förlorades slaget och ingen återvände för att gräva upp skatterna.  

På 1800-talet lejde en bonde från Fågelås folk för grävarbetet som utfördes helt manuellt. Gropen har en diameter på ca 25 m och är närmare 10 m djup och platsen kallas ännu för Rackes håla. Bonden blev utfattig och fick gå från sin gård.

 

En fångakt finns bevarad på en av de boende i byn. Spännande då jag ju aldrig sett en sådan förut.

 

Visst är det roligt att kunna ge en del av historien bakom dessa gamla torpställen.

Med denna annons kan man bilda sig en uppfattning om hur standarden var en gång innan de blev så här.

Och javisst, jag kan inte förneka att jag blir genuint glad av att få loggar där mina enkla petrör i skogen kallas som en kulturgärning! Visst är det underbart att geocaching även kan bjuda på en kulturhistoria som åtminstone inte jag hade fått annars.....

Glömde det innan. Kanske en länk till projektet vore bra att skriva med oxå: Historien i din hand | Ett geocachingprojekt i samarbete med ..

I januari kommer sidan att uppdateras mer när jullovet är slut!

 


Visst måste man väl ta ett julbad innan julevent?

 
Julevent i Göteborg 2014 - Geocaching i Arktis
 
Åh så detta lät lockande!!!! Inte nog med en föreläsning om geocaching på svalbard, vi skulle dessutom få komma in i Skansen Kronan och dessutom skulle ju tomten komma........
 
Lyckades få maken intresserad att tillbringa en lördag innan jul i Göteborg och när dessutom Malin ville följa med och även hennes man så var ju lyckan fullkomlig!
Skansen Kronan som jag trodde var en helt annan och därmed inte ens visste om att den fanns. 
Jag har ju sett skansen Lejonet från tåget ett antal gånger och den var den enda trodde ju jag......Nu vet jag bättre. Lejonet har ett lejon på toppen och Kronan, ja, den har ju självklart en krona av glittrande guld!
 
 
Men först ett litet julbad!!
Jag föreslog att vi skulle ta en liten bensträckarpaus i Alingsåsskogen på väg ner och det var ett trevligt stopp med tre loggade cacher: AVE 2014 - TB-hotellet "Dubbelgranen"AVE 2014 - Teamwork required och AVE 2014 - Biblioteket. En jättebra serie som jag gärna vill besöka igen framöver men tiden var knapp och vi behövde åter till bilen. Det var då det hände! 
Det var jätteblött fläckvis i skogen, måste ha regnat massor och i ett traktorspår modell äldre fanns en rejäl vattenpöl.
Trampade lite snett då jag skulle kliva över, försökte rädda upp situationen men när blir sådana räddningsaktioner egentligen så bra? 
Inte denna gång iallafall..... För varje kliv kom jag bara mer och mer fel och rätt som det var låg hela jag på marken, mitt i pölen.........
Lite lerig och blöt samt mycket sumpluktande var det bara att sätta sig i bilen och åka på event!!!
Inte lätt att tro att denna vackra, mossbeklädda skog döljer sådana sumphål, men tro mig, jag har studerat åtminstone ett på mycket nära håll!
 
 
Extrakläder är ju bra att ha med, så fanns dock inte denna dag, vi skulle ju bara gå på event!
Fast ska jag vara ärlig så skrattade jag mest åt situationen, det var ju inte direkt kallt och jag torkade rätt snabbt!
 
Så var vi då framme vid Skansen Kronan och precis när vi kom sken solen upp och det var så vackert. 
De ville ju ha utsikt antar jag när det byggdes, för backen upp var rejäl. 194 trappsteg läste jag nånstans, vi tog dock serpentingångstigen.
 
 
Vi beundrade bygget en stund innan vi slog oss ner i solväggen med vår medhavda fika.
 
 
 
Utsikten vi hade kunde knappast varit bättre
 
 
Åren 1639-1641 anlades en förskansning med jordvallar på Risåsberget. År 1650 höggs all skog ner och därefter tillkom också en del murverk, samt ett batteri som lades på bergets högsta topp. Men skansen förföll och ersattes av den nuvarande vars grundsten lades den 9 juni 1687 sedan ritningarna godkänts av kung Karl XI.
Skansen Kronan fick tjäna som fängelse år 1854, då nära tvåhundra fångar flyttades över från Karlstens fästning i Marstrand, flera av dem dömda till livstid. År 1874 fungerade skansen som nödbostad för den snabbt ökande befolkningen. Göteborg köpte Risåsberget, som även kallas Skansberget, av staten 1925, för 74 491 kronor och 18 öre.
 
 
Klockan 12 öppnades portarna och vi fick komma in.
 
 
 
Vilket ställe! 
Bland julpyntade kanoner stod bord uppställda
 
 
 
och lokalen fylldes snabbt av pratglada geocachare. 
 
 

Hallén höll ett toppenbra och humoristiskt föredrag om Svalbard och jag fick veta massor av roligheter som tex att de på flygplatsen varnar för att isbjörnar kan ha rabies.....Kanske inte det första man oroar sig för vad gäller isbjörnar......man måste ju alltid vara beväpnad när man går nånstans utanför isbjörnsäkert område. Det enda stället man inte får ha vapen var faktiskt banken och posten......

 

 
En sak jag faktiskt inte heller hade en aning om var att Svalbard låg så långt norrut att både Island och Grönland var sydliga länder i jämförelse.
 
 
Ett toppentrevligt event som jag är så glad att vi kom iväg på. Trevligare eventlokal har jag svårt att föreställa mig.
 
 
Jo, tomten kom oxå så nu slipper jag frysa om händerna i vinter!
 
 
 
 
 
 
 
 

VVL-service!

Ibland måste man göra service. Speciellt om man misstänker att en gömma har råkat försvinna.
Jag har ju en del rundor som definitift inte är gångavstånd till och när man då lyckas locka med sig någon för en skogspromenad så blir ju en servicerunda så mycket trevligare. Kan ju faktiskt även bli ett litet blogginslag om den, då ju det inte blir så mycket geoäventyr vintertid annars. Vi ska ju visserligen på event nu på lördag, men för övrigt lär det nog bli rätt lite geocachat den närmsta tiden.
Vad står då VVL för? Jo det är helt enkelt Västra Vätter Leden som här även råkar sammanfalla med pilgrimsleden.
 
Starten är vid Soldattorpet Pershov VVL # 1 och det är en liten tur på totalt 6 gömmor och en bonus.
Lustigt nog så finns en gömma till här. En person som loggat 7 gömmor 2008 och sedan inte en enda lägger plötsligt en dag ut tre gömmor längs pilgrimsleden varvid en av dem är just den vid soldattorpet då min egen lilla serie redan var under planering. Nåväl, det fick bli en multi här istället och det är ju bara trevligt med en gömma till som lockar för det är minst sagt inget ställe man hittar till annars.
 
 
Soldattorpet Pershov är ett av ganska många soldatboställen i trakten. Den förste som bodde här var Jöns Bengtsson som blev antagen 1673. Platsen förknippas dock med ett par andra personer.
Knekten Karl Larsson Kolle´n lär ha varit en riktig hårding. År 1859 var Karl med på Karl XV:s kröning i Stockholm. När ett befäl kallade honom för ”bonnknekt” slet han av befälets gradbeteckningar och gav honom stryk. För det tilltaget dömdes Karl till döden, men benådades senare av kungen och år 1872 erhöll Karl Svärdsmedaljen. Karl byggde även upp Karlshov som ligger strax norr om Pershov.
Dan Korn skrev i boken ”De som aldrig sett havet” om ”Fransa Gunnar” som ägde både Pershov och Karlshov.
 
Numera äger hembygdsföreningen stället.
 
Vad som förvånade oss var att det var så mycket snö här uppe i skogen. Hemma fanns ju inte ett snökorn.
Men Tallulah älskade det verkligen. Jag ljuger inte om jag säger att hon nog förflyttade sig tre gånger så långt som vi gjorde. Bort och fram men nosen i backen hela tiden! Kul att se!
 
 
 
Man passerar även Stor-Annersa. VVL # 2
Anders Pettersson, hade en stuga byggd 1890 dit han flyttade runt sekelskiftet. Runt 1905-10 sålde han stugan för 400 kronor varefter han flyttade ut i ladugården till kon där han inrättade en vrå för sig själv. Han bodde kvar där till 1920-talet. Det kan nog vara svårt att idag förstå hur svårt fattigdomen drabbade människor i sverige för bara hundra år sedan.
 
Denna sträcka av VVL är annars lite kul, eftersom det finns några saker man normalt inte hittar i skogen utefter vandringsleden. Undrar vem som fixat dem?
 
 
 
Dessa båda gör åtminstone mig glad!
 
Solen visade sig även lite då och då. Oj så långa skuggorna är nu i mitten av december!
 
 
Den gigantiska stammen tillhör ett lärkträd!!!
 
 
 
Det är nog ett av de absolut större exemplar av denna art jag sett!
 
 
Fikaplats Kärrabo VVL # 6 är den sista innan man får vända åter igen. Vad passar väl bättre än en fika här?
 
Men platsen har även den en historia:
Här var enligt jordeboken år 1563 ett klosterhemman med ½ mantal. På den tiden stavades namnet Kierreboll. Det blev senare ett torp där folket mestadels arbetade i skogen åt Almnäs.
År 1736 döms frälsebonden Per Person att betala 115 riksdaler silvermynt efter att olovligt ha avverkat skog. Då han inte kunde betala ändrades domen till ”39 Par Spö, 2 slag af vardera Paret”.
Bland de sista som bodde här var Levin och Augusta Sörman med sina 12 barn.
 
Idag en mysig fikaplats långt inne i skogen, men för inte alltför länge sedan ett ställe fyllt av liv.
Servicen då? Jo, gömman var borta så en ny är nu på plats, om än något annorlunda utförande, samt en ny loggbok till en av de andra blev resultatet. Kul att se att de var så välbehållna alla gömmorna för övrigt!
 
 
 
 
 
 
 
 

Slir åt sidan.

Detta är inte ett inlägg med tjusiga bilder om hur härligt det är att geocacha. Det är till och med rätt dåliga bilder tagna med blöta/frusna fingrar på mobilen, men eftersom det var en minnesvärd runda och dessutom riktigt bra, så blir det ett inlägg även om detta. 
För egentligen är det rätt märkligt. Oftast är vädret rätt ok de gånger man är ute och det är sällan jag upplever att vädret ställt till det alltför mycket. Ändå är det ju inte helt sällan så här års som vädret faktiskt är allt annat än bra.
Men just denna dag, så gjorde vädret att t.o.m en bra runda kändes lite för lång. Bara att försöka hålla femton loggböcker någorlunda torra när man med blöta fingrar ska skriva och det inte finns en torr yta som underlag att skriva på är en utmaning.
Jaha, varför ge sig ut i detta väder kan ju vän av ordning tänka..... Får väl erkänna att så tänkte jag stundtals med, men det var uppehåll när vi började rundan, sen blev vädret bara sämre och sämre och då var det på något sätt lika bra att slutföra rundan. Vi hade ju lika lång väg tillbaka till bilen även om vi vände åter samma väg.
Rundan vi valde denna dag var en runda med många poäng: Stig åt sidan #1 - Stig åt sidan #15.

Jag älskar ju georundor och detta var en varierad runda som hade gjort sig så mycket bättre i bättre väder givetvis.
Det var rätt blött i skogen och stundtals så slirade det rejält på stigen, både av lite is och geggamoja. Märkligt nog så var vi inte speciellt våta om fötterna trots att tidigare vandrare rekommenderat stövlar.
Men en runda jag kan rekommendera, en dag då det är lite torrare. Gömmorna var allihop olika, inte så svåra och sånt gläder även en blöt och frusen cachare.
 
I början av rundan var vädret inte så illa!
 
 
Naturen är fin, och lite dramatisk här vid mössebergssluttningen.
 
 
Regnet/snön drar in mer och mer. Är det Hornborgasjön vi ser tro? Nej, sannolikt är det bara tunga regnmoln.....
 
 
Vem släckte lampan??? Klockan är snart elva och det är ju jättemörkt.
 
 
Lite slir åt sidan fick det bli här.
 
 
En liten trött snögubbe som Ludde närmade sig med stor försiktighet. Vem har byggt en snögubbe här, långt från närmsta hus?
 
 
Är detta verkligen en mysig sysselsättning vi ägnar oss åt????
 
 
Jo, just här, när blåsten gjorde att blötsnön föll på tvären kan man ju undra egentligen. Vad är det vi håller på med? Men nu i efterhand, efter att ha tinat upp, så är det ändå en minnesvärd upplevelse. Lite galet och något vi kommer att skratta åt framöver.
 
Men fika, det gjorde vi i bilen.
 
 
 
 
 

Skymning och gryning i Lidköping. I skogen kan allt hända!

För ett tag sedan var ju jag och Malin på ett mörkerevent i Lidköping och vi var båda överens om att det där med mörkercaching är något alldeles speciellt. Bara att traska runt i en mörk skog, med susande granar runt omkring sig och himlen alldeles stjärnklar, bara det är nästan lite magiskt.
 
 
Men det som är roligt det är ju att mörkercachingen ger en helt ny dimension av geocaching. Det är ju så mycket man kan göra med sådana cacher som inte går att göra annars.
Lidköping är nu en rätt mörkercachetät kommun så det var självklart dit vi åkte.
Jag har ju de senaste två åren firat Lucia i Växjös skogar och då den möjligheten inte längre fanns så var valet självklart.
Rustade med diverse utrustning gav vi oss i väg precis i skymningen. Det blev faktiskt så att vi började med två skymningscacher varav den första märkligt nog började i en hög potatis.
Detta var ju inte COs tanke utan det har nog någon annan bidragit med, men vi blev rätt förvånade när vi märkte vad det var vi klev i. Det är ju som sagt mörkt i skogen strax efter 16 i december och inte helt lätt att se vart man sätter fötterna.
En av cacherna hamnade vi ruggigt nära ett hus. Känns ju alltid lite jobbigt att smyga omkring med ficklampor ute i skogen i dessa inbrottstider. När man sen ser ficklampor närma sig från huset bereder man sig på att allt kan hända. Nu var det då ingen arg mugglargranne utan CO själv med son som kom fram och hälsade. Kul!
Vid nästa cache stannade en bil på den stora vägen intill oss och satte på varningsblinkers samt öppnade en bildörr. Där stod vi, på andra sidan älgstaketet och undrade om de stannat för vår skull eller om de behövde hjälp själva.....Vi närmade oss försiktigt men då stängdes dörren och bilen körde iväg. Kanske inte så konstigt egentligen för helt normalt är det väl inte att se ficklampor i djupa skogen på fel sida älgstaketet......
 
Kvällens bästa cacher innebar ett litet dopp, iförd vadarbyxor storlek 46 samt en litet försök att tänka som en tandläkare.
Malins man hade snällt lånat ut sina vadarbyxor om vi lovade att inte gå i skogen med dem.
 
 
Inga problem att lova det! Med sju nummer för stora vadarbyxor går man inga långa promenader och definitivt inte i skogen om natten.
 
 
Fast jag fick en ahaupplevelse: Frankensteins monster gick ju så konstigt. Det måste berott på att han hade alldeles för stora stövlar!
 
Sugen på ett dopp?
 
 
Fika måste vi ju, hade lite svårt att hitta en bra plats så vi stannade vid sjölunda semesterby där vi tänkte att där måste det väl finnas någon bänk att sitta på. Det fanns det, precis utanför huset där det för kvällen var någon slags fest. Kändes inte helt rätt så vi drog oss lite längre ner mot sjökanten istället där utsikten mot sjölunda var fin.
 
 
Klockan nio var vi nöjda. Fyra multi och en myst loggade och en jättefin Luciakväll blev det!
Vi vände åter hem på snorhala vägar, för att stanna ute och geocacha ända till gryningen det får andra göra.
 
 
 

Det var ju de där kolbottnarna i Mullsjö......

Undrar hur många gånger vi pratat om att logga "de där kolbottnarna" i Mullsjö???
Ja, det är rätt många faktiskt och vi har varit på väg nångång förut men fått förhinder.
Gillar ju naturen runt Mullsjö och just kolbottnar kanske inte låter så lockande egentligen, men det var möjligheten att få gå en runda i den fina naturen som var mest tilltalande. 
Kolbotten # 5, en av fem cacher som alla markerar platser för kolmilor som sannolikt försåg Ryfors bruk i närheten med kol så länge smedjan var i bruk.
 
 
Detta är en kolbotten.
Tack vare denna lilla serie har jag fått lära mig något nytt. Trodde i min enfald att en kolbotten var just en större, rätt rund grop, men så är visst inte fallet.
På orienteringskartor är ju sådana utmärkta och jag har faktiskt aldrig direkt sett någon skillnad i naturen där de skulle vara men just här kan man faktiskt se den. Och inte är det en grop inte!
 
Resterna efter kolmilan utgörs av kolmilans
botten med tillhörande stybbgropar och stybbrännor. I kolmilan
framställdes träkol som användes vid järnhanteringen i hyttor,
järnbruk och smedjor men även till gengasdrivna fordon under
världskrigen. I dag är träkol helt ersatt med stenkol vid järnhantering.
Mest intensiv var kolningen under bergsbrukens och
hyttornas storhetstid på 1600-1800-talet. Liggmilor tillhör som
regel ett äldre, medeltida kolningsskede, medan resmilor uppkom
på 1600-talet.
En kolbotten efter resmila känns ofta igen som en tydligt
ringformad upphöjning i marken, ofta med avvikande vegetation.
Intill bottnen är ofta stybbgropar och i marken är rikligt med kol.
 
Alltid lär man sig något och det var faktiskt en fin skogspromenad vi fick här tack vare dessa gömmor, precis så som vi trott.
 
Huvudsyftet med resan var annars att inhandla praliner till sönerna på Ryfors konfektyr.
Då de inte har några stora önskemål om julklappar så får det väl bli något gott att äta under granen åtminstone.
Passade även på att köpa med några som vi passade på att lyxa till fikat med.
 
 
Gott! Tur att vi traskade 13 000 steg denna dag!
 
Hur lyckas man då att gå såpass långt utan att det känns jobbigt? Ja som vanligt så underlättar det med några väl valda burkar.....
 
Kärleksudden 2 och Kärleksudden 3 var några riktigt trevliga bekantskaper. Fin promenadväg samt två favvogömmor!
Dessutom passade solen på att skina hela två gånger! Totalt nog ca 10 sekunder åtminstone!
Jag hann få fram kameran till och med innan den gömde sig igen det gula klotet. Sol är inget vi är bortskämda med de senaste månaderna.
 
 
 
Det vill till att vara snabb för det gick fort över......Men det gör inte så mycket egentligen.
Det var inte kallt och vi hade ju kul ändå.
 
Mullsjö har ju en torpserie vi har gillat och denna fick bli platsen där vi räknade med att fika.
Ett gammalt ställe vid sjökanten lovade gott och promenaden fram med lite sol i fjärran kunde inte varit bättre.
Fast vid själva garveriet fanns bara en skylt. Svårt att se några spår av svunna tider där.....
 
 
Det fanns bara en uppånervänd båt att sitta på, visserligen har vi aldrig fikat på en båt men vi valde ändå att gå tillbaka en bit.
Ett bra val! Fint fikabord hittade vi och även ett litet, litet tak, ifall man överraskas av en regnskur.
 
 
Härifrån var utsikten över sjöns blanka vatten alldeles ljuvlig
 
 
På hemvägen stannade vi till vid Aspängsbadet
 
 
Så vacker plats här i skymningen men nu märks det att vi befinner oss i december.
Gräset var fruset här och jösses vilken halka det var på vägarna härintill.
Ännu en bra dag utan stress. Vi hade ingen direkt plan för dagen, förutom ev att kanske logga kolbottnarna vi pratat om så länge och köpa praliner, resten var bara bonus! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fem tusen!

 
Målet är nu uppnått! 
 
 
Så himla skönt att jag hann innan det blev för kallt!
En härlig dag blev det ju dessutom tillsammans med titticc och jamandcat!
En dag med precis sådan geocaching jag uppskattar allra mest!
Dels en jättebra gömma som fick bli nr 5000!
 
 
Ett slott, även om det såg lite mer ut som en koja kanske? En värdig milstolpe blev det iallafall! Arbetade gömmor gillar jag!
 
Resten av förmiddagen var det en annan typ av geocaching som jag också uppskattar jättemycket, nämligen platser som har något att visa samt en naturskön vandring! Kan det bli bättre?
Jo det kan det men det berättar jag om sen.
 
Vi började med en promenad till Dagsnäs Runsten.
Ljuvligt vacker promenad fram till stenen som jag verkligen inte hittat om det inte legat en plstaburk strax intill.
Blir så glad när jag blir visad sådana ställen!
 
 
Lite fruset var det denna förmiddag. Vy åt ena hållet från "vägen" vi vandrade genom kohagen.
 
 
och åt andra hållet. Lite mer ödsligt men ändå vackert på något vis.
 
 
800 meter senare, genom detta fina landskap, så fanns den ju plötsligt där.
 
 
Vi befann oss verkligen mitt i en gigantisk kohage. Stenen hade blivit flyttad hit år 1792 av Per Tham som då var ägare till Dagsnäs. Den har tidigare legat vid gården Abrahamstorp i Barne Åsaka socken, där Björn en gång reste den efter Tjod sin bolagsman. Varför i hela friden välja denna plats, där åtminstone idag sannolikt inte så många mer än kossorna passerar när man ändå flyttat stenen? Kanske var det mer trafik här längs denna "väg" på 1700-talet? Men det var en fin plats och en otroligt fin hage att gå genom. Här "tappade" jag en favvo, för det är ju precis detta jag verkligen uppskattar med geocaching, att hitta de där dolda smultronställena man aldrig hittat annars.
 
En kyrkoruin hittade vi också. Bjärka Kyrkoruin
 
 
Jag som ändå är svag för just sådana och har kollat upp de flesta hemomkring, hade ingen aning om denna plats heller.
 
Sen blev det ett återbesök för min del. Ore Backar 1
För några år sedan, en riktigt het junidag, loggade jag multin som var här tidigare.
Minns att jag tyckte det var så fint men oj så jobbigt att gå i värmen.
 
Denna dag var det ju bara max en plus så det var inte alls lika jobbigt.
 
 
Ore backar är en ås som sträcker sig nästan 2 km längs hornborgasjöns strand. Otroligt vackert att gå här även en lite gråmulen decemberdag!
I filmen om Arn har man använt sig av Ore Backar. Scenen där Arn och Cecilia vänslas har tillkommit här. Även någon scen där krigare ryker ihop. 
 
 
 
 
Ödsligt med dessa döda träd, men ändå vackert. Ett litet tunt islager börjar lägga sig på sjön nu.
 
Vi valde som vanligt att börja längs bort för att få upp värmen, sen loggade vi seriens 9 cacher på vägen tillbaks till bilen. En vandring som kan rekommenderas både sommar och vinter, bara inte temperaturen går över 30 plus.....
 
 
Kunde det bli bättre efter en sådan härlig start? Jo, för sen var det milstolpefika!!!!
 
 
 
Kaffe och räkmacka och en liten chokladbiskvi som efterätt, på en vacker plats med goaste geovännerna!
 
 
Fick detta fina kort av Malin och Titti som en liten påminnelse om så mycket härligt vi upplevt det senaste året. Tack tjejer! Ni är bäst!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0