Mer planering!

Nu är det torka på bloggen! Lika torrt som det är ute i markerna nu.
 
Det är helt enkelt inte kul att geocacha i trettiogradig värme, speciellt inte eftersom det känns skönast att ha långbyxor på sig ute i skog och mark. Har redan plockat av mig ett par fästingar i år trots det, törs inte tänka på hur många det hade blivit om jag haft shorts i skogen.......Långbyxor undviker jag definitivt i värmen. 
Men jag har ju ett event att planera, några gömmor ska ju släppas i samband med det. Här en bild från eventplatsen vid fina sydvattnet!
 
 
Nu råkade det falla sig så att vi blev involverade i ett besök av sju stycken kineser som skulle komma och fika hos oss. Jag hatar verkligen att behöva prata engelska och att träffa främmande personer jag inte har något gemensamt med, har jag oxå svårt för, så vad göra en förmiddag då vi skulle få kinafrämmat på eftermiddagen?
Bästa sättet för mig att avleda tankarna är att ge mig ut i skogen. Hökensås fick ett besök igen. Några gömmor placerades ut i anslutning till platser jag tycker är vackra.
 
 
Ännu en promenadrunda blev det. Vilka fantastiska sjöar det finns uppe på hökensås egentligen. Detta hade jag absolut ingen aning om bara för något år sedan, trots att jag bor relativt nära.
 
 
Nu är antalet cacher uppe på ca 20, då även Lena har nu placerat några gömmor. Riktigt spännande!Hoppas att det kan bli några till. Vi får se.
Och fikabesöket från Kina gick bra det med! De blev serverade kanelbullar, skurna chokladkakor och nybakad tigerkaka! Tänk vad en förmiddag på Hökensås kan göra, trots högsommarhetta!
 

Marstrand

 
 
Vi fick frågan tidigare i våras om vi ville följa med till västkusten ett par dagar. Familjen som frågade skulle tälta.
Hm, jag och tält. Tältar det gör man med fördel på campingplatser. Dessutom så innebär ju oftast dagar på västkusten sol, bad och krabbfiske.
Inget av det passar vår familj speciellt bra längre. Solen ska jag ju dessutom helst undvika så mycket som möjligt efter att ha fått en rejäl bit av benet bortskuret för några år sedan.
Vi avvaktade och jag började fundera på om man inte kunde hitta något alternativt boende för en natt iallafall. Det var då jag hittade soldathotellet på Carlstens fästning.
http://www.carlstenssoldathotell.se/ 
Att bo på fästningen lät ju onekligen rätt spännande och annorlunda men eftersom det borde vara dyrt ägnade jag ingen större tanke åt det.
Fortsatte leta alternativt boende och förfasade mig över alla hutlösa priser för en trånga campingstugor när jag av en händelse åter undersökte soldathotellet.
1500 kronor för hela familjen! Med lakan, handdukar, slutstädning samt frukost. Dessutom inträde och guidad tur på fästningen! 
Det var det definitivt värt, speciellt om man jämförde med campingstugorna jag tittat på.
Sagt och gjort och vi gav oss iväg!
Jag har varit på Marstrand två gånger tidigare, med ganska så exakt 10 års mellanrum.
En helt underbar ö och jag är allt rätt svag för gamla fästningar, det måste jag erkänna.
 
Vårt hotell sett från två håll!
 
 
 
Hotellkorridoren
 
 
och vårt rum med världens finaste havsutsikt!
 
 
Några cacher hann jag också med. Lustigt nog har denna fantastiska ö inte speciellt många burkar gömda. Det är inte alls svårt att vandra på ön, det finns fina stigar att gå, tom ett slags elljusspår hittade vi. Hade så gärna gått hela ön runt men det tillät inte tidsplaneringen denna gång.
 
 
St. Eriks Grotta var en spännande plats!
Här har Marstrands befolkning gömt sig under Tordenskiolds belägring 1719. Amiral Tordenskiold gjorde sig under Stora nordiska kriget ett mycket välkänt och fruktat namn men han fick aldrig njuta någon längre tid av sina segrar. Den 1 november 1720, samma dag som Carlstens fästning återlämnades till Sverige, dödades han i en duell med den svenske översten Jakob Axel Staël von Holstein, efter att ha beskyllt honom för att vara en falskspelare.

St. Eriks grotta består egentligen av två grottor. Den översta grottan heter St. Erik. Här finns ”Predikstolen”, ett stenblock där prästen höll sina predikningar under belägringen. Den nedersta grottan kallas för ”fru Arvids sons sängkammare”. Här födde hon under belägringen en son som sedermera blev en av stiftarna till Ostindiska Kompaniet i Göteborg. Här har även stenåldersredskap hittats, vilket visar att här har funnits boplatser sedan lång tid tillbaka. Grottan är naturligt bildad med öppning ca 10 m bred och 3 m hög.
 
 
Sängkammaren
 
 
En annan oerhört spännande plats var Nålsögat. En smal passage i berget som verkligen borde haft en cache.
 
 
Sen är det då fästningen. Fortress n:o 2 - Carlstens Fästning. Så vacker! Det tog ca 200 år att bygga den och det kan man lätt förstå när man ser alla stora stenar som passats in i väggarna. Att strafffångarna som byggde förutom att släpa runt på alla tunga stenar dessutom fick bära en järnkula runt foten när de arbetade kunde väl inte direkt skyndat på arbetet skulle jag tro. Ibland, om de varit "uppstudsiga", kunde de dessutom få bära en järnkrona, en slags anordning som antingen vägde 17 eller 36 kg på kroppen samtidigt som de ändå skulle bära sten till bygget.
Tur man inte levde på den tiden och var "uppstudsig".........
 
 
Vi tillbringade några fina timmar ute på ön denna fina sommarkväll, hade picknick på en klippa i kvällsolen och gick sen "hem" till fästningen igen.
 
 
 
Vi hade ju nyckel till fästningporten och fick röra oss fritt inne på området så självklart utforskade vi även fästningen lite extra i solens sista nedgående strålar.
 
 
Morgonen därpå tog vi en liten promenad dels ner bland de fina husen i marstrands lilla stad, dels lite mer runt på andra sidan av fästningen innan vi avslutade med en jättebra guidad tur där vi fick höra massor av spännande historer om bl.a Lasse-Maja. 
 
 
 
 
Inte många räta vinklar på detta hus.......
 
 
Efter ett fantastiskt dygn på Marstrand så ställde vi kosan hemåt igen.
Visst är svensk sommar alldeles fantastiskt!
 

 
 
 
 
 

Planering på Hökensås!

 
Idag har vi varit en liten planeringsrunda på Hökensås och nu är redan 8 burkar inför fikaeventet placerade! 
 
 
Fantastisk start och eftersom Hökensås är så fint så var det inte ett dugg svårt att hitta platser för dessa gömmor.
 
 
Ska bli spännande att se hur många nya gömmor det blir totalt.......
Idag var det lite sjönära gömmor, lite näckrosnära gömmor och lite renlavsnära gömmor som blev resultatet.
När de släpps?
Jo, i samband med Fika på Hökensås i slutet av augusti!
 
 
 
Varmt välkomna allihop till Hökensås!
 

Helt plötsligt blev det en "lilla laxagölen" precis bakom bilen

 
Var är det med laxagölarna egentligen? 
Var ju här för något år sedan när en viss fikaplatsgömma kom till vid denna sjö och då såg himlen precis lika mörk ut som den gjorde när vi klev ur bilen. Även den gången var det åska i luften.
Molnen växte till sig mer och mer så beslutet att hålla oss i närheten av bilen visade sig vara klokt.
Vi började med Gammal rot - Södra Laxagölen..
Denna dag hade jag med mig Maud, en kompis från barndomen som jag idag lyckades lura in i geocachingens farliga värld. 
Det stod faktiskt så när hon skulle starta upp sin nya app.
"Geocaching kan vara farligt, var försiktig! Vill du ändå fortsätta?" eller något liknande.....
Jag vet inte det jag om det jag ägnar mig åt är så värst farligt, men beroendeframkallande det är det!
 
 
Jag älskar Hökensås och alla dess sjöar. Södra laxagölen är jag nog lite extra svag för, trots att det konstigt nog verkar vara en tendens för mycket åskväder just där.
 
 
Jättefin utsikt över en sjö där molnen hopar sig!
Här loggade pinfärska cacharen Amud sin allra första geocache! Kul!!!!
 
 
Nu är regnet nära! Åskan mullrar forfarande bara på avstånd som tur är. Visst är även regnmoln vackra!?
 
 
Vi fikar så länge, trodde det nog skulle räcka med fikaplats under tak men ack vad vi bedrog oss.
 
 
Snart började det regna både på längden och på tvären (kändes det som) och alla himlens portar öppnade sig samtidigt. Tur att bilen var nära för det blev språngmarsch dit.
När vi efter en rejäl stund  vågade oss ut igen insåg vi att det nog kommit rätt mycket. För helt plötsligt så var det en "lilla laxagöl" precis bakom bilen......
 
 
 
 
 
Det ångar från sjön efter regnet. Häftigt!
 
Vi vänder åter hemåt, inser att det är på tok för blött att gå klart runt sjöarna denna gång, väljer att stanna till för några "närabilengömmor" på hemvägen istället bl.a

Strandbadet Alvasjön

 Det regnar fortfarande men inte alltför långt bort skiner solen! Dessutom luktar nyregnad skog något alldeles fantastiskt!
 
 
Underbara vackra Hökensås. Tack titticc och ladybird3 för att ni la ut några till här uppe och tack Amud för sällskapet! Hoppas det blir fler turer framöver, fast helst utan åska!
 

Vad göra en ännu varmare dag?

Varför inte bestämma träff mitt i solgaset inne i en fårhage när solen står som högst på himlen????
Låter väl som en kalasbra ide en dag när termometern visar nästan 30 grader? Eller?
 
 
Man kan väl säga att fåren glodde på oss där vi irrade runt i hagen för att få de där uppe att förstå att vi faktiskt hade fem smarta telefoner igång samtidigt.
Varför denna minst sagt knasiga mötesplats?
Jo vi hade helt plötsligt möjlighet att logga High tech #6 "The mob" och en sådan möjlighet vet man aldrig när den kommer igen. För att lyckas måsta man ha tillgång till 5 smarta telefoner som alla är uppkopplade till en speciell sida samtidigt och befinner sig på samma plats, i detta fall mitt i fårhagen......
Vi lyckades efter lite trassel. Kul och annorlunda!
Kul och annorlunda var även några andra gömmor vi loggade denna varma dag.
Gustaf Grevilli en synnerligen omtalad gömma som nog är den mest välarbetade cache jag någonsin sett. Synnerligen synlig dessutom, men ändå inte........Kan jag säga annat än att jag är glad över att knäcka den nöten?
No Violence. Packa tält och kaffe står det i beskrivningen.......Det behövdes nu inte, men en gömma som krävde lite klurande och som var helt underbar hittade vi.
Så var det ju den där challengen som vi hamnade i Stockholm för: Challenge #098 2000-2011(2012/13/14)
Nu är den loggad och själva burken hittades betydligt snabbare än det tog att sammanställa "bevislistan" på datorn. Kul att äntligen kunna logga även denna utmaning.
Allt detta hittade vi i Mariestad, en synnerligen trevlig cachingstad. Visst är det väl logiskt att åka via Töreboda för att göra ett försök på  Töreboda Mystery # 2 på vägen hem till Skövde? 
Nja kanske inte egentligen men en bra avslutning blev det på vår kvalitetscachingtur, för även detta var en bra cache.
Allihop annorlunda på olika sätt och allihop riktigt bra! 

En varm dag utanför Falköping!

 
Finns det verkligen något som heter högnivålarm för avloppsbrunn??

I så fall borde den väl knappast sitta ett par meter upp på en lyktstolpe när det ligger en cache precis där med hinten "stolpe"......
Detta måste ju bara undersökas och jag har nu lärt mig något nytt.
Ibland så stämmer faktiskt det som står med verkligheten.
 
 
En varm och solig dag tillsammans med en halt Lena i Foppatofflor.
Har man spräckt halva stortån och ändå vill ut på en tur så var faktiskt foppatofflor helt perfekt.
 
Alvareds bro har vi letat efter förut utan att hitta men nu fanns den bara där. Visst är sådant märkligt egentligen?

 
Lite fika är ju nödvändigt, speciellt varma dagar som den här. Temperaturen var ca 27 grader så skugga var skönt!
 
Men störst intryck denna dag var nog ändå Smula som är ett naturreservat.
 
 
 
En av dessa fantastiska rullstensåsar som ligger som stora korvar i ett för övrigt plattare landskap. 

 
En otrolig mängd blommor växer här också!
 
Att vandra 600 meter på toppen av åsen, i solens sken med svalkande vindar bland alla ängsblommor var helt fantastiskt.
 
 
Eftersom kullen var betad var gräset så kort så det gick utmärkt att gå i foppatofflor med.
Varför inte några fler gömmor här? Det finns ju cachare som inte bor alltför långt bort? Jag kommer gärna åter hit för mer burkletning!
 
 
En megastor svamp hittade vi också!
 
 
Jag gillar "stora korvar" i landskapet! En härlig eftermiddag tillsammans fick vi, tack vare vår underbara hobby!
 

Nu ska det bli event!

Detta är riktigt spännande. Jag har nämligen dragit igång tjejligan för att ordna ett eget event!
Fika på Hökensås!
Vad passar väl bättre än att anordna ett fikaevenet med tjejligan på en plats där det fullkomligt vimlar av fina fikaplatser?
 
Förra eventet jag var med och hjälpte till med så var det just så att jag bara hjälpte till. På ett hörn. Mest med att fixa några nya gömmor.
Denna gång är det jag som har tagit initiativet och som ska vara samordnare. Satte ihop en liten eventbeskrivning och i dag blev det publicerat.
Dessutom är vi redan 7 anmälda! Riktigt kul med den responsen på bara några timmar. 
 
Lustigt nog var jag vid Sydvattnet, där eventet ska gå av stapeln, för ett år sedan och rekade för att se om det gick att lägga några gömmor där. Det gick det men tiden var inte mogen då. Jag tyckte vägen var för smal och besvärlig då. Vägen är lika besvärlig nu men geocachare är ju vana vid lite besvärliga vägar ibland så varför inte?
En otroligt vacker plats är det iallafall.
 
 
 
 
 
Hoppas nu bara att det blir väder som passar för en fika utomhus.
 
 

Geocaching på semester. Skåne!

Det här med geocaching under en semesterresa är egentligen riktigt bra! Tänk så många ställen jag faktiskt haft lättare att hitta bara pga att det faktiskt legat en geocache strax intill. Bara det nu inte är så knasigt att cachen intill är döpt till något så anonymt som "Tures gömma" eller något annat där det är svårt att gissa vilken plats det handlar om. Tyvärr finns ju sådana namn också men de större turistmålen brukar oftast ha något som stämmer med namnet iallafall.
Sen behöver det ju inte betyda att jag verkligen loggar cachen strax intill besöksmålet, men så länge cachen tar mig dit jag vill så har det ju ingen betydelse.
Vi hade så otroligt tur med vädret denna vecka som vi tillbringade i Utvälinge. (Hemma regnade det varje dag, ibland massor, vi fick bara en liten skur på hela veckan.)
Ännu en semesterort som sannolikt få hört talas om. Jo, familjen Jonsson brukar ju åka till sådana ställen. 
För jag tror vi är rätt ensamma om att åka på semester till platser som Näshulta, Vrena, Fågelsång och Kallhem.
Men det passar oss. Vi har ju ändå bara stugan som en bas för att kunna göra utflykter ifrån och då är det bara en fördel att den inte ligger mitt bland en massa andra semesterhus på en trång anläggning. Dessutom gillar ju inte ens barnen att bada.
Denna gång råkade det bli en riktig lyckträff, för Utvälinge visade sig vara en idyll, bara 250 meter från vackra Sandön. Varför ingen cache här kan jag inte låta bli att undra?
 
 
Eller längs denna fina vandringsled. Kullaleden. 
 
 
 
Massor av vandringsleder gick här, kors och tvärs, bara några meter från huset dessutom, sådant gillar en vandringsälskande mor i huset så det blev många morgonpromenader och kvällspromenader denna vecka. Tänk det var ju dessutom helt platt här, alltså inga uppförsbackar. Underbart när man till vardags bor halvvägs upp på ett berg!
 
 
Sofiero var dock en plats som hade en egen gömma, denna höll jag dock på att missa då den hette Sophie-Ro och alltså inte dök upp när jag sökte på Sofiero för att använda som navigering till platsen.
 
Kullens fyr hade också en egen gömma men den brydde jag mig inte om att ta, när man är med familjen så gäller det att hushålla med antalet "jag ska bara leta efter en burk", men gömman gjorde ju platsen lätt att hitta!
 
 
"Flickorna Lundgren"  är ännu ett välkänt ställe. När så svärmor ville bjuda oss på fika just här så tackade ju ingen nej! Vackert! Och gott fikabröd med för den delen!
 
 
 
Denna kyrka hade jag nog totalt missat om det inte vore för en geocache faktiskt.
 BRUNNBY KYRKA en otroligt vacker kyrka med den mest "välväxta" kyrkogård jag nånsin sett. 
Gravstenarna stod kors och tvärs och ibland syntes de knappt bland växtligheten. 
Helt annorlunda mot de skaraborgska kyrkorna
 
 
 Himmelstorpsgården en gammal hembygdsgård
 
 
och En route to Ladonia, Kullaberg låg bra till för att hitta till Nimis, detta märkliga ställe.
 
 
Trots detta lyckades vi gå fel och hamnade på en annan vacker plats med sagolik utsikt. Kullaberg är verkligen vackert.
 
 
Bokskog nästan överallt men här längs den rätta stigen till Nimis så var själva stigen även en gräns mellan bok och barr.
 
 
Till sist några platser jag hittade bara tack vare en cache:
 
 
 
En ljuvlig kvällspromenad på Vegeåleden från stugan råkade ta oss till denna fina plats.
 
 
ARILDS KAPELL med kyrkogården där endast förlista och drunknade fick begravas. Skönt nog så fanns här bara en grav.
 
 
 
 
 
med sitt monument av farkosten vars historia berättas här:
 
Händelsen utspelade sig i en skogsglänta den 18 maj 1946. Den 28-årige Gösta Carlsson var på väg hem från sitt jobb på SJ. Han gick genom Sibirienskogen och fick plötsligt syn på ett starkt ljus mellan träden. Framför honom stod en diskusformad farkost med en kupa på taket. Runt farkosten rörde sig 11 varelser, både kvinnor och män. En av varelserna gjorde stopptecken åt Gösta. Han såg hur de försökte laga den trasiga farkosten. För att övertyga sig själv att allting verkligen hände gick Gösta ner till stranden och vadade ut i det iskalla vattnet. När han återvände till gläntan såg han UFO:t lyfta mot skyn och försvinna i hög fart.
På gräset syntes brännmärken efter farkosten och ett stort träd intill hade brännskadade grenar. I gläntan hittade han en kvartsstav, två bägare med en stark mjölkvit vätska och en ring av metall.
 
Allra sist Josefinelust. Vilken plats!
Här finns cachen Grottan 
 
 
Väl värt besväret att ta sig dit på de gamla stentrapporna som inte var alltför lättvandrade
 
 
En fin semesterresa i en tidigare outforskad del av Sverige för oss. Självklart kan jag rekommendera Utvälinge som semesterort, för vi trivdes storartat!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad menas egentligen på Svedberga kulle. Kanske en hint?

 
Jag har ju cacher på min önskelista lite varstans i vårt avlånga land. Ibland så sammanfaller det så bra med att en semesterresa råkar bli så att vi hamnar i närheten av några sådana cacher. Märkligt egentligen, kan väl aldrig bero på att det är jag som även planerar vart vi ska åka på semester........
Svedberga kulle och cacherna på den är sådana som legat på önskelistan. Kullen råkar ligga i Skåne så dit åkte vi på semester detta år!
Där finns två serier som båda fått många poäng.
Kanske en hint # Sista loggen och Vad menas? Sista uppdraget.
Båda serierna ligger dessutom i ett naturreservat i närheten av fina stigar. Kan det bli bättre?
Jo faktiskt, jag gillar den humorn som gömmorna är gjorde efter. 
I beskrivningen kan man läsa:
"Vår tanke med den här rundan är att du inte bara skall finna gömman utan också, på vägen dit, fundera på hur gömman ser ut med tanke på dess namn.
Låt fantasin flöda och ha en trevlig promenad."
 
 
Svedberga kulle ligger strax intill Svedberga gård som för något år sedan var till salu för den nätta summan av 120 miljoner kronor.......Vi råkade förirra oss in på gårdsplanen under vår promenad, kanske tur att jag inte visste priset på gården när vi gjorde det.
I det öppna odlingslandskapet norr om Helsingborg sticker den skogsklädda Svedberga kulle upp med sin markanta profil. Området är skyddat som naturreservat och har flera strövstigar som gör det lätt att upptäcka naturen. Från hagmarken i norr har man vid utsikt över kringliggande slättlandskap.
På toppen har det dessutom legat en flygfyr, vad nu det var för något egentligen. Betongfundamentet var det enda som fanns kvar nu, förutom en alldeles underbar utsikt!
 
 
Naturen var jättefin, älskar ju verkligen bokskog, och cacherna i båda serien var underfundiga.
 
 
Musikanten, hundringen, rutavdrag, singelbostad, urtidsdjur, äggstock, skjutbanan, gökboet, en röd liten kåk osv. är allihop namn på något som inte alls är vad man först tror. Så kul att klura på innan vad det kan vara vi ska hitta och ändå inse att det visst fanns ytterligare en tolkning vi inte hade en tanke på. 
Även träden var stundom av det annorlundare slaget.
 
 
Några gömmor, sluta kolla dem som inte vill riskera spoilers.
 
 
 
 
Det var faktiskt värt en semesterresa till skåne för att komma hit!
 

RSS 2.0