Marstrand

 
 
Vi fick frågan tidigare i våras om vi ville följa med till västkusten ett par dagar. Familjen som frågade skulle tälta.
Hm, jag och tält. Tältar det gör man med fördel på campingplatser. Dessutom så innebär ju oftast dagar på västkusten sol, bad och krabbfiske.
Inget av det passar vår familj speciellt bra längre. Solen ska jag ju dessutom helst undvika så mycket som möjligt efter att ha fått en rejäl bit av benet bortskuret för några år sedan.
Vi avvaktade och jag började fundera på om man inte kunde hitta något alternativt boende för en natt iallafall. Det var då jag hittade soldathotellet på Carlstens fästning.
http://www.carlstenssoldathotell.se/ 
Att bo på fästningen lät ju onekligen rätt spännande och annorlunda men eftersom det borde vara dyrt ägnade jag ingen större tanke åt det.
Fortsatte leta alternativt boende och förfasade mig över alla hutlösa priser för en trånga campingstugor när jag av en händelse åter undersökte soldathotellet.
1500 kronor för hela familjen! Med lakan, handdukar, slutstädning samt frukost. Dessutom inträde och guidad tur på fästningen! 
Det var det definitivt värt, speciellt om man jämförde med campingstugorna jag tittat på.
Sagt och gjort och vi gav oss iväg!
Jag har varit på Marstrand två gånger tidigare, med ganska så exakt 10 års mellanrum.
En helt underbar ö och jag är allt rätt svag för gamla fästningar, det måste jag erkänna.
 
Vårt hotell sett från två håll!
 
 
 
Hotellkorridoren
 
 
och vårt rum med världens finaste havsutsikt!
 
 
Några cacher hann jag också med. Lustigt nog har denna fantastiska ö inte speciellt många burkar gömda. Det är inte alls svårt att vandra på ön, det finns fina stigar att gå, tom ett slags elljusspår hittade vi. Hade så gärna gått hela ön runt men det tillät inte tidsplaneringen denna gång.
 
 
St. Eriks Grotta var en spännande plats!
Här har Marstrands befolkning gömt sig under Tordenskiolds belägring 1719. Amiral Tordenskiold gjorde sig under Stora nordiska kriget ett mycket välkänt och fruktat namn men han fick aldrig njuta någon längre tid av sina segrar. Den 1 november 1720, samma dag som Carlstens fästning återlämnades till Sverige, dödades han i en duell med den svenske översten Jakob Axel Staël von Holstein, efter att ha beskyllt honom för att vara en falskspelare.

St. Eriks grotta består egentligen av två grottor. Den översta grottan heter St. Erik. Här finns ”Predikstolen”, ett stenblock där prästen höll sina predikningar under belägringen. Den nedersta grottan kallas för ”fru Arvids sons sängkammare”. Här födde hon under belägringen en son som sedermera blev en av stiftarna till Ostindiska Kompaniet i Göteborg. Här har även stenåldersredskap hittats, vilket visar att här har funnits boplatser sedan lång tid tillbaka. Grottan är naturligt bildad med öppning ca 10 m bred och 3 m hög.
 
 
Sängkammaren
 
 
En annan oerhört spännande plats var Nålsögat. En smal passage i berget som verkligen borde haft en cache.
 
 
Sen är det då fästningen. Fortress n:o 2 - Carlstens Fästning. Så vacker! Det tog ca 200 år att bygga den och det kan man lätt förstå när man ser alla stora stenar som passats in i väggarna. Att strafffångarna som byggde förutom att släpa runt på alla tunga stenar dessutom fick bära en järnkula runt foten när de arbetade kunde väl inte direkt skyndat på arbetet skulle jag tro. Ibland, om de varit "uppstudsiga", kunde de dessutom få bära en järnkrona, en slags anordning som antingen vägde 17 eller 36 kg på kroppen samtidigt som de ändå skulle bära sten till bygget.
Tur man inte levde på den tiden och var "uppstudsig".........
 
 
Vi tillbringade några fina timmar ute på ön denna fina sommarkväll, hade picknick på en klippa i kvällsolen och gick sen "hem" till fästningen igen.
 
 
 
Vi hade ju nyckel till fästningporten och fick röra oss fritt inne på området så självklart utforskade vi även fästningen lite extra i solens sista nedgående strålar.
 
 
Morgonen därpå tog vi en liten promenad dels ner bland de fina husen i marstrands lilla stad, dels lite mer runt på andra sidan av fästningen innan vi avslutade med en jättebra guidad tur där vi fick höra massor av spännande historer om bl.a Lasse-Maja. 
 
 
 
 
Inte många räta vinklar på detta hus.......
 
 
Efter ett fantastiskt dygn på Marstrand så ställde vi kosan hemåt igen.
Visst är svensk sommar alldeles fantastiskt!
 

 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Thomas

Hej!
Intressanta bilder från Marstrand. Du såg inga rester av det bergrum som byggdes där på 70-talet inkl luftvärn. Är ju nedlagt sedan länge och inte haft tillfälle att leta där. EN släktning var visst med och byggde det då under minitiös sekretess. Till höger om kyrkan någonstans ska det finnas.
Mvh

Svar: Hej!Spännande med bergrummet! Tyvärr såg jag inget sånt men visste ju inte heller att det kunde finnas. Kul att få höra historien!
Mvh
Birgitta
bojip

2018-06-16 @ 00:16:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0