Kaffe utan dopp!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
I fyra år har vi nu haft event på Hökensås i slutet av augusti. Så även detta år. Hökensås - Kaffe utan dopp 
Jag är ju som nog de flesta vet väldigt svag för just denna ås och så här års är den extra fin när vår landskapsblomma ljung står i full blom.
I år valde vi en eventplats med möjlighet till tak över huvudet och det visade sig vara ett klokt val. Trots att det var kaffe utan dopp höll det på att bli med dopp, fast uppifrån.
Vaknade på morgonen av hällande regn, men lagom till cachesläppet höll det upp. Härligt, men säg den glädje som varar, för lagom till eventet började det regna igen.
När vi parkerat hade eldningsansvarig U+L&CO redan grillen igång och de första deltagarna hade kommit och tycktes inte bry sig om det som föll uppifrån.
 
 
Snart blev parkeringen välfylld och så oxå eventplatsen.
 
 
 
Då öppnade sig himlen ännu mer.......
 
 
Vindskyddet blev snabbt lite mer välfyllt en stund innan regnet avtog igen.
 
 
Mycket prat som vanligt på event och jag hoppas att alla trivdes.
 
 
 
 
 
Sen blev det gruppfoto.
 
 
Jättekul att så många kom!
 
Deltagarna försvann en efter en för att snart återkomma igen, för att studera lite klotter bl.a. Björnsjöns kortbox fick några besök den dagen!
 
 
Efter eventet ville vi ju oxå logga några väl valda cacher.Vårt första val blev Vindskyddet på Hökensås 
 
 
En fin plats och en lagom och kul utmaning.
 
 
Som avslutning passade vi på att ta en kort promenad vid Lövsjön N 
 
 
 
 
 
En fin avslutning på en fin eventdag.
 
 

En efter en med utsikt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Äldste sonen har flyttat hemifrån, ända till Linköping och det kommer såklart att krävas ett antal resor dit framöver. Igår var en av dem och självklart så behövs ju en bensträckarpaus längs vägen. Finns det då ett antal cacher att logga som dessutom kan tänkas bjuda på vacker natur är det extra tilltalande.
För inte så länge sen kom denna serie cacher om 20. #1 Kråkeryd - Sväm P P F
Jag har varit i Kråkeryd förut och anade att längs den slingan här kunde det vara fint.
Så sant det var.
Pga en felnavigering som gjorde att tiden blev knappare än tänkt så blev det en något raskare promenad än önskat, men vilken promenad!!!! Så vackert där vid vätterbranten.
 
 
 
Vi loggade nr 1-5, mer fanns inte tid till men jag lär återvända hit, fast då utan att passera genom Gränna.....
Lite bilder från promenaden.
Tänk att vara får och gå här och beta.
 
 
Molnen dra ihop sig söderut och det blir tryckande varmt ett tag. Stegen skyndas på ytterligare en aning, för blöta vill vi inte bli.
 
 
Norrut, mot Omberg, ser himlen mycket mer välkomnade ut.
 
 
Ljungen blommar på den sannolikt rätt magra jorden.
 
 
Stegen var rätt lättvandrad förutom vid ett tillfälle mellan ettan och tvåan men inte heller den biten vållade några problem. 
 
 
Åter vid parkeringen var fåren samlade vid träden i hagen strax intill. Kanske det förberedde sig för regnet som var i antågande? Vi klarade oss iallafall utan att få en droppe på oss.
 
 
Dessa cacher gav oss en riktigt fin naturupplevelse. En och annan en undersöktes lite noggrannare, gemensamt för dem alla var den vackra utsikten.
 

Hultåsen runt

 
 
 
 
 
 
 
Arnebr är en klurig CO och att logga gömmor av honom brukar oftast ta sin lilla tid.
Idag hade vi några timmar på förmiddagen som kunde ägnas åt caching och målet blev då Hultåsenrundan 1 -  Hultåsenrundan 12.
Vi parkerade vid nr 1 och trodde oss ha såpass tid på oss att vi kunde utnyttja apostlahästarna lite som förflyttning mellan några av gömmorna. Började därför med nr 4 och gick tillbaks mot bilen. Så lätta gömmor det var sa vi efter fyran och trean. Så brukar det sällan vara.
Det fick vi minsann oxå erfara senare att så var det inte heller. Av 12 blev det av ren tur bara 1 DNF till slut, men oj så vi letade på flera av ställena.
Hultåsen är en riktigt fin slinga som nog är tänkt som en bilrunda. Parkeringsplatser finns det bra vid allihop. Jo, tiden drog iväg så vi fick övergå till bilcaching efter den inledande promenaden.
 
 
Vid nr 5 var den visst borta och flyttad till ny plats för nån dag sen, men kör man med gammal PQ så blev det så att vi letade efter den gamla som inte ens CO hittat.
Men hittade det gjorde vi. Alltså den gamla, som vi höll på att trampa på där den låg helt öppet på marken bland en massa komockor. Den nya hittade vi dock inte, fast den letade vi ju inte efter heller.
Publiken hade vi oxå, på rätt sida staketet.
 
 
 
Fikaplats fick bli vid Ölmestorps hage, där vi hittade en stor sten som passade utmärkt att sitta på.
 
 
Utsikten över en stubbe var faktiskt inte helt fel den heller. Denna stubbe var ju faktiskt rätt fin för att vara stubbe.
 
 
Bäcken bredvid saknade varje uns av vatten denna torra sommar.
 
Så var vi då framme vid slutet och det var visst här man skulle fikat. Jättefin plats!
 
 
 
Undrar lite om varför det är spångar under bron, men det finns säkert en anledning. En vacker plats som avslutning och en bra avslutning på denna förmiddag.
På återvägen, med tidsbristen hängandes över oss påbörjade vi multin vi aldrig tidigare har hunnit med de gånger vi besökt trakten. Jättastenen
 

Denna stora sten som syns från steg ett har alltid varit ett landmärke för ortens folk.

Det sägs att jätten Rane kastat denna sten som hämnd för att blivit lurad på betalningen

vid kyrkbygget i Ransberg. Han ska ha stått på östra sidan av Örlen och kastat stenen.

Men stenen slant i handen och hamnade här.

Jodå, nu är vi halvvägs iallafall och vet vart vi ska leta vid nästa besök. För inte hann vi med att logga den denna gång heller. Det är ju som så att arnebr-cacher alltid tar lite längre tid än man trott.


Tiveden tur och retur

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Dags för veckans geotur. Denna gång var vi förstärkta med två kryckor efter ett missöde i trollskogen. Trots detta gav vi oss av mot vilda vackra Tiveden, men det var såklart inte vandring som stod på programmet denna gång.
Första stopp blev Undenäs Domarring, en vacker plats som absolut förtjänar en cache. 
 
 
Valet föll sen på en trail som lättast tas med bil där Kvarnsjön-Bocksjön "Röret" var första cache för oss.
Flera vackra platser passerade vi men det var inte helt lätthittade cacher, främst pga att koordinaterna inte ville samarbeta helt med våra gpser.
 
 
 
Efter 13 loggade cacher var vi fikasugna, men vi stoppades av en brandbil som höll på att plocka ihop slangar vid sidan av vägen. Skogsbrand. Vilken tur att det inte blev värre än så här.
 
Dagens fikaplats blev vid parkeringen där de flesta vandringsleder startar. Vi hittade en ledig plats där vi fick vara helt ensamma. Skönt!
 
 
Huvudmålet denna dag var GeoTourSwe2 - Tivedstorp 
Tivedstorp är en by mitt inne i Tiveden, en sägenomspunnen skogsbygd på gränsen mellan Västergötland och Närke. 
Tivedstorp togs troligen upp på 1630-talet av finnen Hindrik Hindriksson, kallad Lill-Hindrik. Han omnämns 1642 som boende i en "stockestuva på skogen". Stugan var placerad mot det stora flyttblocket utmed gångvägen till dagens kaffestuga.

Vid storskiftet år 1800 hade byn sex gårdar med totalt ca 65 personer. År 1842 genomfördes laga skiftet i byn, varvid ägorna samlades mera och vissa gårdar flyttades ut. Ägorna mitt i byn fördelades på nio gårdar.

Som mest har det bott ca 100 personer i byn i början på 1900-talet. I mitten av 1900-talet avfolkades byn som en följd av det isolerade läget, dålig väg och avsaknad av elektricitet.
Mitt i denna välbevarade, genuina miljö kan man idag dricka en kopp kaffe eller stanna en längre tid för att bo i trivsamt vandrarhem.
 
 
 
 
 
 
 
Nöjda efter att ha strövat omkring i denna fina miljö tog vi en liten omväg mot Ösjönäs. 
"DUST 2010". Vilken vacker plats!!!
 
 
 
Så var det då dags att fara åter hemåt igen men först fika vid Tåtorp där multin Färggömman startade.
Nu hade det utlovade regnet börjat falla och vi avnjöt kardemummabullar inne i växthuset under vinrankor. Riktigt mysigt. Multin var kul den med och som tur var gick det utmärkt att logga även den med bil, då dropparna blev alltfler.
 
 
En härlig tur fick vi. Tur att det finns cacher att logga även  om man har kryckor i sällskap. 
 

RSS 2.0