Hembygdsgårdar och kvarnar. Uppdrag "hitta grader"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Huskvarna. En trakt jag nog egentligen bara passerat, på väg mot nordligare delar av andra sidan vättern.
Nu skulle det ändras på detta. Titti var smart och frågade om vi inte skulle försöka oss på att släcka lite fler grader till challegen 360 grader av sverige och det har ju jag svårt att låta bli.
Jag har i och för sig svårt att låta bli det mesta som gäller utflykt med gps i hand så svaret var ju självklart JA!
Familjen hade fullt upp med andra aktiviteter som inte direkt inbegrep mig, så vi styrde färden mot just Huskvarnatrakten.
Det visade sig bli en dag med besök på inte mindre än 4 hembygdsgårdar, samt 2 kvarnar och givetvis en massa andra härliga ställen däremellan.
 
Vi startade med en runda vid lillån, men beslöt efter att haft stora problem att ens hitta nån form av stig att låta den vara till en årstid när växtligheten är mindre frodig. För att gå intill en å gillar jag ju, men helst utan att få känslan av att gå genom djungel.
 
Lekeryds Hembygdsgård blev första hembygdsgården för dagen, just här tog jag inget foto, men det var en mysig plats.
Sen hamnade vi vid Sveriges största bestånd av ormgranar, denna märkliga typ av gran som jag råkade få reda på fanns i vintras när jag undersökte Hellidsbergets sevärdheter. 
 
 
Ormgranens märkliga utseende beror på att den av genetiska orsaker har förlorat förmågan att bilda sidoskott på grenarna. Stammen eller en gren kan växa flera år utan att bilda något eller bara några enstaka sidoskott.
 
 
Historien berättar att en soldat Esk tog med sig en planta från Ryssland när han återvände från Svensk-ryska kriget i början av 1800-talet. 

Soldattorpet som soldat Esk bodde på låg i utkanten av beståndet fram till 1904. Resterna efter husgrunden finns ännu kvar på den öppna ängsmarken i reservatets östra del. 

 

Fin plats även om många av granarna var rätt barrfria.

 
Första kvarnen blev  The Old Mill @ Öggestorp
 
 
Även här var växtligheten frodig så trappan ner upptäckte vi inte förrän det var dags att gå upp igen......
 
 
Andra hembygdsgården tillika dagens första fikaplats blev Forserums hembygdsgård.
 
 
Jättefin plats även här. Här tyckte jag målningen över dörren var lite extra fin!
 
 
 
Fin grind som välkomnade oss in till gården.
 
 
Gillar hembygdsgårdar och tycker att det vore bra om alla sådana även fick varsin geocache. Om inte annat bara för att visa på en fin fikaplats för oftast är det ju alltid nånstans man kan sitta vid dessa gårdar.
 
Singoalla grottan (cave) var en spännande plats, där det finns en historia bakom som säger att ett resesällskap övernattade här vid flertalet tillfällen på 1350-talet där en flicka med namn Singoalla fanns med. 
 
 
En bra bit, halvvägs upp på ett berg fick vi gå för att komma hit, men stigar fanns så det var inte så jobbigt.
 
Barkeryds Hemmbyddsgård.var nästa fina hembygdsgård. Ingen fika här dock, det sparade vi på till dagens sista hembygdsgård.
 
 
 
 
Stenkars kvarn, dagens finaste plats!
 
 
 
 Byggnadsminnet Stenkars kvarn består av kvarn, med damm och vattenränna, samt en mjölnarbostad.
 
 
Redan 1697 fanns en kvarn på platsen men nuvarande kvarn är från 1830-talet. 
 
 
Så rofylld plats! Helt klart värt ett besök även av oss.
 
Vi äter inte så ofta när vi är ute, även om det kanske kan tyckas så, men nu var det dags för fika nr 2 på hembygdsgård nummer 4. Rogberga Hembygdsgård.
 
 
 
Även här en plats som helt klart förtjänar en gömma. Tycker att snickarglädje är så fint och det passar ju verkligen på dessa röda småländska stugor.
 
 
En cache vid namn Bebben bjöd på dagens finaste utsikt. Tur att en annan gömma med önskade grader låg intill för det var en jag annars valt bort pga cachenamnet. Det visade sig att vi hamnat på Uvaberget, med en jättefin grillplats och utsikt över tenhultasjön. När man läser beskrivningen så valdes cachens namn pga att CO precis fått sitt första barnbarn. Kul ja visst fast cachenamn.....Nja, jag hade nog valt ett annat.
 
 
En superbra dag och uppdraget att hitta grader vi saknar lyckades över förväntan. Nu saknas bara 38 av alla 360. Fast det lär dröja innan den challengen blir loggad, flera av graderna måste man åka långt för att kunna logga, men som alltid så ger just dessa challengecacher en extra krydda i cachingen.
 
 
 

Kvalite på hemmaplan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fredag förmiddag hade vi några timmar så vi kunde träffas.
Det blev en kvalitetsrunda då jag delade ut inte mindre än 3 favvo på totalt 5 loggade burkar.
Första poängen fick en gömma vi påbörjade för säkert mer än 2 år sedan. Tunnel of love?
En myst i tre steg där alla utom det sista steget hade lösts tidigare, men den gången hann vi inte slutföra och varför det inte blivit av tidigare är en mycket bra fråga.
Riktigt bra var den iallafall.
 
 
Nästa var en gömma av jamandcat. Den tredje skylten. Här gällde det att hitta den tredje infoskylten till getaryggens naturreservat. Två är ganska givna, men var fanns den tredje?
Här letade vi länge, men till sist så fanns den ju bara där, skylten och vi kunde komma vidare. Kul upplägg även där!
Lagom till att sista burken skulle undersökas anslöt Malin. Och här kom även min sista favvo till användning! Skövde Hightech #2, StallsikeN. Vilken fantastiskt bra gömma! Så smart, när man väl kom på hur man skulle göra, vill säga. Underbart när man hittar sådana kvalitetsburkar!
Sen var det dags för fika, men molnen hade hopat sig och det regnade. Vart sätter vi oss då?
Hm, Jula har ju en stor parkering, där för övrigt p-koordinaterna till sista gömman är. Och kundvagnsgaraget var närstan tomt.
Perfekt fikaplats hittad!
 
 
Ännu en udda fikaplats att lägga på fikaplatslistan. Att jag hädanefter nog alltid kommer att le lite extra när jag går förbi ett kundvagnsgarage blir ju bara en extra bonus.

Lika krokig väg hem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Att resa hem kan vara vemodigt, men även hemresor brukar bli bra så länge gpsen är med.
Vi startade strax innan nio från vårt fina vandrarhem i Vånga efter en riktigt god frukost. Äppelodlingarna som fanns överallt i trakten stod i full blom och det verkade bli ännu varmare idag än förra dagen.
 
 
 
Första stopp på vår resa i zickzack norrut blev Stenen på stenen 
 
 
Tänk så märkligt det kan bli egentligen efter inlandsisens framfart. Häftig plats med en lika fin gömma!
 
Stenbroar gillar jag, just här la vi inte alltför mycket tid på att leta då inte mindre än 4 blågubbat den innan oss, men bron var ju lika fin för det!
 
 
 Vi fortsätte vår krokiga färd genom gränstrakterna mellan skåne och småland och hamnade vid denna gömma. Twiii twii twi... Strax intill hade vi en löst myst men någon siffra hade bytt plats så vi fick ägna oss åt några av de närliggande trad i stället.
Här hade en storm för några år sedan gått hårt åt skogen och det var inte helt lätt att hitta rätt väg.
 
 
Lite synd för det var riktigt bra gömmor, men värme och ett brutet revben begränsade våra loggar till 2 i området.
 
Vanstad Affär med sin snygga entre blev nästa stopp. Fin gömma fanns här oxå.
 
 
Fast jag gillade Labyrint och Gamla dansbanan strax intill ännu mer. En av dem har till och med varit i tidningen då en förbipasserande undrade vad i all världen detta var för något.
 
 
Jo, det kan man ju såklart undra.......
te´fabriken fick bli fikaplats för dagen. Förstår inte hur det kommer sig att vi alltid hamnar på små smala grusvägar utan en enda geocache när vi åker på resa......Sålunda inte heller en enda vettig fikaplats förrän denna. Alltså var vi rätt hungriga vid ankomsten till denna fina plats.
 
 
 
Här smakade årets första svenska jordgubbar alldeles utmärkt!
 
 
Fast vi lät bli smakkombination jordgubb med ädelost......
 
 
Vi körde en bit på E4 innan vi gjorde nästa avstickare vid fina Hallsjö Kyrkoruin. Här har jag loggat en gammal arkiverad gömma tidigare, riktigt kul att det numera finns en ny på denna fina plats.
 
 
 
Cliff Burton Memorial. Minns inte alls att jag uppmärksammade när olyckan hände, kanske mest pga att jag inte lyssnade på metallica på den tiden. Fint att det finns en minnessten på platsen.
 
 
Kulturlandskapet, ja hur hade vårt land sett ut om det inte funnits betesdjur i hagarna? I denna hage ska det enligt cachebeskrivningen gå shetlandsponnyer som ser till att gravfältet hålls öppet. Vi såg inga men gravfält brukar oftast vara speciella platser som jag av nån anledning gillar.
 
 
Till sist så kom vi då till Apladalen i Värnamo. Vilken underbar plats!
Att vi sen blev guidade runt i parken med hjälp av en riktigt bra Wherigo gjorde inte saken sämre.
 
 
 
 
 
 
Den ena fina miljön efter den andra avlöste varandra och vi kunde sluta vår tur med att ge ännu en favvopoäng till en bra gömma.
92 loggade cacher tror jag facit blev efter helgen och tyvärr även 11 fästingar. Men det var det värt!
 

Resten av dagen på Ivö och i Kristianstad

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi hade blivit förvarnade om att det var bra att åka över tidigt till Ivö eftersom färjan kunde förmodas bli ett problem annars. Vi åkte över redan strax efter 7 och hade på det viset några timmar innan eventet började.
Vi startade med Ivö kyrka - S:ta Ursula, en lätt multi på en fin plats och märkligt nog den enda kyrkcache på hela resan som vi loggade.
 
 
 
Sen fortsatte vi norrut där vi bl.a loggade Earthcache Ivö klack. Ett kaolin och kalkbrott som vi fick studera närmare. Kaolin användes till porslin och finns inte på många platser i världen. Numera har driften här lagts ner men det är fortfarande en spännande plats.
 
 
 
Den röda vångagraniten syns tydligt här. Vackert!
 
 
Kaolinlera finns det fortfarande här och den var annorlunda att gå på. Alldeles svajig och fuktigt trots att det var sprickor som om det vore jättetorrt.
 
 
Från botten av brottet till toppen av berget, sisådär 20 höjdkurvor högre upp.
Här fanns en cache från 2002. Top of the Island med originalloggbok kvar!
 
 
 
Skönt med lite sittyta efter den uppförsbacken!
 
Utsikten härifrån var inte heller fel. Är det nån som har sagt att Skåne är platt?
 
 
Efter eventet åkte vi in en sväng till Kristianstad, Hade fått tips om att Sveriges lägsta punkt skulle finnas just där.
Vi hamnade dock först lite fel men även det var ju en fin plats vi inte fått se annars. Naturum Vattenriket 
 
 
Lowest in Sweden var dock den plats vi letade efter.
 
 
 
Även det en gömma från 2002 och en plats som ligger 241 cm under havsnivån!
En bra avslutning på ännu en bra dag!

skåneträffen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ute på denna fina ö skulle eventet äga rum. Det verkade bli en riktigt fin dag!
Mycket folk hade samlats på campingen när vi kom och staben som ordnat allt så bra höll ett trevligt välkomsttal där inga oklarheter rådde efter det.
 
 
Alltid bästa att vara nyäten innan cachesläppet. Kändes som det skulle bli lite för varmt att släpa på för mycket packning under dagen. Men var sitter man när inga bänkar finns? 
 
 
Tomt i tåget som tur var även om de barn som kom medans vi åt kollade lite konstigt på oss......
 
Inhägnad väntan innan vi släpps iväg......
 
 
Nu är det fritt fram att ge sig av. Många har mer bråttom helt klart, FTFjakt!!!
 
 
Vi tog det betydligt lugnare och det var vi inte ensamma om.
 
 
Första gömman som kom i vår väg hette mycket lämpligt FTFkö
 
 
Javisst var det kö här även om vi var flera minuter efter FTFarna.
 
Vi valde att gå mot den södra delen av ön där flera cacher med historiskt tema var utplacerade bl.a fyra multi som verkade spännande. Vi valde SK16 Holestad. Det höll på att bli en rejäl flopp, men trots det kan jag inte låta bli att gilla sättet den var gjord på.
Det fanns nämligen en karta från 1721 som laddats ner i våra gpser och det var med hjälp av den man skulle hitta platser vi fått beskrivna när vi hittat en QRkod vid startkoordinaten. I det hela fick vi möta folk som faktiskt bott på platsen vid den tiden och höra lite om deras liv.
Starten var inga problem att hitta men här gick det sen snett. Då endast en skannade koden och missade att det fanns mer info att hitta om man skrollade ner på sidan började vi att leta på helt fel plats. Snårigt och risigt var bara förnamnet. Att sen kartan inte treivdes alls i gpserna utan var så suddig gjorde att det blev rena gissningsleken när man skulle hitta saker på kartan.
Trötta, svettiga och sönderrivna efter över en timmes letande fann vi till sist slutburken bara 30 sek efter att den blev FTFad. Vi var en stor grupp som irrade omkring här och nu i efterhand vet jag att om vi kört med mobilen hade vi sannolikt inte haft några problem. Fast upplägget på multin gillar jag verkligen. Hoppas kunna återkomma nån gång och besöka de övriga i serien.
Efter denna, som det kändes just då, prövning valde vi att i fortsättningen satsa på enbart trad.
SK16 Torpet under nr 11 , SK16 Gislavångens utsiktstorn  och SK16 Munka- och Starrmossalyckorna  låg alla i ett ljuvligt fint landskap och det var lätt att gå här.
 
 
 
 
 
Vid de gamla torpen blommade syrener för fullt
 
 
och i hagarna blommade andra fina buskar. Vad de heter har jag ingen aning om.
 
 
 
En plats med tradition fanns också.
 
SK16 Smörhallen  Det här flyttblocket låg förr mitt i den lilla åkerlyckan "Horsnäsalotterna". Stenen kallas "Smörhallen" och är ett s.k. naturföremål med tradition i fornminnesregistret. Det sägs att kvinnorna förr i tiden kärnade smör vid denna sten. När de var klara lades en klick på stenens topp. Där satte de sig och rutschade ned. Det som fastnade mellan benen utgjorde ett skålpund.
 
 
Den historien tror jag inte på men blocket var imponerande där det låg!
 
Vi fortsatte med att gå den omtalade barnrundan som detta år skulle vara något alldeles extra. Det visade sig stämma. Alla gömmorna hade Harry Pottertema, bl.a fick vi pröva på att flyga kvast!
 
 
Jättekul!!!!!
 
Rundan hade många bra burkar och den gick dessutom genom fin natur.
 
 
 
En liten avstickare gjorde vi till Ugnsmunnarna, en spännande plats och desutom en gömma från 2002!
 
 
 
Här fanns även en earthcache som vi ju såklart ska försöka logga oxå.
 
 
Rätt trötta och varma återvände vi till campingen framåt kl 18 där vi avslutade vår dag på Ivö med att äta vildsvin. 25 000 steg och mycket nöjda!
 
 
 

Ännu en krokig väg genom Småland.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det var dags för träff i Skåne igen och eftersom det var så trevligt sist ville vi ju gärna åka även detta år. Fast snabbaste vägen brukar ju vara rätt trist.
Denna gång valde vi att cacha oss ner till Vånga där vi skulle övernatta med några i förväg väl valda stopp längs vägen. 
Jag gillar ju de där kreativa gömmorna med många favvopoäng och Titti jagar kommuner, så lite förarbete hemma vid datorn gav oss en inte helt rak väg genom Småland. 
Första stopp blev 5 gömmor som slukade inte mindre än 5 favvo. 
Älskar sån här caching. 
 
För att inte spoila för mycket blir det delar av vissa gömmor som jag visar bilder på. 
 
 
 
 
 
 
Caching när den är som bäst! 
 
Ägnade oss faktiskt även åt lite geokatting. Kul med sällskap vid letandet.
 
 
Hädanefter blev färden av det krokiga slaget.
När vi körde om samma cyklist för tredje gången med ett par mils bilkörning emellan kan man ju undra hur gpsen visar vägen egentligen.......
 
 
Tack vare den lilla omvägen kom vi förbi tre jättefina platser.
Först ett stopp vid  Åsnen - Tornebron.
 
 
 
Vackert och rofyllt! 
 
Massa-Petterns jordkoja hade vi aldrig hittat annars. Vilken mysig plats! Kan inte ha varit lätt att bo här men nu är det idylliskt. 
 
 
Här blev det favvo för platsen.
 
 
 
Ännu en fin plats var Kronogårds kvarn. Största anledningen till den stora kroken på spårloggen.
 
 
Även här liksom på många andra ställen blommade äppelträden. Vilken underbar tid på året det är!
 
 
Ytterligare en fin plats besöktes på vår väg. Lilla Holje gravkapell. Här fanns en multi i den fina miljön.
 
 
 
Visst upplever man mer om man svänger av den stora vägen? Om inte annat så kan man hamna på platser man inte trodde fanns.
 
 
 

Kålland igen!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förra tisdagen gick vi ju Fröfjorden runt men missade bonusgömman, sannolikt mestadels pga att vi var trötta och varma, men även för att det uppstod vissa tveksamheter vad gäller invånarna i Vänern.
Efter att ha fått lite förklaring av CO så var vi ju sugna på att kunna logga även den så när tillfälle gavs styrdes kosan mot Kållandsö igen!
Inte mig emot, för sol och Kålland är en oslagbar kombination. Är så svag för denna plats.
Vi valde även denna dag att försöka undvika vägarbetet på Lidköpingsvägen och hamnade på så sätt vid Resville kvarnby.
 
 
 
 
En riktigt fin plats, som jag redan besökt för några år sedan, men inte kom jag ihåg vart gömman här satt för det. Men hittad blev den och nu även signerad av titticc och jamandcat.
 
Det finns ju en hel del cacher som man måste gå en bit för att kunna logga och det var sådana vi satsade på under dagen förutom Fröfjorden bonus. Blir ju inte så många loggar i statistiken, men väl desto mer fina foton.
Parkudden var en av dem och en gömma jag sent kommer att glömma. Det började helt underbart med blommande hagmarker i grönaste grönt.
 
 
 
 
 
Snart började det även skymta vatten längs kanterna av hagen.
 
 
Det var då vi såg henne...........
 
Vi var lite förvarnade om att det kunde finnas kor i hagen och när vi hade gått ca 1 km mötte vi en ensam svart kossa. Vi tyckte lite synd om henne då hon såg så ensam ut, men det skulle visa sig att det var hon inte alls............
 
 
Kooolosalt många muuuglare hade hon i sällskap och de vällde snart fram mellan träden. 
 
 
Och kossor är nyfikna. Det skulle nog jag oxå varit om jag bara gick i en hage och tuggade gräs hela dagarna. Sällskapliga var de dessutom. Utrustade med pinnar, ifall de skulle bli för närgångna, fortsatte vi vår vandring ut på udden.
 
 
Men egentligen räcker det ju med att ta ett litet skutt i riktning mot en eventuellt för närgången ko, så tar de till flykten. För speciellt smarta är de nog inte. Detta skrattade både Malin och Titti gott åt, för det såg nog rätt kul ut skulle jag tro. För så värst graciösa skutt kan jag inte åstadkomma.
Vi hade fika i ryggsäcken men det var ju som sagt inte läge. Dessutom hade Titti tappat sin mobil nånstans och viss oro fanns ju för att vi skulle behöva lyssna efter ringsignal inuti en komage. Fast kossor äter väl knappast mobiler??? 
Hur som helst så låg mobilen kvar i bilen och vi kunde lättade andas ut, för det blev ju som sagt en minnesvärd tur.
Men det var även en riktigt fin vandring, speciellt den delen som gick i hagmarkerna.
 
Fast tjejligan måste ju hitta en fin fikaplats. Det fick bli ett säkert kort.
#Vindskyddet längs vackra Tranebergs vandringsled.
 
 
Vi gick ju här sent i höstas och det var inte mindre vackert så här års.
 
 
 
 
 
 
Från Kållandsö och dess västra sida styrde vi färden mot den östra. Vandringsled Kinneviken #Fikaplats blev vårt sista mål.
En väldigt fin vandringsled även här med fin utsikt mot Kinnekulle.
 
 
 
 
Fikaplats med fin utsikt, vad mer kan man begära?
 
 
Lustigt nog var det en långtifrån välbesökt plats. Vi loggade som STF med endast ett besök i februari innan.
Kan det vara att cachen ligger ensam utan några andra intill? 
Hoppas det kanske dyker upp några mer här framöver, för leden var väl värd att gå.
 
Så var det då dags att åka hemåt igen, men först ett fotostopp med ett känt slott och en något mer ovanlig förgrund.
Läckö slott är så vackert och inte blev det fulare med ett klargult rapsfält framför.
 
 
 
8 cacher blev loggade av mig under dagen. Många gömmor längst ut vid vänern finns ännu kvar att besöka. Lär definitivt bli återbesök framöver igen.
 

Varmt runt Fröfjorden

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fröfjorden 1 - Skrothögen är den första i en serie som jag varmt kan rekommendera. Fast jag kan även varmt rekommendera att inte gå leden en riktigt varm dag. Att välja den 10 maj 2016 var väl inte helt optimalt, då temperaturen var en bra bit över 20 grader och luften stod still.
Den blåmarkerade leden började vid Otterstads kyrka och skulle vara ca 5 km lång.
En mycket välskött och även sevärd led skulle det visa sig.
Vi började med att äta vår medhavda lunch och det var ett klokt val denna varma dag. Fina platser att äta matsäck fanns flera längs leden, men ingen av oss ville värma ryggen med ryggsäck, så i skuggan av kyrkan, med denna fina utsikt blev även det en fin fikaplats.
 
 
 
Startgömman vid skrothögen var en bra gömma, men även den minst trevliga platsen att leta på. CO skriver ju att just skrothögar inte är så trevliga, men samtidigt vittnar de ju om en tid i vår historia, då tankarna om vart man gör av sina sopor såg annorlunda ut.
Resten av leden visade oss betydligt trevligare platser. Fröfjorden 5 - Björkhagsudden var en av dem.
 
 
Här fanns en fin grillplats!
 
 
Leden fortsatte sen längs vattnet och den ena fina vyn efter den andra avlöste varann.
 
 
Vitsipporna hade till min stora glädje inte blommat över helt.
 
 
Mitt i skogen stod 2 gravstenar. Det visade sig att kyrkoherden Rythen som tjänstgjort i Otterstads kyrka och hans dotter Mathilda ligger begravda här i den nästan bortglömda kyrkogården i Björkhagen, den som han själv hade invigt och låtit bygga 1822. 
 
 
Promenaden fortsätter genom ängar och hagar och rätt som det var höll vi på att snubbla över en mycket sicksackig orm.
 
 
 
Fröfjorden 8 - Otterstad gamla kyrkplatsHär stod den gamla kyrkan som kom till under 1100- 1200 – talet.
Vilken vacker plats! Och som det blommade av alla gullvivor i olika färger!
 
 
 
Fröfjorden 9 - Brygghuset. En liten avstickare från den blåmarkerade leden och det var det värt.
Ännu en vacker plats med historia.
Under första delen av 1800-talet gjorde befolkningsökningen att behovet av jordbruksmark ökade och därför började man undersöka möjligheterna att bygga vallar mot Vänerns vatten på ett antal strategiska platser. I början av 1900-talet beslutade man att anlägga en fördämningsvall på det smalaste stället söder om Granudden här vid Prästgårdens brygghus. Stora betongfundament göts där pumpverket skulle stå och dessa kan man se än idag. Tyvärr misslyckades invallningen eftersom massorna sjönk allteftersom man fyllde på jord.
 
 
 
Inte alla berg mitt ute i naturen som man kan ta trappor uppför.
Men Fröfjorden 10 - Hobackabergen hade sådana som underlättade uppgången.
 
 
 
Med utsikt mot Kinnekulle tar vi oss en titt på hur bonusgömman kan tänkas hittas. Helt i onödan skulle det visa sig för vår igenkänningsfaktor i ämnet visade sig vara usel och google var inte helt hjälpsamt.
 
 
 
En mycket varm men så fin vandring var till ända och vi behövde lite energipåfyllning i skuggan.
Läckö skans med sina lämningar av den gamla borganläggningen och sina magnifika eker, blev en bra avslutning på en riktigt fin dag ute på kålland
 
 
 

Top 5

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För några dagar sen kom en bra fråga upp på geocaching Skaraborgs Fb-sida. En fråga som är allt annat än enkel att besvara men jag gör ett försök här iallafall.
Frågan var vilka mina absoluta top5 favoriter vad gäller geocaching är?????
Med tanke på att jag har delat ut mer än 650 favoritpoäng så är det en omöjlighet att skala ner det till bara 5, dessutom har jag ju rätt blandade tankar om vad jag ger favvo. Är det en riktigt fin plats ger jag gärna en favvo bara för att jag blev visad dit, trots att det kanske enbart är ett petrör i en gran. Likaså om det är en fin runda att gå, så ger givetvis en favvo. Eller en plats med intressant historia. Men nu anar jag att det inte är det som frågan gällde denna gång.
Den absolut roligaste cachen jag loggat är nog ändå gamla, numera arkiverade Fångarna på fortet som vi besökte redan 2010. Ett helt underbart äventyr som vi desutom fixade tillsammans med en annan barnfamilj.
 
 
 
Men detta inlägg får hädanefter enbart handla om gömmor som faktiskt fortfarande finns på plats och dessutom sådana som finns inom Skaraborgs gränser.
 
Några av Mariestads gömmor som jag uppskattat:
WHO DO VOODOO --
 
Secret Code Cache
BOM-BAD 
 
Size doesn´t matter! 
 
 
Sen finns det ju en massa roliga challengecacher, där det roliga ligger i att se till att uppfylla det som krävs för att kunna logga, som ex,vis Challenge #225 Frankenstein samt även mystserien #01 Någonstans i Mariestad där man får se offentlig konst på ett sätt jag gillar. En liknande serie fanns i Falköping, men den är tyvärr arkiverad nu.
 
 
Vidare mot Skövdetrakten så var nog Mobila Telefoner den som jag uppskattat allra mest, mycket pga av ett roligt upplägg jag inte stött på tidigare.
Nattcacherna Ryd by night och speciellt Black Gold är oxå mycket bra.
Elin, en werigo, med bra tema, var en upplevelse jag sent ska glömma.
V9-PärlanPuzzle Cache #1Not Another NanoSkövde Hightech #1, Molnet
 och Stallsiken är även de cacher jag minns.
Lustiga huset. field puzzle. Här ska man se till att ha gott om tid samt vältankad bil. Tog för oss flera timmar, men en riktigt bra gömma.
 
 
Även Annorlunda gömma 1 samt de två andra i serien var lite av ett äventyr att logga. Riktigt kul med dessa gömmor som är så annorlunda mot allt annat man stött på genom åren. 
 
 
Djävulsnästet är en enkel gömma men på en riktigt spännande plats.
 
 
Falköping har några bra serier oxå. Rörigt värre #4 med kompisar var riktigt bra när jag loggade dem för några år sedan. Likaså multisarna i brottet Det första man blir blind på är ...#1 och Hink och spade... 
Luftslottet är bra, har loggat likadana utanför Örebro samt Halmstad förut, men det blir den inte sämre för. Likaså är Brottskollen och Ordröra bra, med ett upplägg jag inte sett förut.
Gömma Nyckel, vilken lycka när vi hittade loggboken.
 
Lidköping då?
Hemligt rum? och Läckö Slottsvandring är ju bra, i en riktigt fin miljö dessutom. Mörkercacherna Dawn #2.7Dusk 2.3 #Mörkt i skogen samt Dawn #2.4 gillade jag också.
 
 
Meander, älskar att klura......även om jag inte är så bra på det. Heta Linjen är bra samt nya, helt underbara Tuttar överallt!
 
Många gömmor blev det, trots det har jag bara nämnt ett fåtal av alla jag uppskattat genom åren.
Det finns en hel massa roligt att upptäcka och jag är imponerad av hur kreativa många är nu för tiden. 
När jag kollar tillbaka på de gömmor jag rankat här så är det lätt att se att jag är rätt svag för multis samt fältmystar. 
Geocaching när den är som bäst är ett äventyr och det finns massor kvar att upptäcka!
 
 
 

En dag i trakten av Rök

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Geocaching 16-år Rökstenen Nord & Syd
Eftersom förra årets event var en trevlig tillställning beslutade vi oss för att även detta år runda Vättern. Förra resan började ju med snöiga vägar över Hökensås, i år var det istället regn som gällde på vår sida Vättern.
Men ju närmare Rök vi kom, desto trevligare blev vädret. 
Lite mingel, laddning av gpser och sen välkomnande och allmän info av EO innan presentationsrunda följde. Måste erkänna att det ju inte var helt varmt just då, men det skulle snart ändras.
Ett 60-tal nya cacher släpptes, varvid en geoart i form av en kompassros.
Vi hade i förväg fått reda på att det även skulle släppas en runda, så det var den vi siktade in oss på.
10.30 gick startskottet och jag tror inte att jag någon annan stans har sett en sådan FTFjakt. På mindre än en minut var parkeringen tom och det gällde även EO som deltog i FTFjakten av varandras gömmor. Lite märkligt åtminstone i mina ögon, men geocaching är ju en lek som vi alla gör enbart för nöjes skull, så varför inte?
Vi valde alltså rundan som fågelvägen låg ca 1 mil från eventplatsen. Det var definitivt längre om man valde bilvägen, vilket ju vi var tvugna att göra. 
Sen tror jag gpsen valde att visa oss en liten genväg, som nog var en senväg, för när vi kom fram till nr 1 i serien var den redan FTFad, nästan 20 minuter innan vi kom.
Alltså ingen brådska mot #2 Videkärrsrundan Träd där vi helt plötsligt rullade ut en helt tom logg!
En FTF! Kul!
Sen fortsatte vi rundan i ett sånt där trevligt gäng som det oftast blir på burksläpp i samband med event.
 
 
Det fanns en stig/väg att följa men utanför stigen var terrängen inte helt lätt. Mycket sten i dessa marker!
 
 
Gömman här fick vi lämna. Att ta sig upp utan längre stege är inte att rekommendera.
 
 
Efter att vi traskat runt hela rundan fick vi frågan om vi ville följa med eventgänget bort till kompassrosen, men vi valde att söka oss lite sjönära upplevelser i stället. Med tanke på hur terrängen såg ut lät geoart som lite överkurs. Vi var ju inte helt i form nån av oss så vi valde istället att fika vid Lora-Badet innan vi gav oss på #1 Round The Lake.
 
 
 
Runt denna sjö fanns inga stigar alls förutom de som djuren trampat upp, så det blev en rätt spännande vandring även här.
Skvattram som växtre frodigt på denna udde gjorde att vi även fick träna höga benlyft för oj vad de trasslade in sig i fötterna annars.
 
 
Alla cacher hittades utom den här. Hade det varit i slutet av rundan kanske jag kunnat tänkt mig att bada, men inte i början.
 
 
Rundan bjöd annars på flera fina vyer och det blev allt varmare. En sommarstuga låg på andra sidan sjön, men hit gick ingen väg, så det var nog sjövägen som gällde när de skulle dit. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter dessa båda rundor rullade vi hemåt, men först några riktigt fina platser som vi stannade vid.
Sättra Ängar 2
 
 
 
Vilken underbart vacker plats! Här på dessa vackra ängar hade jag gärna hittat några fler gömmor.
Fårhagen och  Kråkeryd - Hästholmen 2. Vindskyddet visade oss till ännu en sagolikt vacker plats. Vättern låg blank som en spegel och temperaturen hade nu nått upp till hela 15 plus. Morgonens vinterjacka var definitivt för varm.
 
 
 
Sista fina platsen var  Utsikten
En liten rastplats som visade oss denna brant, rakt ner i den klara Vättern många meter längre ner.
 
 
Det blev några steg även denna dag, närmare bestämt 21 700 och det var lite mörbultad som jag klev innanför dörren hemma på kvällen. Märkligt nog var resten av mig återigen mycket piggare än jag varit dagen innan.
 

RSS 2.0