Hembygdsgårdar och kvarnar. Uppdrag "hitta grader"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Huskvarna. En trakt jag nog egentligen bara passerat, på väg mot nordligare delar av andra sidan vättern.
Nu skulle det ändras på detta. Titti var smart och frågade om vi inte skulle försöka oss på att släcka lite fler grader till challegen 360 grader av sverige och det har ju jag svårt att låta bli.
Jag har i och för sig svårt att låta bli det mesta som gäller utflykt med gps i hand så svaret var ju självklart JA!
Familjen hade fullt upp med andra aktiviteter som inte direkt inbegrep mig, så vi styrde färden mot just Huskvarnatrakten.
Det visade sig bli en dag med besök på inte mindre än 4 hembygdsgårdar, samt 2 kvarnar och givetvis en massa andra härliga ställen däremellan.
 
Vi startade med en runda vid lillån, men beslöt efter att haft stora problem att ens hitta nån form av stig att låta den vara till en årstid när växtligheten är mindre frodig. För att gå intill en å gillar jag ju, men helst utan att få känslan av att gå genom djungel.
 
Lekeryds Hembygdsgård blev första hembygdsgården för dagen, just här tog jag inget foto, men det var en mysig plats.
Sen hamnade vi vid Sveriges största bestånd av ormgranar, denna märkliga typ av gran som jag råkade få reda på fanns i vintras när jag undersökte Hellidsbergets sevärdheter. 
 
 
Ormgranens märkliga utseende beror på att den av genetiska orsaker har förlorat förmågan att bilda sidoskott på grenarna. Stammen eller en gren kan växa flera år utan att bilda något eller bara några enstaka sidoskott.
 
 
Historien berättar att en soldat Esk tog med sig en planta från Ryssland när han återvände från Svensk-ryska kriget i början av 1800-talet. 

Soldattorpet som soldat Esk bodde på låg i utkanten av beståndet fram till 1904. Resterna efter husgrunden finns ännu kvar på den öppna ängsmarken i reservatets östra del. 

 

Fin plats även om många av granarna var rätt barrfria.

 
Första kvarnen blev  The Old Mill @ Öggestorp
 
 
Även här var växtligheten frodig så trappan ner upptäckte vi inte förrän det var dags att gå upp igen......
 
 
Andra hembygdsgården tillika dagens första fikaplats blev Forserums hembygdsgård.
 
 
Jättefin plats även här. Här tyckte jag målningen över dörren var lite extra fin!
 
 
 
Fin grind som välkomnade oss in till gården.
 
 
Gillar hembygdsgårdar och tycker att det vore bra om alla sådana även fick varsin geocache. Om inte annat bara för att visa på en fin fikaplats för oftast är det ju alltid nånstans man kan sitta vid dessa gårdar.
 
Singoalla grottan (cave) var en spännande plats, där det finns en historia bakom som säger att ett resesällskap övernattade här vid flertalet tillfällen på 1350-talet där en flicka med namn Singoalla fanns med. 
 
 
En bra bit, halvvägs upp på ett berg fick vi gå för att komma hit, men stigar fanns så det var inte så jobbigt.
 
Barkeryds Hemmbyddsgård.var nästa fina hembygdsgård. Ingen fika här dock, det sparade vi på till dagens sista hembygdsgård.
 
 
 
 
Stenkars kvarn, dagens finaste plats!
 
 
 
 Byggnadsminnet Stenkars kvarn består av kvarn, med damm och vattenränna, samt en mjölnarbostad.
 
 
Redan 1697 fanns en kvarn på platsen men nuvarande kvarn är från 1830-talet. 
 
 
Så rofylld plats! Helt klart värt ett besök även av oss.
 
Vi äter inte så ofta när vi är ute, även om det kanske kan tyckas så, men nu var det dags för fika nr 2 på hembygdsgård nummer 4. Rogberga Hembygdsgård.
 
 
 
Även här en plats som helt klart förtjänar en gömma. Tycker att snickarglädje är så fint och det passar ju verkligen på dessa röda småländska stugor.
 
 
En cache vid namn Bebben bjöd på dagens finaste utsikt. Tur att en annan gömma med önskade grader låg intill för det var en jag annars valt bort pga cachenamnet. Det visade sig att vi hamnat på Uvaberget, med en jättefin grillplats och utsikt över tenhultasjön. När man läser beskrivningen så valdes cachens namn pga att CO precis fått sitt första barnbarn. Kul ja visst fast cachenamn.....Nja, jag hade nog valt ett annat.
 
 
En superbra dag och uppdraget att hitta grader vi saknar lyckades över förväntan. Nu saknas bara 38 av alla 360. Fast det lär dröja innan den challengen blir loggad, flera av graderna måste man åka långt för att kunna logga, men som alltid så ger just dessa challengecacher en extra krydda i cachingen.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0