Geotour dag 2 Örebro

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter en varm natt på vårt hotell och en supergod hotellfrukost, var det skönt att röra lite på oss.
Vi styrde bilen mot  GeoTourSwe - Oset där en ca 4 km lång promenad väntade oss.
Fågelvägen från parkeringen var avståndet till gömman bara strax över kilometern, men man behövde vara just fågel för att kunna ta den vägen.
 
 
 
Det var en riktigt fin promenad att gå, naturen här var verkligen speciell och det var en bra start på dagen. Ungefär halvvägs slog värmen till med besked, innan dess var det riktigt skönt att gå.
 
 
Tycker det blev rätt effektfullt med den röda ladan mitt i vasshavet.
 
 
Måste vara mums för fjärilar med tanke på hur många som flög runt här.
 
 
Efter natur så begav vi oss in mot stan för två riktigt bra cacher i geotouren.
När alla ledtrådar till var Engelbrekt hade sin slutstation insåg vi att det var direkt olämpligt att logga just då, eftersom klockorna klämtade högljutt på platsen.
Vi begav oss mot slottet för att leta efter sista stenen istället.
 
 
 
  
 
Blev ju några varv runt det innan vi hade en koordinat som skulle ta oss vidare men efter det tog det stopp igen. Väldigt varmt där det nollade och inget att hitta.
Var på väg att ge upp när vi mötte två andra med gps i hand och genast fick jag förnyade krafter.
Tillsammans med Ekshagen kom vi vidare, och det blev även solklart varför det var öppettider som gällde för att kunna logga. Snyggt!
Eftersom det tog sin lilla tid så borde det ju vara fritt fram för ett besök hos Engelbrekt igen. Så var även fallet och efter ännu en snygg och ovanlig cache placering vände vi bilen hemåt igen.
Nu var maken cache trött och vi satsade på att bara vara vanliga turister på hemfärden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Varm Geotour med maken Dag 1

 
 
 
 
 
 
 
 
Vi var ju på releaseparty i början av juli, då GeotourSwe släpptes och alltsedan dess har jag velat tillbaka då hela iden med att visa sevärda platser på detta sätt tilltalar mig.
Denna gång följde maken med så caching var inte huvudsyftet med resan. Det är ju så att han inte alls är så intresserad av just geocaching, men kan ändå tänka sig att följa med på några väl valda cacher.
Första stopp var GeoTourSwe - Dovra sjöar en plats som innebar vandring och eftersom vädergudarna var synnerligen generösa med antal grader celscius denna helg så blev det till att åka hemifrån tidigt.
Strax innan 9 var vi på plats på parkeringen och med tanke på den smala vägen sista biten tänkte jag aytt det var ju skönt att vi var så tidiga så vi slapp möta nån, för vem är väl så tokig att åka hit kl 9 en lördagsmorgon?
Det visade sig att jag hade fel. Det var redan en bil på parkeringen, vi mötte folk i skogen samt det kom en bil precis när vi kom åter till parkeringen igen.
Populärt ställe helt klart och det kan jag förstå. Så vackert!!!!!
 
 
 
Ja, det var faktiskt svårt att låta bli att njuta!
Det medhavda kaffet avnjöts med denna fina utsikt!
 
 
Fin vandringsled var det oxå och det blev en bra start på resan.
 
 
 
Nu närmade sig termometern 30 grader, varför inte åka upp till GeoTourSwe - On Top of Old Smokey.
Här är marken varm, när vi varit här tidigare har det rykt ur jorden på vissa ställen, så ja, det blev en varm vandring men en trevlig sådan.
Tillfälle att betrakta fina konstverk på en underbart vacker plats.
 
 
 
Efter denna smått heta promenad ville jag besöka lite mer sjönära resmål. Vi styrde färden mot GeoTourSwe - Engelbrekts holme, precis vid Hjälmarens strand.
 
 
Bryggan hade sett sina bästa dagar och jag tyckte det var riktigt otäckt att vistas ute på den. Spana in hur lite det är kvar av stockarna som går ner i vattnet.
 
 
Pga det letade vi inte så värst effektivt, men nu här hemma så tror jag mig veta var cachen fanns. Vi får se om det blir återbesök nån gång.
En vacker plats var det iallafall!
 
 
 
Det är ju vissa saker som är lite speciella med Geotouren och det är bl.a att man ska skriva ett kodord i passet man laddar ner för att få en chans att få ett coin så småningom. Vissa platser ska man även ladda upp en bild på sig själv från.
Jag märkte så tydligt att det är skillnad när nån av tjejligan är med på turen, eftersom jag inte behöver hålla koll på alla detaljer då. Det är väl tur att jag inte siktar på att få ett coin, eftersom jag missade flera saker dessa dagar.
Vid Dovra sjöar missade jag helt att kolla koden, vid Engelbrekts slutstation som vi besökte dan därpå kom jag ihåg att kolla koden, men hann glömma bort den innan det var dags att fylla i den. Fotot som skulle tas vid Ekoparken i Hallsberg glömdes bort samt jag glömde pennan vid Äskogstorp. Det sista kan ju skyllas på värmen, kjol och linne har inga fickor och jag glömde be maken ta med en i sina fickor.
Detta minne.........
 
Värmen gjorde oss båda trötta så vi avslutade efter mat, bad och gofika på ett mysigt cafe med att åka in till Wadköping. GeoTourSwe - Fru Markurells brev
Här fick vi följa i Fru Markurells fotspår i den fina omgivningen.
 
 
 
 
 
Mycket folk var det ute denna fina kväll, men Wadköping var märkligt tomt så det var lätt att hitta det vi behövde.
Trötta, varma men nöjda begav vi oss till hotellet
 

Tjejligan firar!!!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Milstolpedags!!!!!
Inte vilken milstolpe som helst heller utan en megastor!
Titticc har nämligen passerat inte mindre än tiotusen loggar. Helt otroligt egentligen så många fina upplevelser hon fått tack vare det där med plastburkar. Många fina fikaplatser dessutom samt en och annan kanske inte lika fin.
Denna varma fredag var tjejligan maxad och vi var totalt 8 tjejer som traskade runt i Tidaholm innan det så äntligen blev fikadags.
Min multi Citykonst var den vi började med. Jag följde ju bara med så det var kul att se att den faktiskt funkade på riktigt. Den är inte loggad mer än två gånger innan men så är det ju ofta med multisar.
 
Det blev en varm vandring, det är ju oftast så när termometern visar 27 grader, så vi sökte skugga när tillfälle gavs.
 
 
 
Men Tidaholm är en vacker stad, undrar varför man inte lägger märke till det annars i vardagen?
 
 
 
 
 
 
 
 
Passade även på att besöka lite sevärda platser i Labbås, bl.a Biblioteksområdet # Sevärt i Labbås där Malin fick göra en räddningsinsats. Busig burk smet ut i vattnet och bottnen var bottenlös i Tidan så det blev till att ta till extra hjälpmedel i form av en gren.
 
 
Dockhuset # Sevärt i Labbås
 
 
Så var det då fikadags och vad passade väl bättre än att besöka Djupasjön, Stubbar vid en fikaplats 
 
 
Här har någon roat sig med lite stubbkonst.
 
 
 
Vi firade jubilaren med smörgåstårta och bubbel (cider). Jag hade även med mig såpbubblor men av någon anledning så glömde jag bort dem......Det finns ju så mycket att prata om. 
 
 
 
 
Avslutade dagen med lite extra spänning då vi även behövde använda startkablar......
 
 
Det sista kunde vi varit utan, men alla bilar startade till slut och vi kunde nöjda åka hemåt efter en supertrevlig tur.
 

Sällskapsdam kring Eksjö

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Jag fick en fråga via messenger från Lena för ett tag sen om jag ville följa med till Eksjö den 19 juli. Såklart jag ville men funderade lite över varför hon ville just dit. Det var ju nämligen inte en stad vi nämnt att vi velat till nån gång när vi pratat tidigare.
Nåväl, kom mig inte för att fråga mer om det förrän nån vecka senare, då en oförstående Lena kom på att hon visst glömt berätta att hon behövde hämta barn som varit på semester med morföräldrar och gärna ville ha sällskap på resan.
Aha, uppgraderad till sällskapsdam😀. Ja inte mig emot. 
Nogrann planering drog jag igång såklart. Det är ju något som jag tycker är nästan lika kul som att faktiskt åka iväg.
Alltså fanns en plan redan när vi gav oss iväg på morgonen. Första stopp var Fagertofta gravfält. Ett mycket bra val av första stopp.
 
 
Jag är ju rätt svag för gravfält pga att de ofta är vackra platser. Denna var nog definitivt en av de vackraste jag besökt. 
 
 
 
Massor av resta stenar, bl.a denna märkliga variant av domarring ovanför.
Även en mycket tydlig treudd nedanför. 
 
 
Otroligt vacker och speciell plats, väl värd ett besök. 
Jo, här blev det en favvo för att vi blev visade platsen samt att själva upplägget på multin.
Dessa fina fjärilar såg vi många av. Vet inte vad de heter.
 
 
Kalkugnsruinen vid Hamnarydsjön blev andra stopp. Kalkstenen bröts och brändes här från 1600-talet och fram till slutet av 1870-talet.
Ruinen var inbäddad i grönska men kalkboden syntes ju desto bättre med sitt vackra läge vid sjön.
 
 
Lena länkade en kvarn när hon föreslog vår tur i trakten, dock inte denna men eftersom den ingick i samma serie var den ju värd ett besök.
Den visade sig inte helt lätt att hitta till. Gpsen hade inte samma uppfattning om vad som var väg som vi hade, men till slut så fann vi en rofylld plats, strax intill några danskars sommarhus.
 
 
Av kvarnen syntes inte så mycket längre men en plastburk hittade vi till slut.
 
När jag började planera för vår Eksjötripp kunde jag inte undgå att lägga märke till att det var synnerligen lämpligt att åka dit om man ville släcka grader i en challenge.
För att släcka inte mindre än 8 stycken var det bara att sätta igång och pussla lite då ett helt gäng pusselmystar låg strategiskt längs en väg i området.
Det är ju bara det att jag har så svårt för att pussla på datorn. Men märkligt vad en challenge kan göra egentligen. Motiven var allt annat än lätta och bitarna många. Dessutom var det några av cacherna som man behövde pussla upp till 4 olika pussel.  Xin the Ember Spirit (DotA-R #25 - Pussel)
 
 
Men nånstans under mitt pusslande kom jag in i nåt slags flyt och min motvilja mot pussel förändrades. Det blev t.o.m rätt kul till slut. Härligt. 
Att logga de utvalda cacherna gick oxå över förväntan, och när vi hittade en så fin fikaplats som den nedan inte så långt ifrån en av cacherna var lyckan gjord. Fick bli en favvo där med. Dazzle (DotA-R #5 - Pussel)
 
 
 
Efter att ha gått Eksjös elljusspår, Brännemo-Rundan #1 fortsatte vid till HolkX och en hel del klur samt Letterbox ESC innan vi skildes från CUR1 och vi påbörjade vår hemresa.
 
 
Då var det dags för fikapaus nr 2 så vi styrde färden mot  Hyttens Kvarn (Qwarn Serie NR2)
 
 
Vilken mysig plats!!!!!
Här såg vi både trollsländor och kräftor.
 
 
 
 
Även humlor i mängd och de brydde sig inte alls om att de fick äta uppockner.
 
 
Mätta och belåtna så åkte vi, nästan helt rakt hemåt igen. 
Några stopp blev det såklart varav GeoBoxen var klart bäst. Några enkla handgrepp och loggboken var i vår hand. Det gällde ju bara att komma på vilka de handgreppen var och det tog en stund.
 
 
Riktigt snyggt! 
En härlig utflykt och tjänsten som sällskapsdam tar jag gärna igen.
 
 
 

Tack för en annorlunda milstolpe!!!!!!!!!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Detta är ett tacksamhetens inlägg. För utan alla som loggat mina gömmor hade det inte kunnat skrivas.
 
 
Jag har ju egentligen alldeles för många gömmor ute i skog och mark, men jag gillar att inte bara besöka andras cacher utan även att skapa egna, så jag låter de som funkar ligga kvar och kan inte låta bli att släppa några nya när lusten faller på. Vill ju gärna att mina gömmor hittas rätt lätt och att de kanske uppskattas dessutom.
Läser alla loggar jag får, även de som är en hel roman om vad man åt till frukost etc och inte alls behandlar just min cache med ett ord. Ibland är loggläsandet extra roligt och när det händer att en favvo bifogas känns det ju såklart kul. För om en gömma får en positiv logg eller t o m en favvo, så har jag ju sannolikt lyckats ge en bra upplevelse och det är ju därför jag lägger ut plastburkar i skogen.
 
Jag passerade en milstolpe i helgen och den måste ju såklart firas. Nu gäller det inte antal hittade gömmor denna gång utan något jag själv inte kan påverka.
 
 
 
Jodå, jag känner mig hedrad i att vara omgiven av såpass kända geocachingnick på listan och såklart ska vi fira mina 2000 mottagna favvopoäng. Kanske har ni som läser detta bidragit med nån blå medalj och i så fall säger jag än en gång tack!

Kaffe med dopp 2,0 Hökensås

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En fin dag utan regn. Några timmar på en av mina favvoplatser i trakten. Hökensås. 
 
 
Egentligen är väl felet med mig att jag har alldeles för många favoritplatser häromkring. Och egentligen alldeles för många burkar ute pga det. Men vad gör man annars om man gillar platser och vill dela med sig av dem?
 
 
Jodå. Det blir event i augusti igen.
Kaffe med dopp 2,0 Hökensås 
 
Efter en hel del beslutsångest blir det på internationella geocachingdagen. 20 augusti. Tror man även får en souvernir om man loggar något den dagen.
 
 
Hade ju även en del tankar om huruvida jag skulle lägga ut några burkar inför eventet eller ej.
Nu är det ju så med Hökensås att något händer när jag är där. Titti och jag åkte dit med syftet att göra lite service på några gömmor och ta en fika i ljuvlig miljö.
 
 
Det slutade med att vi "tappade" 11 burkar totalt. Några sjönära samt några på sägenomspunna platser. Så nu är det som vanligt med Hökensåseventet.
 
 
 
Det blir cachesläpp även i år. Men denna gång innan. På nätet. Blir extra spännande så eftersom nätmottagningen  där är lite ojämn. Vi får se om resten av tjejligan oxå får lust att lägga ut några burkar. Annars blir det bra som det är. Man kan ju faktiskt åka dit bara för att njuta av naturen oxå.
I vilket syfte man än åker till Hökensås så är alla varmt välkomna att träffa tjejligan på eventet!

Kyrkor, grader och en massa sjöar!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi gav oss ut på en riktigt road trip häromdan.
Titti vill ju gärna besöka kyrkrundans tyvärr arkiverade cacher och jag vill ju ha grader till en challenge. 
Nu råkade dessa önskningar sammanfalla väldigt bra och vi styrde bilen mot Ulricehamn och trakten nedanför. Därifrån åkte vi Gislaved innan vi återvände till Skaraborg igen. 
Det visade sig vara en fin bygd med oerhört många sjöar. Om det tycker jag. Finns väl inget vackrare än att kunna se ut över en sjö?
Men vi tar det i tur och ordning. 
Vi började dagen med ett besök i Vegby Hembygdsstugor
Hembygdsgårdar brukar alltid vara värda ett besök, så även denna.
 
 
Vidare till Jättegrytor Sådana tycker jag är spännande. Den ena av dem var nästan 2 meter djup. Imponerande. 
Kul att hitta dessa i en fin skog!
 
 
 
Några gömmor som var kul var Här e`det kört (i alla fall rökt)Sommartorpet och  Fångstgropen bredvid RV27, På platserna fanns absolut inget sevärt, men det gör ju inget när cachen är kul. Några poäng råkade jag tappa där.
 
Utsikt från en gammal kvarn. Av Kvarnen fanns bara murar kvar men det var fint vid vattnet. 
 
 
Fikaplats vill vi ju såklart hitta, när magen börjar knorra.
Sexdrega hembygdsgård Sjöbo var en ypperlig sådan. Dessutom med sjöutsikt. Blåbären var stora och mogna nu, några fick följa med som komplement till min fruktsallad. Gott!
 
 
 
Även gården var i fint skick.
 
 
Skorstenslock? Det har jag aldrig sett förut.
 
 
Även vit hjärtmedicin hittade vi.
 
 
Så letade vi då rätt på den första av kyrkrundans gömmor. Tre av fem hittades, i perfekt skick. Synd att de är arkiverade.
 
Kyrkrundan #5 Roasjö kyrka
 
 
 
Kyrkrundan #3 Södra Åsarps kyrka
 
 
Kyrkrundan #25 Mossebo kyrka
 
 
Kyrkorna här var verkligen fina. Jag gillar de röda fjällen. Helt annorlunda mot de vita hemomkring. 
 
Marknadsby stod det när vi körde in i Gölingstorp.
 
 
Gölingstorps Marknad
 
Ja. Det förstår man ju när man ser dessa. Praktiskt såklart med Sveriges lite osäkra väderförhållande. 
 
Det är nåt visst med broar. Dessa gamla fina stenbroar som man kör över utan att se hur vackra de oftast är.
 
Bro
 
 
Här är jag glad att vi stannade. Så rofyllt.
 
 
Smultron hittade vi och stora blåklockor lät sig fotograferas. Även en humla, fast den var lite blyg.
 
 
Tiden går när man cachar, även om vi denna dag tyvärr inte hade tid för nån promenadrunda. Såna har ju säkert de som läst min blogg anat att jag gillar bäst. Min mage började kurra igen och vi stannade vid Lagmanshagasjön där det fanns en riktigt fin strand.
 
 
Nix. Inget dopp denna gång men fin fikaplats hittade vi. 
 
 
Här var det friska vindar. Det syns på fotot. Muggarna blåste iväg när de var tomma. Spännande...... Strax efter försvann solen bakom molnen och det fina vädret blev lite sämre.
 
 
I Mossebo hittade vi ett supermysigt cafe. Café 4 - Mossebo Stom Tyvärr var vi en halvtimme efter stängning. Tänk att sitta med en kopp kaffe i trädgården här......Kaffet i den andra medhavda termosen hade tyvärr kallnat lite så lite varmt hade varit gott även om vi var nyfikade.
 
Lidernas såg och kvarn
 
 
 
En idyll mitt inne i skogen.  Ännu ett av de där ställena som geocaching är så bra för. Hade haft rätt svårt att hitta platsen annars.
 
Sista idyllen blev Gärdessjön
 
 
Här hade nån gjort iordning en riktigt fin fikaplats. Så njutbart att få sitta här en stund.
En bra dag. Nu är det inte så många kyrkor kvar på listan och jag är 10 grader närmare challengen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tankar

 
 
 
 
 
 
 
Jag har alltid gillat att skapa nya cacher. Både sådana som är lite mer än ett petrör, samt vanliga enkla, på fina platser eller längs med fina vandringsleder. Att ta reda på historien som många platser har. Geocaching är ju ett superbra sätt att dela med sig av allt detta.
Jas skapade min första egna cache när jag bara hade loggat 20 själv och sen har det fortsatt. Idéerna tar aldrig slut känns det som. Den första har haft många besök och fungerar fortfarande prima, 7 år efter att den publicerades. 
Men de senaste månaderna har något hänt. Tycker att det tar allt längre tid innan nya cacher FTF-as och sen får många av dem inte speciellt många besök därefter heller. Det gäller inte bara mina egna cacher utan även andras. Det är så skönt att folk inte stressar som galningar för en FTF men jag är ovan vid att det tar 1-4 dygn.
Flera gångerna som vi varit ute i skaraborg det senaste har vi träffat på burkar som bara FTF-ats och sen inte haft fler besök. Två var det över ett år sedan.
Funderar på om folk börjar bli cachetrötta? Eller börjar det bli för mycket plastburkar ute i skogarna? Nu är det ju semestertider så det kan ju påverka men tendensen fanns redan i våras. 
Funderar över hur vi ska göra inför vårt planerade hökensåsevent i slutet av augusti. 
Kanske vi ska låta bli att göra ett cachesläpp i år till det? Det finns ju redan rätt många burkar på Hökensås. Eller bara släppa ett fåtal?
Vi får se hur det blir. Event ska det iallafall bli, sista eller näst sista helgen i augusti. Fram tills dess ska jag nöja mig med att bara logga andras burkar. 
 
 

Äventyrscaching! Skattjakt på riktigt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inget går upp mot en riktigt god hotellfrukost! Denna morgon kunde vi unna oss att riktigt njuta av den, innan vi åter gav oss ut för ytterligare lite kvalitetscaching.
Vi började dagen med en för geocachare synnerligen bekant affär.
 
 
Fast det är ju sällan deras planteringar som besöks......
 
Vi bestämde oss redan igår för att vi skulle åka mot GeoTourSwe - Skatten i Skärmarboda och det ångrar jag absolut inte. Den är en riktig äventyrscache som jag varmt kan rekommendera. Vi mötte CO på platsen och hon berättade att hon tänkt sig en firning i cachen och det är jag mer än tacksam för att hon lät bli. Nu blev det en cache som även damer (jo, vi mötte några vid cachen som kallade oss för det i loggen senare) kan klara av. Tror även att det är en perfekt cache för barnfamljer.
 
Cachen var uppbyggd med en historia om kapten Lurvskägg som dragit sig tillbaka med en stor skatt till grottorna i Skärmarboda. Men något händer och hans kumpaner från olika länder skingras och kvar finns bara skattkistan. Låst.
Nu gällde det att hitta nyckeln och då fick man först leta reda på 8 mynt som hans kumpaner efterlämnat. Det fanns en spoilerbild för varje mynt men det var inte helt lätt för det. Terrängen var ju minst sagt spännande.
 
 
 
 
 
 
Ibland fick vi leta högt
 
 
 
Ibland lite lägre
 
 
Jo, jag gillar sten!
 
 
Till slut hade vi alla ledtrådar och nyckeln i vår hand!
 
 
Skattkistan kunde öppnas!
 
 
Mycket snyggt upplägg. Denna cache hamnar definitivt på tio i topplistan för äventyrets skull. Och för hela upplägget! Skattjakt på riktigt!
 
Vi åkte vidare mot  GeoTourSwe - Playa del Kumla
 
Riktigt fin plats och en lika fin gömma
 
 
Sista besöket på en av geotourens gömmor blev GeoTourSwe - Strawberry Valley
 
Finnerödjas hembygdsgård är fin och detta blev ett riktigt trevligt sätt att visa upp gården på. Om det tycker jag!
 
 
Kordinaterna visade oss till en plats där en karta skulle finnas. Det gjorde det, fast det visade sig senare att det fanns två. Vi använde uteslutningsmetoden i stället, samt en dam från hembygdsföreningen och kom fram till alla svar utom en. Sen skulle vi ta oss till krysset. Det var då vi upptäckte den andra kartan. Det fanns ju inget kryss på den vi använt. Oj så mycket lättare det var då. Det gav oss även förklaring till varför vi skulle samla siffror.
Vilken kul ide!
 
 
Ännu en riktigt snygg gömma hittades. Favvo även här såklart.
Vilken bra avslutning på en riktig myshelg tillsammans med Malin!

Sveriges första GeoTour

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Turista med geocaching, det är ju något som jag vet är bra. Nu har även Örebro län kommit på att det där kanske kan vara något att satsa på. Och satsa, det har de minsann gjort med besked. I lördags var alla som ville komma inbjudna till The Heart Of Sweden GeoTour - Release Party.
Vilket arrangemang!!!! 
Vi fick varsin goodiebag innehållande en massa trevligheter, fika med hembakt och goda hamburgare utan att göra det minsta mer än att komma.
Platsen var väl vald, om än lite modigt kanske med tanke på vädret. Örebro slott är ju en sevärdhet så god som någon och eftersom tanken är att visa upp det bästa regionen har att visa så kunde det inte börja bättre.
 
 
 Vädret var med på noterna, åtminstone till att börja med och vi fick info om olika sevärdheter på bästa turistbyråsätt!
 
 
Sen öppnade sig himlen och vi sökte skydd
 
 
Eftersom vi hade paraplyerna i bilen så blev skyddet där loggboken fanns, vilket visade sig råka bli ett sätt att bli intervjuad av SVTÖrebro 
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/nu-ar-det-dags-for-jatteskattjakt
 
 
I väntan på att hamburgerkön skulle bli något kortare frestade vi smaklökarna med gigantiska popkorn.
Ja, varför inte egentligen. Kul konst, tycker jag att det är, tänk att komma på den iden.
 
 
Så var det då dags för cachesläpp. Här strulade tekniken en del, men vi kom till slut fram till GeoTourSwe - Hjulhuset i Pershyttan. En sanslöst fin plats.
 
 
Här hade jag kunnat strosa omkring lite längre, men vi hade fortfarande siktet inställt på att försöka logga åtminstone såpass många gömmor att vi kunde få ett coin. Det skulle man nämligen få om man loggat 20 stycken av eventgömmorna. Då hade vi fortfarande lite svårt med översikten på vart gömmorna låg. Det hade varit bra med en karta över vart gömmorna i touren var placerade, det visade sig senare att de var utspridda med många mils mellanrum i hela länet.
Det där med avsaknaden av översiktskarta är nog det enda negativa jag har att säga om geotouren. Annars var de platserna vi kom till allihop riktigt sevärda och konceptet med geocachingturism tror jag på. 
 
Vi körde vidare mot GeoTourSwe - Kindla: Klosstjärn. Här hade vi rejält oflyt med tekniken. Dålig täckning och lite förvirrande parkeringsanvisningar. Fanns nämligen fyra att välja på och vilken skulle vi ta? Valde en av dem och hamnade på vägar jag inte trodde fanns. Vi irrade omkring rätt länge, innan vi beslöt att strunta i den gömman och istället sikta på en annan. Då plötsligt hände det! Vi passerade en skylt där det stod Kindla naturreservat och vips var planen ändrad igen.
En av de andra p-koordinaterna hittades och vi gav oss av på en tre km lång vandring mot burken.
En ljuvligt fin vandring på välskött led.
 
 
 
Hjortron såg vi också
 
 
Vid nollan letade vi, länge.....Och lite längre till. Mycket tydliga koordinater men ingen burk.
 
 
Här ovanför är utsikten från nollan. En helt ljuvlig plats. Men som sagt ingen burk.
Till slut gav vi upp och jag gick mot vindskyddet och gjorde en stor chansning. Ibland händer det ju att koordinaterna blir fel.
Jomenvisst. 32 meter från nollan fanns det vi eftertraktade.
Aldrig har väl en logg känns bättre!!!!!
Råkade träffa på en betydligt mer galen geocachare än oss dagen därpå som hade loggat burken vid 01 på natten. Då låg det en holländare och sov ovanför den. Undrar vad han hade att berätta för sina vänner när han kom hem. Hur stor är sannolikheten att nån kommer och letar efter en plastburk under platsen man sover på mitt i natten när man är minst 3 km från civilisationen egentligen?
 
Lite av ett äventyr blev det iallafall att besöka denna fina plats.
 
Vi körde vidare mot GeoTourSwe - Knuthöjdsmossen. Många mil i bilen blev det. Det var nu som vi beslöt oss för att skippa jakten på coinet, det skulle innebära alldeles för mycket mil, utan att istället bara välja njutcaching, det vi ju gillar mest.
 
 
Knuthöjdsmossen visade sig vara just en sån plats! Så vansinnigt vackert i kvällsolen.
 
 
En lång dag går mot sitt slut. Vi stannar vid sjön Malen och stoppar i oss lite energipåfyllnig innan vi störtdyker ner i hotellsängen. Trötta men så nöjda.
 
 
Gillar konceptet med att visa upp det som regionen har att erbjuda på detta sätt. Ett enormt jobb är nedlagt på att få till fina gömmor; det märkte vi verkligen dagen därpå då vi loggade en av de bästa gömmor jag besökt, och tanken på en Geocachingsemester i Örebro känns inte helt fel. Men man ska ha tid på sig. Det sägs att man klarar allt på fyra dagar. Vi hann med 8 av 50 på vår helg. Men så stressade vi ju inte heller.
Det sas även på eventet att det sannolikt kommer bli en ny tour nästa år. Det ser jag verkligen fram emot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mystlösning på Åland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har ju alltid gillat att resa och se vad som döljer sig bakom nästa krök. Är väl kroniskt nyfiken skulle jag tro, så därför är det sällan jag återvänder till en plats, inte så länge det finns nya platser att upptäcka. Jo, vissa platser återkommer jag ju till förstås, men oftast är det nya orter som blir semestermål.
Jag har aldrig varit på Åland, mycket pga att de flesta jag känner som åkt dit bara tillbringat tiden på båten. Det är något jag aldrig längtat efter. Åka båt gör man i min värld endast för att ta sig mellan punkt a till punkt b och varför då åka båt när man inte ens går i land på punkt b?
Dessutom riskera att bli sjösjuk. Festa och dansa till dansband är inte heller min grej.
Varför jag inte kollat upp att det faktiskt bara tar 2 timmar att åka från Kapellskär till Mariehamn det kan jag inte förstå.

När jag upptäckte det i vintras så var familjens semesterplaner avgjorda. För visst erkänner jag. Det är alltid jag som kommer med semesterförslagen. De övriga brukar faktiskt inte protestera.
Vi har alltså tillbringat 4 nätter i en stuga på Åland och det var inför resan som äldste sonen frågade om jag inte hade några mystar som han och mellanbror kunde roa sig med på resan.
Utrustad med 7 mattemystar med en svårighet som vida överstiger mina kunskaper körde vi iväg.
Den första löstes mellan Örebro och Norrtälje i baksätet på bilen. Det är en fröjd att lyssna på diskussionerna bröderna emellan. De bollar tankat sinsemellan och det lät som de verkligen uppskattade det hela.
Alla utom en löstes under vår ålandsvistelse. Hoppas kunna logga dem nån gång framöver oxå, om inte så gav det iallafall sönerna trevlig sysselsättning.

Självklart så passade jag ju på att logga några vanliga cacher på Åland oxå, när tillfälle väl gavs.

Ön är ju inte så cachetät direkt fast det har väl sin förklaring. Det bor ju bara 28 000 personer på hela ön och det är väl bara en bråkdel som är cachare.
Flera fina platser besöktes, bl.a Geostigen . Här fick vi studera olika stenar längs en fin promenad som leddet till en ännu finare plats.

 

 

Stigen startade vid en bekant plats, Kärringsund. Det var här som delar av "Vi på Saltkråkan" spelades in.

 
 
Längs postvägen - Posthuset 
Väldigt stort posthus med tanke på hur litet Åland ändå är. En fantastiskt fin restaurang/cafe fanns här på innergården. Bästa stället jag var på under resan. Kan rekommenderas varmt!
 
 
Badhusberget bjöd på utsikt över Mariehamn
 
 
 
Eller snarare så bjöd berget mest på utsikt på trakten utanför stan då det var massor av träd i vägen mot stan.
Pommern. Nästan ett måste att göra ett besök här. Så stor den är!
 
 
Vi åkte Järvsövägen ut efter stadsbesöket. En riktigt fin väg och denna plats fick ett besök. 
Nåtö Sjöstycket Jättefint!
 
 
Fast målet för resan till järvsö var fiket stickstugan. Där fanns massor att njuta av och även det ett ställe som kan rekommenderas.
 
Tisdagen tillbringade vi på Getaberget!
 
 
 
Vilken plats!!!!!!!
 
 
Tydligen är det förbjudet enligt åländsk lag att flytta stenar på sådana "djävulsåkrar" men det verkar ingen brytt sig om. Men utan denna civila olydnad hade ju inte platsen varit så magisk.
Vi gick delar av "grottstigen" och det var en riktigt häftig vandring. Spännande klippformationer minst sagt.
 
 
Ser ni att "Sten Stensson" vakar över vår fikaplats?
 
 
Näst sista dagen på vår resa åkte vi till Kastelholms slott 
 
 
Spännande ställe att gå omkring i. Här hade Erik XIV suttit fången en tid. 
 
 
Bomarsundsleden 9 vid Bomarsund blev sista stoppet för dagen. Vilket bygge! 
 
 
 
Idag fanns bara ruiner kvar men det fanns en vandringsled i området som vi påbörjade att gå. Vi vände dock vid Notvikstornet, det var lite för varmt att fortsätta runt när terrängen sen blev mer bergig. Berget som vi skulle mot hette visst djävulsberget och det lät definitivt avskräckande i värmen.
 
 
Sista dagen hann vi med ett besök vid Kungsö Batteri - Letterbox hybrid  som bara låg nån kilometer från vår stuga.
 
 
 
Ännu en spännande plats!
 
 
Dessutom en sagolik utsikt från tornet på platsen.
 
 
En fin resa blev det. Vi hann se mycket och ändå så fanns det massor av tid för vila och familjemys. En semesterresa, när det är som bäst!
 

RSS 2.0