Jullov

Kung Racke – enligt berättelserna en byhövding verksam under vikingatid.
Sägnen om honom lever alltjämt kvar på västgötska Kålland, och då särskilt i socknen Rackeby, en plats som sägs vara uppkallad efter denne storman.
Sina stora rikedomar lär Racke ha fått när han farit med vikingatåg i österled. Men han var tydligen inte enbart framgångsrik – innan han skulle fara över Vättern för att kriga i Östergötland, grävde han ner sitt guld på den västgötska sidan av sjön. Dessvärre förlorades slaget och ingen återvände för att gräva upp skatterna.
På 1800-talet lejde en bonde från Fågelås folk för grävarbetet som utfördes helt manuellt. Gropen har en diameter på ca 25 m och är närmare 10 m djup och platsen kallas ännu för Rackes håla. Bonden blev utfattig och fick gå från sin gård.
En fångakt finns bevarad på en av de boende i byn. Spännande då jag ju aldrig sett en sådan förut.
Visst är det roligt att kunna ge en del av historien bakom dessa gamla torpställen.
Med denna annons kan man bilda sig en uppfattning om hur standarden var en gång innan de blev så här.
Och javisst, jag kan inte förneka att jag blir genuint glad av att få loggar där mina enkla petrör i skogen kallas som en kulturgärning! Visst är det underbart att geocaching även kan bjuda på en kulturhistoria som åtminstone inte jag hade fått annars.....
Glömde det innan. Kanske en länk till projektet vore bra att skriva med oxå: Historien i din hand | Ett geocachingprojekt i samarbete med ..
Alltid spännande att logga en gömma som har en historia att berätta. Ser ut som att det snart måste bli en tur uppåt Tidaholm. God fortsättning på julen och njut av jullovet! Det gör jag.