I Dalsland finns det många dalar

En vecka med familjen och med farmor och mormor med kan ju knappast innebära så många tillfällen till caching.....
Speciellt inte eftersom familjen tycker mor mest är pinsam som ska in och leta burk på divers konstiga ställen.
Lustigt nog så blev det faktiskt flera gömmor per dag. Dalsland har inte speciellt många cacher men det fanns 
nästan alltid någon intill de platser vi besökte. Dessutom var de allihop riktigt lätthittade så familjen led ingen större nöd.
 
 
Iskällaren Vid 1700-talets slut uppfördes en herrgård på Baldersnäs av brukspatron Carl Fredrik Uggla. I iskällaren lagrades is från Laxsjön för att räcka hela sommaren. Isen skulle användas som kylmedel i hushållet. Som isolering användes sågspån från sågverket i Skåpafors, eller ännu hellre kolstybb från kolmilorna.
 
 
Kolarbyn Tre kilometer norr om Bengtsfors ligger Kolarbyn. Här pågicks det tills för bara ett par år sedan tjärbränning i gammal tradition, kolning i Östgöta-mila och bränning av pottaska. 
 
 
18:e slussen Cachen är placerad vid Höljerudforsarnas naturreservat. Går man över bron kommer man till den 18:e slussen av Dalslands kanal totala 31 stycken. 
 
  
Vackra Höljerudsforsen
 
 
EKA Miljörum Ett fantastiskt ställe!
EKAs miljörum är ett resultat, och ett av Sveriges största saneringsprojekt. Utställningen visar hur hela arbetet utförs från projekt, sanering och till färdig park. Parken är japanskinspirerade med mindre växter och stenar.
 
Vad vore väl ett besök i Dalsland utan en sväng till Håverud!
 
 
Håverud är enda platsen i Europa där båtar, bilar och tåg kan mötas på samma plats, på olika nivåer. Dalslands kanals akvedukt var en genialisk lösning på ett stort problem Det verkade inte möjligt att bygga kanal och slussar här pga den mjuka berggrunden och den djupa dalen där älven forsade fram. Den ansvarige för projektet, Nils Ericson, förordade att en akvedukt skulle byggas över den svåraste delen och att kanalens övre del skulle läggas på en hylla på berget - och så blev det!!
Akvedukten är en 32,5 m lång plåtränna och samman fogad av
33 000 nitar. Den invigdes av Kung Karl XV i september 1868.
 
 
Tisselskog. En plats med flera hällristningar från främst bronsåldern. Oerhört fint placerade på en äng intill en sjö!
Här fanns tidigare ett cafe som jag lockade familjen med men det var tyvärr stängt i år......
 
Så nära Norge så måste man ju givetvis ta en sväng in i grannlandet oxå. Givetvis passar man den gången på att glömma gpsen i stugan. Det fick bli via mobilen men eftersom det är dyrt att surfa utomlands blev det några lätta gömmor.
 
 

Place Des Armes was used for exercising the troops in the old days.

In our modern times they have operas and tape TV shows here. Jo nog fanns det en scen här alltid. Var nästan rädd för att cachen var under scenen där det arbetades för fullt efter gårdagens "allsång på gränsen".

Annars så är Fredriksteins fästning en oerhört sevärd plats! Även den norska guidningen hade vi behållning av!

 
På vägen åter mot stugan passerade vi
Deep Blue, Klaretjern Klaretjern [Clear Tarn] is a small lake with amazing crystal-clear, blue waters that are almost completely sterile. The lake is also surprisingly deep. It is therefore a popular spot for divers.
Jag hade sett kort från denna fina sjö med sitt oerhört blåa vatten. Idag var den inte blå men hade en ovanlig grön nyans i stället.
 
 
 
Fengerfors bruk ett gammalt nedlagt pappers bruk, där det nu är konstnärer som håller hus med utställningar och kafé.
 
 
 En gammal hjulkvarn sen 1875 som idag under sommartid inhyser ett cafe.
Även här lurades familjen att det skulle fikas.....Tyvärr även här stängt.
 
 
Vackert fall bakom kvarnen!
 
Jag gillar att det finns lätta cacher intill dessa fina platser. Det ger mig en möjlighet att få logga någon burk när det passar för övrigt samt att det dessutom är så mycket lättare att hitta till ställena då vägbeskrivningar inte alltid är de bästa.
En mycket bra Dalslandsresa fick vi och det här med dalarna stämmer för inte hade jag en aning om att det var så oerhört backigt i dalsland.
Tur vi inte skulle cykla!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lena Liden Jonasson

kul med dalslandstripp, vi har våran stuga nästan på gränsen till dalsland så det brukar bli någon tur ner dit och faktiskt besökte vi fenersfors tidigare i juni men hade ingen aning om att det såg ut så och att det fanns kvar en gammal pappersmaskin som dessutom mannens pappa troligen varit och reparerat någon gång då han jobbade på kmw dessutom var det på grund av cachen som vi kom hit , ja så det kan bli, väldigt fint är det iallafall

Svar: Haha, den loggen på fengerfors tror jag faktiskt jag läste! Jag gillade deras alternativa hämtpizzor! Har aldrig ätit pizza med rödbetor och fetaost så det lät spännande. Tyvärr var vi inte kvar så länge att vi hann testa.
bojip

2013-07-25 @ 10:25:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0