Vandring runt Mullsjö, dag två

Det visade sig att jag kunde komma ifrån även på tisdagen och Titti föreslog att vi skulle fortsätta i Mullsjötrakten. Alltså skulle maken kunna ha tillgång till bilen även denna dag. Inte mig emot, då jag såg chansen att få besöka tre gömmor som legat på min önskelista ett bra tag.
 
Den första på denna lista var  Kyrkestaden
 
 
Området anses ha varit en grav och kultplats från brons och järnåldern. Den tydligaste och märkligaste fornlämningen är en stor rektangulär yta omgiven av en vall av kullersten. Men den är svårtolkad, kanske var den en gravhägnad som användes i kultiska sammanhang.
 

Enligt folksägen skulle muren vara grunden till Habo Kyrka. Men vad som byggdes upp om dagen, revs ned om natten av ondskefulla krafter. Så man fick lov att spänna ett par tvillingstutar för en stock och där de stannade byggde man upp Habo Kyrka.

 
Här skulle lite fältarbete utföras och jag fick lustigt nog för mig att det var bra att ta med ett måttband.......
 
 
Tur det fanns andra, bättre sätt att komma fram till rätt siffror.......
 
Från kyrkstaden följde vi sen den lilla stigen fram till Soldattorpet, min andra önskegömma.
 
Det var en bit att vandra, närmare en km från P-kordinaterna, men jag gillar ju de där cacherna som inte ligger i vägdiket.....
 
 
 
 
 
 
Ett stycke in i skogen ligger soldattorp nr 550, kongl. Skaraborgs regemente, Vartofta kompani. Torpet har anor sedan 1680-talet. Det var då den förste indelte soldaten Arvid Andersson kom till Vagnhults rote. Femton soldater har bott på torpet. Efraim Snygg var den siste. Soldater skulle enligt reglerna ha familj, men Snygg hade sin syster Augusta som hushållerska.

Snygg vållade emellertid rotebröderna vissa problem då de var oerhört skrockfulla. Vid ett tillfälle, då det var dåligt med mat i torpet överlämnas en korg med potatis som några dagar senare slängdes ut över stenmuren då den ansågs vara förtrollad. Även de två korna och fåren ansågs vara ansatta av trolldom. En sommar låstes dom in i ladugården istället för att låta dem gå ut på bete.

Massor av sten måste det funnits, ett stort antal stenhögar låg nära soldattorpet.
 
 
Man kunde gå in i stugan och det var förhållandevis rymligt därinne
 
 
Väl åter i bilen tog vi sen dagens enda drive in gömma. Postrån - Väster Kärr
 
 
Det verkar ha varit oerhört riskfyllt att vara postiljon i Mullsjö, då det finns ytterligare en plats där en annan posiljon bragts om livet. Mördaren på den platsen är destå mera känd, nämligen Falk, vars grav det idag alltid sägs stå färska blommor på.
 
Nu började det knorra lite i magen så vi körde ner mot  Trollsjön / Stråkenleden # 5. Där ställde vi bilen och vandrade ner mot sjön.
 
Så vackert!!!!!!
 
 
 
 
Här blev det kaffepaus med finaste utsikten man kan tänka sig.
 
 
 
Alldeles spegelblank var sjön! Underbart!!!!!
 
Så mot min sista gömma på önskelistan: Mystic River
 
Vi parkerade inte långt från Nykyrka vackra träkyrka.
 
 
Ovanligt med bruna kyrkor. Sen följde återigen stråkenleden och loggade de kvarvarande gömmorna längs vägen till multin.
 
En multicache i säregen natur med stor påverkan av mänsklig kraft genom tiden. Förr i tiden bedrevs fiskodling här. Dammarna handgrävdes mellan åren 1909 – 1916 och var i bruk till 1937. Som mest var det 110 dammar i olika storlekar. Fiskrommen levererades från Danmark och kom i lådor med vitmossa. Huvudsakligen odlades tre arter, bäckforell, bäckröding och regnbågsforell. Leveranserna till bl.a. NK i Stockholm skedde under lång tid i särskilda tunnor som rymde 50 kilo fisk och där fiskmästaren själv följde med på tåget för att kontrollera syresättningen. Utan tillskott av syre till tunnorna dog fisken snabbt.
 
Det var förstås inte bara NK som köpte fisk. Leveranser gick till Jönköping, Malmö, Västerås och även till riksdagsmän i Stockholm. Stora förändringar skedde 1983 när den nya vägen byggdes. Då fylldes flera dammar igen. Nu används dammarna som dagvatten-rening från Mullsjö tätort. Genom att seriekoppla dammarna fungerar dom som en modern våtmarksrening.
 
 
Vilken säregen natur!
 
 
Helt klart så trivs inte dessa träd med att stå i vatten.......Lite spöklikt känns det allt
 
Desto bättre trivs ormbunkarna
 
 
 
Kändes som rena rama djungeln stundtals
 
 
En riktigt bra multi även om vi fick ta till uteslutningsmetoden det sista, Det där med modern konst har åtminstone jag svårt för. Men loggboken hittades och vi traskade åter igen. Totalt ca 9 km vandrade vi i Mullsjös vackra omgivningar denna dag! 
Vi kommer tillbaks framöver, finns ännu några torp och lite kolbottnar kvar att leta reda på.
Ännu en mycket bra dag!
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0