I väldigt tryggt sällskap!!!!! Liten planeringsrunda på Hökensås.

Sällan har jag sett så många polisbilar på en enda dag. Skulle kunna tro att jag befann mig mitt inne i en storstad men vi var så långt från detta man kan komma. 
Nämligen uppe på underbart vackra hökensås. Men totalt 6 polisbilar såg vi i skogarna där.
 
 

Hökensås är ett stort skogs- och bergsområde i Tidaholms, Habo och Mullsjö kommuner. Det har en mycket omväxlande natur. Landskapsbilden domineras av den över 10 mil långa urbergsryggen Hökensås som i söder är mer än 300 meter hög. Den anses vara en horst, d.v.s. ett bergsparti som höjts upp eller blivit kvar sedan förkastningar längs sidorna sänkt den omgivande marken.

Hökensås har en starkt kuperad natur med rullstensåsar och runda kullar omväxlande med plana grus- och sandfält och djupa gropar. I sänkorna finns myrar, sjöar och tjärnar.

Området har ett 50-tal sjöar och tjärnar med klart och rent vatten. 

Många människor åker långväga ifrån för att få uppleva den fantastiska hökensåsnaturen. Lustigt nog finns det väldigt få geocacher här uppe. 

 

Jag tog med mig Lena på en liten utflykt med några färdiga gömmor i bagaget!
 
 
Den här milstenen har faktiskt varit i tidningen pga sin lite annorlunda historia. Vägvisare på villovägar

Förr i tiden hade ju milstenar en viktig uppgift att fylla då de upplyste de resande om hur långt det  var till nästa gästgivaregård och skjutsstation och därmed också om vad resan hade kostat dittills. Väl på gästgiveriet kunde den resande ”smörja kråset” och skjutsbonden kunde byta till nya utvilade hästar.

I slutet av 1800-talet miste Klevavägen sin status som landsväg och skjutsningen upphörde och därmed försvann även syftet med milstenarna.

Då kom någon på den lysande iden att återanvända den gamla stenen som bärande konstruktion i en byggnad på en av gårdarna. Fundamentet blev kvar, då det väl inte fanns någon användning för det och växte över mer och mer.

Så, i samband med arbetet med att göra en bok om Daretorp, skulle milstenar fotograferas och man började undra vart stenen tagit vägen……..

Efter ett tag hittades den och med hjälp av traktor och några karlar kunde stenen friläggas under sensommaren förra året.

Efter diverse turer med myndigheter restaurerades stenen och är nu återplacerad på sin ursprungliga plats.

En riktig solskenshistoria för en milsten!

 

Några av sjöarna vi besökte:

Fikaplats # 6 Lilla grubben

 

 
 
 
 
 
Kanske en blivande fikaplats signerad U+L&CO...... (= Fikaplats # 8 Göl 39)
Perfekt ställe för en fika var det i allafall
 
 
Fantastisk natur här uppe!  Lövkullevägen
 
 
Fast här blev det en nitlott. Detta är ett fornminne........
 
 
Fina blåhults kapell! Blåhult Kapell
 
Även Lilla Havssjön och Björnsjön fick var sin gömma. En trevlig dag fick vi!
 
En plats som skulle få en gömma blev tyvärr utan. Någon hade sågat ner "skoträdet". Som jag undrat varför det var en sån massa skor uppkastade i just det trädet........
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0