Island, i närheten av Reykjavik

 
Vi har ju varit en vecka på semester på sagolika Island.
Lämnade tokvarma Sverige med vantar, mössor, regnkläder och tjocka tröjor i bagaget och det kändes faktiskt lite konstigt. Man brukar ju packa för varmare resmål normalt.
Men varken vantar, mössor eller regnkäder behövdes denna vecka. Det var faktiskt rätt fint väder om än väldigt snabbt växlande och betydligt svalare än i Sverige. Ungefär som det kan vara här hemma klara höstdagar och det var faktiskt inte helt fel, när syftet var att uppleva detta fantastiska land.
Vi landade som alla andra på Keflavik, ungefär en timmes bilfärd från Reykjavik så självklart blev första stoppet där.
Jag hade faktiskt tur för Perlan öppnade inte förrän 10 minuter efter vår ankomst så jag hann med två cacher i närheten pga det.
Perlan (The Pearl) är egentligen några vattencisterner med ett cafe och en restaurang ovanpå och vi startade här med jätteglod italiensk glass för 650 kronor stycket. Tur det var isländska kronor!
 
 
Utsikten över Reykjavik var riktigt fin därifrån.
 
 
Hallagrimskyrkan måste man ju bara se, ingen cache fanns dock här. Island har inte alls lika tätt mellan gömmorna som här, däremot så är det nästan alltid något sevärt där det ligger en cache.
 
 
De gillar färger på sina hus, gärna olika färg på varje sida.
 
 
Sólfar en av de mest fotograferade konstverken i staden. Efter ett stopp här gav vi oss av i vår hyrbil inåt landet för att återkomma några dagar senare för ett stopp här igen mellan de olika stugorna vi bodde i.
 
 
Tjörnin, dammen mitt inne i stan med sina fina hus runt om
 
 
Här åt vi veckans absolut godaste och dessutom lustigt nog billigaste lunch. Rekommenderas starkt! Oerhört trevlig personal dessutom men islänningarna var ett väldigt vänligt och hjälpsamt folk så det förvånar mig inte.
 
 
Sista dagen på vår vecka återkom vi till Reykjavikstrakten igen. Är det något jag kan rekommendera de som ska till Island så är det att ge sig ut på landsbygden. Reykjavik är trevligt men det är landsbygden som är nästan löjligt vacker! Hyr en bil, det är inte svårt att köra på island, bara lite annorlunda. Inte brukar man vara van vid att köra över färister på de största vägarna i Sverige precis, det går knappast hästar eller får på vägen heller här hemma.
 
 
 
Raufarholshellir var en märklig plats på Reykjarneshalvön på vår väg till flygplatsen. Här har det bildats "lavatuber" och man kan gå över en km in i tuberna under marken.
Vi gick bara en liten bit där hålen i taket släppte in ljus så vi såg.
 
 
Så rymligt, men inte helt lättvandrat, det var bara i början de gjort denna fina trappgång
 
 
Dagen hade börjat som en av de varmaste på veckan, men den slutaste som den absolut kallaste. Ett snabbt stopp i Seltún fick det bli. Så snabbt att jag missade att kolla upp svaren på earthcachen där.
Ännu ett "putter och fräsställe" som vi kallade alla dessa geotermiska platser vi såg i veckan. 
Här luktade det rejält av svavel trots vindarna.
 
 
 
Marken får så annorlunda färg när den är så varm som den är här. Det kokade i lerpölarna.
Strax intill låg även graenavatn, med sin märkliga gröna färg.
 
 
Nu blev landskapet alltmer kargt. Enorma lavafält bredde ut sig på båda sidor om vägen. Grått, grått i olika nyanser.
 
 
Isvindar blåste och nu skulle vi åka och bada.........
 
 
Det hör till att göra ett besök här när man besöker Island. Mysigt javisst men oj vilken turistfälla egentligen. Massor av folk och dyrt (ca 20 000 för oss fem och då gick Isak ändå in gratis). Men visst var det väldigt speciellt att gå omkring i badkläder i vattnet med badvakter och de som stod i poolbaren iklädda dunjackor, vantar och mössa.
Leran på botten av lagunen skulle vara hälsosam, vattnet var alldeles grötigt av alla mineraler.
På botten fanns det faktiskt sand och stenar. Förvånande. Varmt var det ju, ca 37 grader och det var skönt då det var såpass kallt i luften denna kväll. 
 
 
Efter detta var vi mosiga och trötta och det var skönt att det inte var längre till flygplatsen.
Fortsätter med att berätta om de allra finaste platserna vi såg i de kommande inslagen.
Island är ett fantastiskt land, väl värt ett besök!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0