Fristad. Det blir inte alltid som man tänkt. Men det blev ändå bra!

Denna dag hade vi en plan! Tanken var att försöka oss på en viss challengecache framöver.
För att logga den så fanns alla förutsättningar bland de cacherna som finns i Fristad.
Tyvärr så lyckades vi inte, trots ett besök i byggvaruhandeln i byn......Vår dragningskraft var inte tillräckligt stark helt enkelt.
Nåväl, då har man två alternativ, antingen deppa ihop totalt eller också se det som så att då har vi utmaningsdagen kvar framför oss en annan gång i stället!
Vi valde det senare.
Även på ett annat plan så trasslade vår plan. 
Nämligen det svenska vädret.
Denna dag var det utlovat samt dessutom varnat för extrema åskväder och då dagen även tänkt innebära någon slags vandring så fick vi tänka om där med. Ingen av oss var speciellt sugen på att hamna mitt i värsta åskvädret med hagel och ha ett par kilometer till bilen just då. Det visade sig, när vi kom hem, att åska och hagel av extremare sorten var precis det som varit i Tidaholm.
 
 
Dessa hagelhögar låg kvar flera timmar efter åskvädret så det var nog tur att vi åkte till Fristad ändå, för visst mullrade det, men inte en droppe regn (eller hagel) fick vi under dagen.
Vi började och slutade dagen med fantastiska platser!
Peder Gyltas grotta 
 
 
"Den där vägen kom en vacker junidag år 1263 tvenne vandrare höljda i vida pilgrimskåpor, vilkas nedfällda kapuschonger skylde deras ansikten. De gick med långsamma steg uppför branten. Det var den unge riddaren Peder Gylta och hans sköna Katarina. De var på flykt undan mäktiga fiender. Den väl skyddade grottan skulle för en tid bli deras bostad. Det är kallt och ruggigt i grottan och trivsammare hem kunde man tänka sig.
Peder Gylta, herre till Påtorp, hade dödat den maktfullkomlige Bengt Månsson Liljehöök sedan denne rövat bort och försökt våldföra sig på Peders älskade Katarina.
Peder blev då förklarad fredlös och måste fly. Så småningom upptäcktes de i sitt gömställe och försökte därför fly i en liten båt över Öresjö. Det blåste upp och båten tog in vatten och förföljarna närmade sig allt mer. Jakten slutade med att den fredlöse Peder och hans brud Katarina kastade sig i vågorna som, bredde en svepduk av skum över deras grav."
 
 
En helt fantastisk plats!
Fotografen var dock inte lika lyckad denna dag
 
 
 
 
Inte en droppe regn fick vi men det blåste kalla vindar från sjön när vi fikade våra mackor. 
Valet var här:
1 Fika i uppförsbacke
2 Fika i nerförsbacke
Eftersom bortet lutade väldigt så hade båda alternativen sina nackdelar.
 
 
Vi loggade fler sjönära gömmor bl.a Holken  samt Munkåns Mynning och passade även på att ta en närmare titt på munkån. Lummigt och grönt!
 
 
 
Märklig blomma det här.
 
 
Hemma haglar det! Underbara sol!!!!
 
Fika är ju viktigt! När jag så hittade denna myst Fika och dessutom lyckades lösa den så var det ju självklart att packa sju sorters kakor och ge sig dit! 
 
 
 
 
Nåväl, en bra placering var det för visst gick det att fika inte så långt från cachen!
Men sju sorter det hade vi inte......
 
Så var det då dagens sista och även det en riktig höjdarplats!
Här hade det nyss regnat rejält så det var med viss spänning vi gav oss av in på den pyttelilla vägen som vi inte visste hur långt vi kunde köra på. Det visade sig sen vara ca 800 meter att gå till gömman från vår parkering.
 
 
Svatesjö är en sjö som ligger ute i Ramlamossen som man kan ta sig till genom promenad på en spång.
Under en torr sommar på 1940-talet grävde ortsborna ett dike från sjön för att driva en kvarn i Skölvene, men detta misslyckades pga av att vattenivån i sjön sjönk så mycket så att vattnet tog slut på några dagar.
 
 
Vackert, vackert!
 
Även hjortron växte här
 
 
Nära 400 meter ut i mossen var spångad och längst framme vid svartesjön fanns en bänk där man kunde sitta och bara njuta.
 
 
Enligt tidigare logg finns en dramatisk historia här dessutom!
"Det var ett par från trakten som inte var sams. Hon lockade med sig maken till mossen och där hjälpte hennes nya kärlek till att döda mannen och de pålade ned honom i mossen (för inte pålade de ned honom levande?). De kom undan till en början med, men sedan skulle torvmossen dikas ur och då hittade man den döde mannen. Detta var någon gång i början av 1900-talet. 
Hela diket runt Ramlamossen grävdes för hand. Undrar hur lång tid det tog."
 
Ett underbart ställe att vandra på. Mossar är ju fantastiskt vackra, även en dag med regnmolnen hängande i luften!
 
 
 
 
Jo, det började regna när vi närmade oss Falköping men då satt vi ju i bilen så det gjorde inget alls!
En härlig dag som inte blev som vi tänkt oss men ändå fantastiskt bra!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0