Isande kall tur på Hökensås

 
 
Jag frågade om någon hade lust att följa med upp till Hökensås för att göra service på två burkar och lust hade nog alla i tjejligan egentligen. Men eftersom jag bara hade förmiddagen fri så blev det bara jag och Lena som åkte. Det blev en bra tur men oj så kallt det kan vara på Hökensås egentligen......
Vi styrde kosan mot Nordvattnet, den första av mina burkar som behövde omsorg, men pratar man samtidigt som man kör är det lätt att hamna fel. Vi åkte helt fel väg och hamnade vid Falks grav istället. 
Nåväl, det var inte fel det heller. Vi hade ju två burkar att logga där så varför inte?
Postrånare Falks grav och Jonas Falk * 1828 - ¨ 1855
Den sistnämda burken var vi på en misslyckad FTFjakt på förra veckan. Eländig terräng var det och ingen burk. Efter ett antal blågubbar arkiverades den och en ny kom ut, ca 500 meter därifrån. På en mycket bättre plats, men med koordinater som bara skillde på en enda siffra. Kan något råkat bli fel där tro? Spelar inte mig någon roll, fel händer ju oss alla ibland och nu hade vi ju ännu en anledning att åka häråt.
 
Skogen är så mäktig här uppe på Svedmon. 
 
 
Gles tallskog med mängder av mossa. Vi konstaterade att det var oerhört jobbigt att gå de 200 metrarna pga vitmossan. På något sätt känns det som att gå i slime, fötterna bara glider där det är vitmossa på marken men vackert är det!
 
 
Blommor fanns på Falks grav även idag, om än lite tilltufsade. Tänk om det kom fram vem som ser till att det alltid är färska blommor här! Då hade kanske en av Sveriges mest mytomspunna plaster inte längre varit så mystisk. Fast det sägs ju att det spökar här med........
Här sken ännu solen, men det skulle snart ändra sig. Molnen hopade sig och vinden blev bara kallare och kallare. 
 
Vi passade på att logga några fler burkar vid sydvattnet och konstaterade båda att fikaplats, det behöver vi nog ha lä till.
 
Vi hamnade vid Björnsjön och det var tur.
Här finns ett vindskydd och precis när vi krupit in under tak så började även regnet falla. 
 
 
Till och med hagel kom det där vi satt och tittade ut över sjön samtidigt som vi försökte värma oss med kaffe och smörgås.
 
Men utsikten var ju inte fel trots att det var kallt.
 
 
Lena spanade förgäves efter en sällsynt fågel som på något mystiskt sätt dök ner i vattnet och sen bara försvann. Märkligt.
 
Detta par var lite mer framåt. När vi satt där kom de flygande och gjorde en störtdykning rätt ner i vattnet precis framför oss. Tänkte att de säkert snart skulle komma in i vindskyddet och tigga brödsmulor, men de lät oss faktiskt vara i fred. Kanske var de inte sugna på vare sig mackor eller kanelbulle.....
 
 
 
Efter regn kommer sol och faktiskt visade sig solen en kort stund när vi vågade oss ut ur vindskyddet igen
 
 
Björnsjön är en av Hökensås två handikappanpassade sjöar och det är fina bryggor ut i sjön så att även rullstolsburna ska få möjlighet att fiska. Mycket bra tycker jag. Måste vara hemskt att vara en naturmänniska och sen bara bli hänvisad till asfalt pga att man inte längre kan gå.
 
 
Som geocachare är man ju van vid att hitta små pinnhögar som döljer en liten burk, men detta var ett nytt sätt att dölja en geocache. Undrar om maken till skon ligger över en annan burk ute i skogarna tro?
 
 
Avslutade med att göra service på den sista gömman. Här hade någon tagit med sig både burk och loggbok, men rivit ur de skrivna bladen i loggboken. Tycker det verkar vara aningens för avancerat för att kunna skylla på ett djur av något slag. Men ny burk är på plats och allt ska vara frid och fröjd igen.
 
Rundan vi tänkt gå denna iskalla förmiddag beslöt vi oss för att spara till en varmare och soligare dag. Trots allt så är ju Hökensås allra vackrast i solsken.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0