På jakt efter solen! Det blir inte alltid som man tänkt......

 
 
Grevinnans utsiktsplats och Minnesstenen "Trinne sten" ligger inte speciellt långt från Hållsdammarna ovanför Almnäs.
Solen skiner från en klarblå himmel denna söndag, barnen sover till lunch men det gör ju inte vi, något äldre. Jag vill ha sol!!!!
Den orkar ju fortfarande inte över berget här hemma i Kungslena och maken misstycker inte när jag föreslår en tur med loggning av två cacher.
Man kunde gå en runda där också. Perfekt för en förmiddagsutflykt på tu man hand!
Vi packar med lite kaffe och ger oss av i riktning mot Hjo.
Det skramlar väldigt i bilen speciellt när jag kör på den lite guppiga skogsvägen som var en genväg till hållsdammarna och rätt som det är plonkar det till lite extra.
Maken hoppar ur och plockar upp det vi tappade. En bit av en stor fjäder.....Ok, Det förklarar ju vad det var som smällde till så rejält häromdagen men inte kändes det bättre att fortsätta köra gropig väg med den vetskapen......Den bör ju rimligtvis ha en funktion att fylla kan man tycka.
 
Fram kom vi iallafall (och även hem sen) och vid dammarna parkerade vi och inser att solen ännu inte direkt orkat över trädtopparna här.
Nåväl, den skiner ju en bit bort tänkte vi och räknade med att få en solig promenad iallafall.
Skyndar mig bort till närmsta dammen för att föreviga lite sol, om än i motljus.
 
 
Solen står verkligen inte högt ljust nu och den förväntade solskensturen uteblev.
Av nära 8 km var det nog inte mer än 400 meter som solen verkligen sken på oss vinterbleka och det var ute på sista hygget.
Men det gjorde inte så mycket. Det var en fin vandring iallafall. Det låg en tunn skorpa is på vattnet och det var sagoligt vackert.
 
Vi började med att ta oss till grevinnans utsiktsplats och vi valde defintivt inte samma väg en grevinna valt.
 
 
Stigen hittade vi sen när vi var nästan framme, innan dess var det frigång i naturen som gällde.
 
 
Grevinnan hette Marika Posse och var gift med greve Göran Posse som var dåvarande ägare av godset Almnäs. Platsen gav en magnifik utsikt över ägorna. En sten med inskriptioner finns, samt en eksoffa som med all sannolikhet är originalsoffan - från 1899 !! som nu står kvar i skogen.
 
Som synes fanns bara sten och soffa kvar, utsikten hade försvunnit men det var en rofylld plats!
Defintivt en av de platserna man aldrig hittat utan geocaching!
 
 
Gick man uppför ytterligare en backe öppnade sig skogen en liten aning iallafall och det var lättare att föreställa sig det som grevinnan såg på sin tid.
Vi fortsatte med solen i trädtopparna bort mot Minnesstenen "Trinne sten".
Enligt sägnen skulle vadslagning ha skett om att en stark dräng skulle orka bära stenen över Hökensås. När han kom hit orkade han inte längre utan tappade den och stenen sprack i två delar.
 
 
Stenen har initialerna G.P vilket är Göran Posses initialer. Den har använts som vägvisare då den är placerad i korsningen av två färdvägar. Rikligt med lämningar efter husgrunder och gärdsgårdar runt i skogen vittnar om att det tidigare bodde mycket folk här uppe. Fågelås var huvudort framför Hjo på denna tid och hade en rik verksamhet av allehanda slag. Söder om trinne sten ligger ett område som kalldes för "Knekta sta´n". Här låg förutom vanliga torpställen en grupp med soldattorp. Stenen låg kanske rent av "centralt" på sin tid.....
Idag är det allt annat än centralt läge här uppe på berget, även om det var oväntat många som styrt sin söndagspromenad just till detta område samtidigt som oss.
 
 
Hållsdammarna byggdes som reservoarer för sågverket som låg längre ner emot Vättern och gården Almnäs.
Det är totalt 5 dammar som är förbundna med varandra. En av dammarna heter "Dickssondammen", detta efter Oscar Dicksson som tidigare ägt Almnäs. Han var sin tids rikaste man i vårt land och hade nära relationer med både Karl XV och Oscar II. De hade jakt som gemensamt intresse och jagade på Dickssons domäner.
Här är en tydlig bild över dagen. Vår stig gick i skuggan men solen skiner en bit bort.
Här på en fördämningsvall mellan två av dammarna.
 
 
Vi hade planerat att fika borta i vindskyddet vid LINGONUDDEN. Denna cache har jag loggat för flera år sedan och det var en perfekt fikaplats. 
Tyvärr låg även den i skuggan, men eftersom den redan var upptagen så gjorde det oss ingenting. Vi hittade denna soliga plats i stället. Helt i lä dessutom!
 
 
Motljusutsikt mot den näst bortersta dammen. När vi sitter här kommer ytterligare 4 personer hit för att grilla korv. Fler än vi som gillade stället helt klart!
På tillbakavägen till bilen fick jag så äntligen det jag längtat efter. Lite januarisol!
 
 
Jodå, barnen var vakna när vi kom hem och stekte pannkakor! Mums! Tror vi ska fortsätta med lite söndagspromenader om de blir så här bra. Även om den inte blev riktigt som vi tänkt!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Inga Johansson

Vi fick också lite sol på hundpromenaden. Sen blev det en underhållsrunda till stan, men då gick solen ner igen. Vi får vara glada för den sol vi får se, men tiden den är uppe ökar ju igen nu.

2015-01-05 @ 00:34:42
URL: http://tankstallet.blogspot.com
Postat av: Lena

ÅÅ lingonudden älskade jag, och den sjungande isen men fy för vägen dit, hoppas den var bättre nu!

Svar: Ja Lingonudden är en underbar plats! Fast i skugga och blåst så var vår plats bättre denna gång. Vägen dit vet jag inte om den var bättre, minns oxå hur jag hade hjärtat i halsgropen när vi åkte den. Vi åkte inte alls samma väg denna gång och gick ca en kilometer från vår parkering istället.
bojip

2015-01-05 @ 15:47:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0