Färgrika Hökensås

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det regnar när jag vaknar.....
Helt okej med lite regn emellanåt men när man bytt arbetsdag för att kunna få till en geotripp även denna påsklovsvecka så känns det mindre kul att vakna till läckande himmel.
Titti ringde, plaskvåt efter en morgonpromenad med Ludde, och vi var rätt överens om att ställa in när det plötsligt slutade regna en stund där borta i Tibro. Det avgjorde saken då vi ju båda två var rätt sugna på att komma ut en sväng.
Målet blev Hökensås. Alltid lika vackra Hökensås.
Det höll inte upp helt men det var inta alls lika illa som det såg ut att bli på morgonen. Till och med solen gjorde sina tappra försök att visa sig.
 
 
Målet för dagen var serien om skogens skafferi, en serie som i cachebeskrivningarna berättar om allt ätbart man kan finna i skog och mark och som dessutom delar med sig av spännande recept. Blåbär, lingon och svamp är man ju välbekant med men vem visste t.ex att mjölkört eller rallarros är utmärkt att göra saft av? 
Detta recept har jag själv provat och det var riktigt gott:

RALLARROSSAFT

15 riktigt stora och kraftiga rallarrosblommor (knipsa av hela blom-toppen) eller ca 30 st mindre läggs i en hink eller stor kastrull
1,5 kg socker + 50 gram citronsyra + 1-2 ekologiska citroner tillsätts på blommorna.
Häll 2 liter varmt vatten på det hela och rör om tills sockret lösts upp. Det behöver inte vara hett vatten, det går även bra med kallt vatten men då måste man röra länge.

Låt stå svalt i 4-6 dygn, rör varje dag i blandningen.

Sila av och häll upp på väl rengjorda flaskor. Konservera i ugn (80-90 grader i minst 15 minuter) för att hålla i rumstemperatur. Men man kan också förvara saften fryst. Annars håller saften ca 2-3 veckor i kylskåp.

Smaken är lite rabarberlik, eller som röda vinbär med en skvätt ros!

Nyponros - Skogens skafferi 1 var den första i serien som följde fina Västra vätterleden.
 
 
 
Kul att hitta hallon i skogen så här i april! Smart sätt att ge ledtrådar till en bonusgömma!
 
 
Färgerna i skogen denna rätt färglösa dag överraskar återigen. 
 
 
Så många nyanser av grönt, grått, och brunt det finns!
 
 
Även träd och deras växtsätt kan förundra.
 
 
Fikaplatser finns det gott om, idag valde vi att satsa på ett under tak, då regnet hela tiden hängde i luften.
 
 
En riktigt trevlig serie om skogens skafferi, där jag även hoppas att man bemödar sig att läsa de fina cachebeskrivningarna. Perfekta koordinater och som vanligt på Hökensås, fin natur på köpet.
 
Dags för fika! Vi valde att åka mot Abborragölen #3 där det finns tak på fikabordet. Det visade sig vara en minnesvärt besök. Vi fick nämligen ett mycket kärvänligt besök.
 
 
 
Fanns inte en chans att vi kunde sitta ner och fika utan katt i knät. Det visade sig att den var rejält hungrig och inte speciellt välskött. Vi gjorde vad vi kunde för att se om det var en katt på villovägar, då det kändes som det var längesen nån brytt sig om den, full med tovor och fästingar som den var.
Efter fikat gick vi runt den lilla gölen och då tittade till och med solen fram en stund. Helt underbart!!!
 
 
Det blev en minnesvärd tripp även denna dag och vi klarade oss utan att bli speciellt blöta.
Det blev en färgrik förmiddag trots att himlen mestadels var grå
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0