En förmiddag i Ulricehamns närhet.Efter en helg med intensivt arbete var det så äntligen en ledig dag igen. Inget inbokat på programmet så varför inte en tur ner till Ulricehamn? En väldigt vacker trakt men inte kan det vara många geocachare som bor där inte med tanke på antalet gömmor i de trakterna.

Vi började vår dag med VCJ Tunnel. Det var den gamla järnvägstunneln längs Västra centralbanan som öppnades för allmän trafik 21/12 1906 och sista tåget gick 9/3 1990. Numera var det cykelled här.
Så fint med alla isformationer både i och utanför tunneln.Men varifrån kommer alla stora isklumpar inne i tunneln ifrån?

Sjögunnarsbo Sanatorium var nästa stopp. En fantastisk byggnad som tjänat som sanatorium på den tid då tuberkulos härjade i vårt land. Numera stod det tyvärr helt öde. Tänk vad man kunnat göra med detta hus......
Högt och vackert beläget och utsikt över sjön hade det också

Längs vägen upp var det höga staket och varningsskyltar. Livsfara vill jag minnas att det stod att närma sig dessa hagar. Då var hagen tom men på tillbakavägen såg vi dessa vackra djur som inte såg alltför farliga ut. Men de kanske bara agerade mat till det verkligt farliga......Nötsimmet
Här förstod jag inte var nötterna kom in i bilden men det var en fin plats.
Det märktes att våren är på väg för oj vad det lät om isen.Ulricehamn är tyvärr en rätt geocachefattig stad. En av stadens gömmor har dock en intressant historia som jag inte hade en aning om innan:
1911 stod Ulricehamns spårvagnslinje klar och spårvagnen skulle föra passagerare från staden upp till sanatoriet. Men det hela fick ett snöpligt slut. En inspektör bad föraren att nödbromsa under premiärturen. Det gick inte så bra och när vagnens bromsar några månader senare skulle besiktigas kunde bromsarna inte godkännas. Vagnen stod sedan inlåst i sex år som ett pinsamt minne i Ulricehamn innan den såldes till Göteborg 1917. Då skulle den fraktas ner från sanatoriet för att föras via järnvägen till Göteborg. Men hur mycket man än bromsade lyckades man inte hålla nere farten. Vagnen spårade ur, for ut på stenläggningen, förbi kyrkan i en faslig fart och ända bort till gamla stadshotellet där man äntligen lyckades få stopp på den. Man beslöt att riva upp rälsen och sälja den. Tack vare den kraftiga prisstegringen vid denna tid gjordes en god affär trots att inte en enda biljett sålts!

Idag var det verkligen kallt i Ulricehamns kallbadhus.
Vi hade tänkt ta fikat här men åkte vidare till ett ställe med mer lä.
Kulturvägen - Bronsåldersrösen i Kroken
Jag gillar gamla gravfält av någon anledning. Platserna måste ha valts med omsorg en gång i tiden. Här, efter att ha bestigit den största kullen stannade vi sen och fikade.Herr och fru U+L

Kulturvägen - Hålvägarna
Hålvägar facsinerar mig också. Tänk så många gånger man måste ha gått och ridit på denna vg för att det ska bli sådana hål i marken........En härlig förmiddag fick vi. Flera av platserna idag var dessutom verkligen värda ett besök. Några har vi kvar i de trakterna så det får bli återbesök framåt våren!


Trackback
RSS 2.0