Kinnekulle x 2

Kinnekulle är ett berg jag sällan besökt men det är allra vackrast på våren som många andra ställen!
De senaste veckornas utflykter har därför varit ställda åt det hållet.
1 maj var första besöket. Solen sken men det var kalla vindar från vänern. Vi var inte de enda som besökte Kinnekulle denna dag. Vid varje parkeringsplats var det fullt med bilar, många passade på att ta med picknick i det gröna denna dag precis som vi också gjorde.
Vi startade vår tur med biskopsborgen Är Biskopen hemma?
Det är något speciellt med gamla ruiner tycker jag!





Sen fortsatte vi ner till blombergs hamn där Sigrid storråda ligger. Sigrid Storråda är ett mäktigt Vikingaskepp som har sin hemmahamn här. Skeppet är handbyggt av några entusiaster



Sigrid Storrådas Tjejskatt låg på bra avstånd från båten. Tanken var att det skulle vara en riktig tjejskatt där allt var rosa. Kul ide, tyvärr var allt rosa blött men det ska vara åtgärdat nu.



Råbäcks hamn - stenhuggeri Stenhuggerinäringen på Kinnekulle har anor från 1000-talet. Bygden var tidigt ett centrum för skickliga hantverkare. Om detta vittnar bland annat de många sandstenskyrkorna från 1100- och 1200-talen. Stenhuggarkonsten förblev ett hantverk till mitten av 1800-talet, då mekaniseringen tog fart. Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri grundades av Carl Klingspor år 1888.

Nästa besök i trakterna var på kristi himmelsfärdsdag. Första besöket den dagen var Lasses grotta (FreddyKarma #1)



Lasse i Bergets boning är från början av 1880-talet och beboddes av Lasse, Lars Eriksson, och hans hustru Inga Andersdotter fram till 1910. Efter hans död plundrades grottan och den är nu återuppbyggd som den såg ut. Häftigt ställe!
Cachen fick man dock ta en promenad för att komma till men det var bara skönt att få upp värmen för det var inte alltför varmt denna dag.



En plats jag sett fram emot att besöka var Martorpsfallet Earthcache.
Det var en ca 1 km lång promenad över heden fram till fallet och det var vackert med allt som blommade nu.



Gullvivorna blommade för fullt!





klippformationerna är häftiga och idag var det massor av vatten i fallet. Vackert!



I närheten av fallet fanns det mycket formbar lera. Det blev en liten pingvin som fick bosätta sig här














Trackback
RSS 2.0