Jakten på ett bra fikaställe en kulen novemberdag

Jag vet att jag är "väderkänslig" och november kallas väl inte en tråkig månad utan anledning.
Men även om solen inte skiner är det skönt att komma ut en sväng! Problemet är då bara att hitta ett fikaställe som man inte fryser allt för mycket på. För geocacha utan fikapaus det kan åtminstone inte vi........
Denna förmiddag blåste det dessutom så vi bestämde oss för att börja i skogen med S. Ryds elljusspår. Ett bra val eftersom vi där fick upp värmen, innan vi gav oss ut på öppnare marker utanför Stöpen.
 
Herrekvarn
Ett par hundra meter nedströms Boforsens kvarn vid Ösan ligger Herrekvarn. Från öster nås gården via en liten träbro över ån.
Gårdens tvåvåniga huvudbyggnad är uppförd i slutet av 1700-talet och är ett av de äldsta bostadshusen i trakten. Tätt intill bron över Ösan ligger kvarnbyggnaden, uppförd i sten och timmer i två våningar år 1857. Den tredje våningen påbyggdes 1920, och det nuvarande utseendet fick kvarnen efter en mindre ombyggnad 1945. Byggnaden är faluröd och liksom boningshuset täckt med enkupigt tegeltak.
Kvarndriften upphörde omkring 1960 och idag finns inga maskiner kvar.
 
 
 
En fin plats som dock inte alls var lämplig som fikaplats då det kändes aningen privat här.
Vi åkte vidare och hittade den: Fikaplatsen jag inte hade trott men som visade sig vara helt perfekt!
 
Tanks Home

Här finns det ett par stycken rejäla plåtskjul. Undertecknad misstänkar att dessa numer står tomma, men under Kallakrigets dagar så stod det säkert ett gäng stridsvagnar här och väntade på ryssen.

 
Tänk att få krypa in i ett skyddande skyttevärn. Riktigt mysigt!!!!
 
 
Carina blev också sugen att testa självutlösaren på kameran men att få ett rakt foto är inte helt lätt.
Strax efter detta kom en synnerligen pratsam äldre dam och tittade lite undrande på oss. Innan vi kom därifrån hade hon sen berättat allt om både pelletseldning, promenadvägar, barn och barnbarn. Det sistnämnda hade hon ett antal av så det tog sin lilla tid..........
 
Vidare längs den lilla vägen till Åkleby bro.
Dagens absolut finaste ställe!
 
 
Över ån Ösan går en av kommunens och troligen länets ålderdomligaste vägbroar, om man undantar flera mycket gamla stenvalvsbroar. Åkleby bro är en spännverksbro av trä i fem spann. I kommunen finns en konstruktionsmässig motsvarighet endast vid Vaholm i Vad. Bron i Vad är därtill en övertäckt bro, vilket är mycket sällsynt. Åkleby bro överträffar dock Vaholms bro i fråga om längd och antal spann.
Strax intill ligger Sörbylunds kraftstation från 1893. Kraftstationen var ett av landets tio första växelströmskraftverk och levererade ström till Sörbylunds gård långt innan Skövde stad hade elektricitet. Gaveln mot söder och den gamla bron är mycket passande dekorerat med blixtar, elegant lövsågade i trä.
 
 
 
 
Den gamla bron var lite läskig att gå på, det var ju bra fart på vattnet under oss, men ack så charmig.
Dagens favvo fick denna.
Timmarna går fort när man är ute så här och det var dags att åka hemåt igen. Nu laddade med lite ny energi att klara vardagen med!
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0