Pärlor på Billingen!

Måndag morgon. På väg till skövde sprack det så vanliga molntäcket upp och solen visade sig så att den i vanliga fall inte så roliga rondellen i Borgunda helt plötsligt blev alldeles gyllene! Det kunde bara båda gott för ett par timmars förmiddagscaching med Titti.
Det blev en riktigt härlig tur!
Vi startade med en liten promenad till  Lilla Åsenett av ca. 30 torp som i slutet av 1800-talet lydde under Ryds herrgård.
 
 
En fin plats i morgonsolen. Någon måste ha haft en riktig tuff cykeltur på väg hit.........
 
 
Vi åkte vidare upp på berget och parkerade vid Ryds grottor, denna vackra plats, där vi beundrade utsikten en stund. Cachen som ligger här är tyvärr inget för oss, synd att inte en vanlig gömma får rum här uppe oxå, då det är en plats som förtjänar att få besök även av oss vanliga, lite höjdrädda cachare.
 
 
 
Det är nog 20 år sedan jag var här senast och jag hade glömt hur mäktigt det var häruppe.
 
 
Men det är en ypperlig fikaplats och dessutom en perfekt plats att ställa bilen när man ska gå till Ymsingsborg, en plats jag länge velat besöka.
Här fick jag ta ett rejält tag i mossan
 
 
 
 
 
Ymsingsborg är en av Skövde kommuns 4 kända fornborgar. Den är ca 150 m lång och 85 m bred med branta stup i öst och sydväst. Rester av vallar kan man se i nordväst. Ingången har troligen gått genom ravinen i den östra kanten där det finns en öppning i stenvallen. Ytterligare ingångar kan ha funnits på den östra sidan. De flesta av sveriges fornborgar har anlagts under den yngre järnåldern (400-1050 e kr.)
 
 
Vi hittade cachen och funderade lite, "var är fornborgen?" för det såg inte direkt ut som en sådan i närheten av där vi hittade gömman. Som tur var gick vi ytterligare ett par hundra meter och där var den ju!!!
 
 
En riktigt fin plats även här! Tänk att få komma hit när det är vår! Men en sådan här underbart solig förmiddag är även november en underbar månad!
 
Vi åkte vidare och ögonblicket jag inte trodde skulle komma kom. Rätt som det är säger Titti: "Hm, där ligger blängsmossen......" nästan med lite längtan i rösten. Eftersom jag vet, och alla andra som känner henne vet, att hon inte direkt älskar mossar, blev jag en smula förvånad. Bäst att smida medans järnet var varmt och efter en lång, strapatsrik vandring över den enorma mossen var även Blängsmossen; Sde naturreservat loggad. (Eller hur var det nu, tror vi missade mossen helt, mestadels gick vi nog på vägen och i skogen......)
 
Av bara farten blev även en av Billingens sannolikt äldsta cacher loggade, nämligen Walls Stuga. Ännu ett fantastiskt livsöde vi fick del av, tack vare geocaching.
 
 
Mitt i ingenting låg hans stuga en gång i tiden. Idag finns här bara en vändplan undrar hur det såg ut på Walls tid?
 
Efter en stärkande fika, åter vid Ryds grottor, var det dags att återvända hemåt.
 
 
Minste sonen skulle ha utvecklingssamtal och sådant missar man inte oavsett hur avstressande geocaching än kan vara!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0