Tidslinjen- sevärda platser!

  En resa genom Varabygden och dess historia! Längs Tidslinjen kan du göra en spännande resa till historiska händelser och till naturens egna minnesmärken. På vägen upplever du de mest natursköna miljöer man kan tänka sig men också intressanta stopp i tätorter. I Tidslinjen lyfts olika tidsepoker från Vara kommuns rika historia, från istid till nutid. Läs mer på www.tidslinjenvara.se
 
Ett synnerligen lovvärt projekt och eftersom det dessutom ligger en geocache vid nästan varenda en av platserna så är det ännu trevligare.
Denna dag blåste det halv storm, men solen sken. Egentligen helidiotiskt att åka ut på Varaslätten där det ju faktiskt blåser ännu mer då det är så öppet men precis det gjorde vi.
 
En av de första gömmorna vi besökte var Tidslinjen Vara - #16 Bjertorp slott 
Här har jag varit förr, närmare bestämt på exakt samma plats men det gjorde ju ingenting.
Grindarna är verkligen magnifika!
 
 
Färden fortsatte till Tidslinjen Vara - #20 Löjtnantsholm 
 
Den helt uppodlade lerslätten kring Vara är en av landets planaste. Varaslätten är också Skaraborgs mest utpräglade jordbruksbygd. Dikningen var en viktig ny jordbruksmetod under 1800-talet. Den omvandlade det äldre, mer varierade landskapet kraftigt. I slättbygderna blev resultatet ett sammanhängande åkerlandskap genomkorsat av tätt liggande parallella diken. Sverige har kvar ytterst få sådana områden med öppna diken som redan på 1850-talet började ersättas med täckdikning.
 
 Löjtnantsholm är ett av ytterst få områden i landet där de öppna dikena i åkermarken bevarats.
 
 
 
Det var inte helt lätt att se när vi stod på marken men på detta flygfoto syns det ju tydligt.
Detta var en klurig gömma och vi hade gott om tid att spana ut över vattnet intill.
 
 
Några hundra meter bort fanns en gömma som man inte behövde leta efter..........
 
 
Geodass 2013 Så bra!!!!!!
Även TB Hotell Strands v2.0 inte långt bort rekommenderas starkt men den visar jag inte på bild, vill inte spoila den eftersom själva poängen där är att hitta den!
 
Vi fortsätter bort till
 
 
 
 
En plats som verkligen känns som ett riktigt paradis och eftersom det dessutom var lä just här så passade fika i paradiset extra bra!
 
Paradiset är en del av Baljereds gamla by innan laga skiftet 1838. Byn var uppbyggd runt dammen, som användes som vattenreservoar till byns djurhållning.
Vi har varit här tidigare och visste vilket paradis det är. Så kul att få återvända!
 
 
 
 
Nog blommade det lite men inte så mycket som jag trodde ändå.
 
 
 
Mätta och belåtna vänder vi bilen mot falköping igen men först ett stopp vid Tidslinjen Vara - #17 Lidan 
 
 
 
 
Gamla järnvägsbron var riktigt fint i ordning på denna plats där även en badplats finns med kiosk sommartid!
 
Sista stopp blev Tidslinjen #9 - Kroken 
 

Kroken tillkom som kronotorp under 1500-talet och nämns första gången i en jordebok från 1564.

 Krokens bildande sammanhänger med tiden för Gustav Vasas strävanden mot ökade inkomster för Kronan. Därför propagerades för nyodling och nybildning av skattebärande gårdar. Det stod vem som helst fritt att på Kronans mark röja och nyodla samt bygga och bo där. Ett sådant torp kallades kronotorp. Marken tillhörde fortfarande Kronan och brukaren måste betala en årlig ränta för marken.
Mangårdsbyggnadens äldsta delar, köket och dess konstruktion antas vara rester av en byggnad från tidigt 1700-tal. 
 
 
Ännu en ljuvlig plats längs tidslinjen!
 
 
 
Inte blev det ett dugg sämre av att vi här fick se årets första blommande träd, oklart av vilken sort men det doftade helt ljuvligt!!!
 
 
Tidslinjen är ännu inte helt avbetad för oss, vi har några till som vi med glädje planerar återvända till framöver. Tills dess ska jag fundera på varför de har så konstig numrering, borde finnas någon form av logik där men den har jag ännu inte upptäckt!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0