Om bara Håkan hade hjälpt oss...... Fantastiska platser vid Kinnekulles fot.

Jag behövde kolla till min gömma Grottan som hade fått fyra blågubbar på rad. Den måste ju sannolikt vara borta......Titti hade inget emot att följa med en sväng bortåt Kinnekulle så vi trotsade den senaste tidens nyckfulla väderlek och gav oss iväg. 
Det blev en riktigt bra dag, trots att det kom några skurar med jämna mellanrum i stort sett hela dagen. Men vi hade inte så ont av dem, de var inte alls i storlek med regnet som kommit de senaste dagarna och orsakat fullständigt kaos på många platser.
Det är en fin vandring längs vänerns smått dramatiska kust fram till grottan
 
 
så att gömman faktiskt fanns på plats gjporde oss inte så mycket. Titti fick ju logga den nu dessutom.
 
 
Nästa plats vi besökte var Vraket, en plats vi pratat flera gånger om att besöka men aldrig kommit till. 
 
 
Någon måste ju någon gång ha forslat hit denna från början magnifika båt och använt som sommarstuga. Den vilade ju på ett snyggt fundament.
 
 
Ja varför inte, har man ont av sjösjuka och ändå vill ha båt så var väl detta ett lysande alternativ. Vänern låg ju bara några meter bort mellan träden.
 
Vi fortsatte stigen i Råbäcks sjöskog bort mot Trolmens hamn. Trots namnet sjöskog så såg vi faktiskt inte Vänern speciellet ofta då det var rätt buskigt. Helt plötsligt dök denna lite udda stenmur upp.
 
 
Snyggt byggd i rejäl backe!
 
Trolmens hamn en ödelagd gammal hamn för dåtidens segelskutor.
Det småregnade lite under den dryga kilometern vi gick genom sjöskogen men väl på plats visade sig solen! Underbart! Dessutom en riktigt fin plats!!!
 
 
 
 
 
Vi lyckades klara hela återpromenaden till Råbäcks hamn utan att bli blöta och det var nog tur att vi var lite varma av promenaden för det var inte så varmt att fika vid hamnen denna dag. 21 augusti och redan höst?
 
 
Men ett obligatoriskt fikakort måste ju tas!
 
 
Vi drog os mer inåt land och hamnade vid Kalkbanan
Denna byggdes åren 1883-84 för transport av kalk ned till hamnen, men blev senare också använd för transport av sten till stenhyveln. Nere vid hamnen gick banan på en viadukt, byggd på träbockar, ut till lastplatsen, där kalken genom en lucka i vagnens botten tömdes i en rätta och rann direkt ner i båtens lastrum. Banan hade lagom lutning så att den lastade vagnen rullade av sig självt ned till hamnen och samtidigt drog den med en stållina upp den tomma vagnen, som gått ner strax förut. Precis på banans mitt var alltså en mötesplats anordnad där vagnarna kunde växlas förbi varandra. Skutorna som gick till Vänern med kalklaster och även en del av dem på längre turer tillhörde dels Råbäck och dels enskilda skeppare, varav flera var från Kållandsö.
 
Själva banan såg vi inte så mycket av men däremot ett väldigt fint kalkbrott. Det är något särskilt med kalkbrott, känner mig lite hemma i miljön då vi ju har flera på hemmaplan oxå.
 
 
En ugn som är färdig för bränning men aldrig blev bränd.
 
 
Glödlampsfossil eller?????
 
 
Alunskiffer är fascinerande med sina flortunna skivor. Att sten kan se sådan ut!
 
 
Här har nog banan gått, så rakt som det är.
 
 
Vi hittade en inte helt ovillig fotomodell. Vacker eller hur?
 
 
Även en potatiskällare fanns till Tittis stora glädje
 
 
Vart kom då Håkan in i bilden??????
Ja det undrar vi oxå egentligen. Hinten på denna gömma: Mellomskogen var nämligen "Genomet en avvikelse fran Kinnekulleleden Håkan du hitta vidare via stigar." 
Hm, ja inte hjälpte det oss på denna plats
 
 
Ett gammalt övergivet stenbrott. Så häftigt ställe men ingen burk. 
 
 
 
Hoppas verkligen att denna gömma får ägaromsorg för det var en plats jag tycker verkligen är värd en cache.
 
En riktigt bra dag med många fina promenader (gick nog ca 8-9 km totalt) och platser jag verkligen gillade. Det blev en bra dag trots att vädret inte var på topp!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej!
Vart ligger vraket?
Mvh

2021-03-01 @ 08:41:20
Postat av: Anonym

Hej!
Vart ligger vraket?
Med vänlig hälsning, Madelen

Svar: Hej!Ursäkta sent svar, såg kommentaren nu.
Vraket fanns på dessa koordinater N 58° 36.246 E 013° 20.658. Var ju några år sen jag var där så jag vet inte om det finns kvar nu. Gå från Råbäcks stenhuggeri mot trolmens hamn. Det går en stig där så ligger vraket en bit från den stigen, kanske 400 meter från Råbäcks hamn.
bojip

2021-03-01 @ 08:43:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0