Kålland!!!! Inga "driveincacher" här inte!

 
 
Jag är ju svag för de där gömmorna som man får jobba lite för att kunna logga. Att inte bara kliva ur bilen och sen sträcka ut handen bakom en skylt och plocka fram burken på en plats där gömman bara är placerad för att man kan. Ingen historia runt platsen eller något att visa......Tacka vet jag då de gömmorna som innebär en härlig promenad och som sen dessutom tar mig till en fin och sevärd plats!
 
Tisdagens tur till kålland innebar flera sådana fantastiska platser som gör att jag verkligen älskar geocaching!
 
Vi startade dagen tidigt från Skövde och efter lite oflyt inne i Lidköping beslöt vi oss för att ge oss ut mot kålland i stället. Vilken dag det blev!!!!
Visserligen blåsigt men solen sken ju från en alldeles klarblå himmel och vi hittade några riktiga smultronställen!
Först ut var JarlehusHär finns det lämningar efter en befästning.
 
 
Idag är det inte så lätt att ana att här funnits en borg men det var en alldeles sagolikt vacker plats! 
Jarlehus tros ha blivit anlagd mot 1200-talets slut på en bergsplatå invid Vänerns strand och har under sin storhetstid varit helt omfluten av vatten. Runt borgen har funnits en vallgrav, och det har också funnits kraftiga kalkstensmurar som varit ca 2,5 - 3 meter tjocka, som skydd mot landsidan.
 
 
Hit hade iallafall inte jag hittat utan denna lilla burk!
 
 
Jarlehus anses ha varit en mycket stark befästning och låg strategiskt placerad för sjöfarten, och här tros även ha funnits en hamn som användes till in på 1500-talet.
Vi hittade ett ställe i lä,, med denna fina utsikt, där vi bara satt och njöt av vårt medhavda fika i solen. Helt underbart!!!!!
 
 
 
 
Himlen var alldeles, alldeles knallblå!!!!
 
 
Hoppas verkligen att det kommer några fler geocacher här i denna härliga miljö!
 
 
Från en fantastisk plats till en annan! Spåröhuvud.
9 besök sedan i juni förra året. Lite synd att inte fler hittar hit, men jag tror att promenad på ca 1,5 km enkel väg för att logga en gömma tyvärr avskräcker. Men inte bojip inte, jag gillar ju som sagt promenadcacher!
Denna ö heter Spårön och är belägen mellan Kålland och Kållandsö. Utanför Spåröhuvud ligger Rackeby skärgård. 
Biltrafik är förbjuden på ön men det finns en fin vandringsled som vi följde, leden mot "Skepparebygget". Vet inte vad själva skepparebygget är för något, men det var en lättvandrad stig genom fin skog till ännu en sagolik plats!
 
 
 
Framme vid spåröhuvud fanns en krake, som är en gammal typ av byggnadssätt som är typisk för kålland.
 
 
Även dasslocket fick mig att bli glad här!
 
 
Tredje fantastiska platsen denna dag var Lindholmens slottsruin.
Jag gillar ju gamla ruiner så även här gick kameran varm!
Slottet har anor från 1500-talet och det finns två flygelbyggnader kvar på platsen.
 
 
 
Linné besökte slottet 1746 och beskrev bl.a. badhuset byggt av kalksten och marmor. Idag finns det bara en ruin efter Lindholmens slott.
 
 
 
Fint med alla tussilago intill slottsmurarna!
 
 
I Erik Dahlbergs "Svecia antiqua", det stora planschverket över 1600-talets Sverige, tävlar Lindholmen slott "ett av vårt lands största och mest magnifika slottsanläggningar" med Eriksberg i Sörmland och Salsta i Uppland. Eldslågor har slickat dess murar såväl 1662 som 1792. Här bodde ätterna Ekeblad på Stola, Oxenstierna och Tre Rosor.
 
 
På andra sidan bron finns fortfarande den magnifika ekallén kvar och flera lämningar efter gammal bebyggelse.
 
 
 
Även detta en underbar plats!!!! Dessutom såg jag årets första blommande påsklilja!
 
 
Efter så många fina platser borde det inte finnas fler i närområdet men där hade vi fel. Även Popel visade sig vara ett makalöst ställe!
Stola säteri har funnits sen medeltiden och ägdes från 1530-talet till 1808 av släkten Ekeblad. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes i början av 1700-talet och har en utsökt rokokoinredning i flera av rummen.
 
 
I den gamla parken intill finns en minneslund och det var en mycket speciell plats. Förstår att de valde just denna plats för många år sedan.
 
 
Självklart var vi ju tvugna att stanna till vid en kyrka oxå. Strö kyrka var vacker, precis som kyrkor oftast brukar vara! Pilgrimsleden passerar strax intill och kyrkan är enligt ledbeskrivningen en klenod från 1100-talet!
 
 
Sista stopp på kålland blev RiddargårdskvarnenKvarnen byggdes ursprungligen 1880 i Holma av kvarnbyggmästare Anders Bruto Göte. Den flyttades 1899 till Kvarnbacken och från och med 1920 har den stått på platsen den står idag.
 
 
Under första världskriget hade kvarnen en glansperiod och hade kunder i Stockholm, Göteborg samt Norge. Kvarnen var i drift ända in på 1960-talet.
1961 bildades "Föreningen för Riddaregårdens väderkvarns bevarande" efter att kvarnen köpts av Johannes Jansson för 3000 kronor. Renoveringen av kvarnen startade efterföljande år och har pågått av och an sedan dess. De totala kostnaderna för renoveringen av kvarnen har hittills gått på 1,5 miljoner kronor och stödet kommer från olika fonder där man sökt bidrag.
 
 
En otrolig dag på kålland närmar sig sitt slut. Vi är vrålhungriga och styr mot Lidköping igen. Vilken fantastisk bygd vi lever i egentligen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0