Kålland en solig vårdag

Jag gillar Kålland!
 
Speciellt en solig dag så är semesterkänslan nära här. 
Vi skulle på eventmöte i Lidköping på kvällen så varför inte passa på att geocacha lite på fina Kållandsö innan mötet?
Men vart skulle vi börja?
Jag hade besökt Stenhusbacken, platsen där de omtalade bronssköldarna hittades tidigare och jag visste ju hur fint det var där. Nu fanns denna multi här: Bronssköldarna 
En väldigt trevlig multi och inte speciellt lång, men som kan ge en hel massa motion om man läser fel. Och fel det har jag tyvärr en tendens att gör rätt ofta. Min hjärna är på något sätt inte överens med resten av mig.
Nåväl, platsen är vacker och de två kilometrarna extra vi fick gå pga felläsningen var sannolikt bara nyttigt.
 
 
 
Så fikat när det var loggat och klart smakade verkligen ljuvligt!
 
 
Vi fortsatte vidare över sundet och kom till kållandsö och fick tack vare några geocacher från förra årets event chansen att vandra i otroligt vacker miljö. Drakebergets fornborg, Grevens bro och Kungshögen gav oss fina vyer och möjligheten att känna historiens vingslag.
 
 
Drakebergets fornborg ligger vid inloppet till Fröfjorden i Sunnerby på Kållandsö. Den strategiskt belägna fornborgen i den forna järnåldersbygden är 110 x 70 meter i riktningen nord-syd och belägen på en moränbunden bergrygg på ett tämligen högt berg, som stupar brant mot öster och nordöst. I söder, väster och nordväst, där berget är mera långsluttande, är en stenvall, ca 130 meter lång, anlagd. Som många liknande stenvallar är den delvis raserad och övermossad. Ingången till fornborgen torde ha varit från sydväst.
 

Drakebergets fornborg är belägen i en fornminnesrik miljö vid Ullersund. Här i trakterna av Sunnerby, fordom den största byn på Kållandsö, har en talrik befolkning levat under yngre järnåldern och under medeltiden.
 
Magnus Gabriel Dela Gardie lät omkring år 1669 anlägga en väg som spikrakt skulle leda fram till slottet från Ullersund. Om den blev färdigbyggd vet vi inte. I vägens förlängning här över Ullersund lät Greven uppföra en pålbro som blev färdig år 1669.
Armédykarna hittade bron och alla dess stödstolpar. Det visade sig ha varit en riktigt stor bro, 6 meter bred och tämligen lång. 
 
 
I de s.k. Läckösamlingarna kan man läsa hur bönderna i Synnerby beklagar sig över "att det falle dem allt för svårt att bron över Ullersundet vid makt hålla" resultatet blev att färjetrafik ersatte bron år 1683.
 
Här i Sunnerby, eller Skaraborgs Birka om man så vill, fordom den största byn på Kållandsö, har en talrik befolkning levat under yngre järnåldern och under medeltiden. Likheten med Birka är lite överdriven förstås, men ändå inte helt fel. Sunnerby är lämningarna efter ett eget samhälle som levde i olika epoker med början på 600-talet. 1709 tog det definitivt slut – kyrkan plockades ned och stenen kom att användas till Sunnersbergs kyrka. 
 
 
Historiska platser som dessutom är så natursköna gillar jag! Ännu en plats jag aldrig hittat utan de små plastburkarna.
 
Sista platsen denna dag blev Fieldbay och Rinnarens båthamn .
Båda förmodade vi kunde vara fina fikaplatser och det stämde.
Vi vandrade stigen från båthamnen till Fieldbay och det var även detta en fin vandring.
 
 
Båthamnen var idyllisk och efter att Titti tänkt bada klädsim så packades det sista av fikat upp och vi njöt i solen och av ron här på platsen.
 
 
 
 
Ca 80 nya gömmor kommer att släppas i samband med årets event. Jag hoppas att några kommer att visa oss fler ställen på denna underbara halvö!
 

Kommentarer
Postat av: Inga Johansson

Det är fint på Kålland. Vi var där för två år sedan och bodde hos Billy. Hoppas jag kan komma tillbaka snart. Idag blev det en tur till Ullared. Loggade 36 burkar med alcel53. Ha en skön helg!

Svar: Tack det samma!Ja kålland är så speciellt! Vackra hagmarker, historia och klippor och havsskänsla....
bojip

2015-04-10 @ 19:42:47
URL: http://tankstallet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0