Skakat lite liv i projekt Historien i din hand

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Projektet jag jobbade med tillsammans med vuxenskolan förra vintern hamnade ju ofrivilligt i malpåse i våras.
Men mitt intresse för att undersöka historien och hitta platserna i mitt närområde dog ju inte ut i samband med det. Svärmor råkade nämna att hon hade några skrifter om Hellidsberget och dess historiska platser och det lät ju onekligen spännande. En och annan promenad längs spåren på berget har jag oxå haft möjlighet till nu när jag haft förmånen att tillbringa en termin på Hellidens folkhögskola.
Det ena ger det andra, en dag fanns det några petrör i fickan på min promenad och nu är det inte mindre än 10 nya HIDH14 gömmor uppe på Ekepiggen som Hellidsberget kallades förr.
Platser finns det som vanligt gott om när man börjar "gräva i historien" men man kan ju inte hänga petrör överallt för det. Men kul är det ju som alltid att göra nya gömmor även om det inte är jobbade gömmor i fält här. 
Men cachebeskrivningarna hoppas jag ger desto mer då det även finns bilder från hur det sett ut förr i dem.
Jag har även stiftat bekantskap med en gransort jag inte visste namnet på förut. Kustgran. Mjuka fina barr och inte alls otrevlig att leta i. Och inte heller visste jag vad "klynnotera" var förut. Kanske inte ett ord jag kommer använda så frekvent men man vet ju aldrig........
 

Råhall # Strövtåg på Ekepiggen

Råhall var ett torp under Flatan. Namnet kommer sannolikt från gränsstenen som finns på tomten. Rå eller råmärke är det samma som gränsmärke och hall det samma som flat sten.

Flatan # Strövtåg på Ekepiggen

Skattehemmanet Flatan på 1/8 del mantal är känt redan 1552, då upptaget som torpet Flathenne. Från år 1630 har gården hetat Flatan. Namnet kommer från det geografiska läget på flat och jämn mark.

Toppmössan # Strövtåg på Ekepiggen

Toppmössan byggdes sannolikt under senare delen av 1800-talet och det påstås att den fungerade som jaktstuga under Hellidens slott.

Kustgran/Friherrinnans dal # Strövtåg på Ekepiggen

På berget finns många olika typer av träd, sannolikt ett resultat av gamlebarons promenader på berget med sin ihåliga, fröfyllda käpp. Längs stigen ner mot Friherrinnans dal växer denna ståtliga kustgran.

Bibliotek? # Strövtåg på Ekepiggen

Boken i det här området är utanför sitt naturliga utbredningsområde och är förmodligen en gång planterad.

Bergshyddan # Strövtåg på Ekepiggen

Bergshyddan var ett mycket uppskattat utflyktsmål på söndagarna förr i tiden, då det serverades kaffe här.

Dödsspiralen # Strövtåg på Ekepiggen

En djup hålväg som på 1970-talet kallades för just Dödsspiralen av yngre skidåkare.

Järnmossen # Strövtåg på Ekepiggen

Järnmossen var ett av Hellidsbergets sex sommarcafeer under 1900-talet.

Klynnotera lärketrä # Strövtåg på Ekepiggen

Förr i tiden kunde man sagt ”Här är det sånna häringa klynnotera lärketrä”

Ruts källa # Strövtåg på Ekepiggen

Ruts källa är en stensatt källa 50×40 cm och ca 70 cm djup. Temperaturen vid botten sägs vara +8 grader som alla andra källor som kommer ur Hökensås grusmassor.

 

Tänk så det kan bli med ett par petrör i fickan och ett par gamla häften med bilder och historier från förr......


Kommentarer
Postat av: Inga Johansson

Vad mycket spännande man kan hitta i gamla häften och vid strövtåg i naturen. Ännu fler anledningar att ge sig ut på äventyr.

Svar: Javisst är det underbart! Finns massor att upptäcka och det bästa är ju att det hela tiden dyker upp fler spännande anledningar att ge sig ut på tur i skog och mark
bojip

2015-12-13 @ 23:30:03
URL: http://tankstallet.blogspot.com
Postat av: Anders

Anade att det var en gammal räv som gjort dessa välgjorda gömmor med trevliga historielektioner :-) tog några stycken i söndags, bra jobbat! MAN33

Svar: Haha, vad gör man inte för att få något själv att logga framöver i närområdet? Skämt åsido. Tack för berömmet! Så kul att de uppskattas och om allt går som det är tänkt kommer det fler i projektets namn i början på nästa år.
bojip

2015-12-17 @ 17:22:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0