kyrkrunda i Sjuhärad

 
Den där kyrkrundan har vi ju försökt oss på mer än en gång tidigare. Några har vi ju också loggat, fast de flesta är forfarande ologgade, då de är så utspridda i geografin.
Tyvärr har ju hela rundan nu arkiverats, detta trots att de flesta burkarna finns kvar och även är i rätt gott skick.
Målet för vår dag var således att försöka ta några till av de kyrkcacherna som faktiskt finns kvar.
Kyrkrundan #29 Brunns kyrka var en av dem. 
En riktigt kul multi där man bl.a skulle räkna gravljushållare samt spana in bänken som gjorts av gamla återvunna" gravstenar.
 
 
 
Vi hittade ännu en av dessa arkiverade, men den tredje var borta. 
Men det är ju svårt att åka förbi intressanta platser.
800-åringen har jag redan loggat men det är en fin plats. Södra Vånga Kyrkoruin blev därmed dagens första kyrkoruin.
Denna gömma ligger väldigt ensamt och kvalar även in som en som är bra om man letar gömmor som har mer än 5 km till närmsta granncache. Finns en challenge utanför Mariestad som går ut på just det.
 
 
 
Kulturgrav från svunnen tid........
 
 
En hembygdsgård brukar kunna erbjuda bra fikaplats. Så fanns även på denna mysiga plats, Brunns hembygdsgård, men tyvärr så öppnade sig himlen totalt när vi närmade oss fikaplatsen, så det blev till att rusa tillbaks till bilen igen.
 
 
Regnet vräkte ner på morgonen när vi åkte hemifrån så att denna skur faktiskt blev den enda under dagen förvånade mig. Ibland kan man ju ha tur!
 
Från en hembygdsgård till en annan.
Onsereds hembygdsgård 
 
 
Här kändes det nästan som vi var hembjudna till en äldre släkting för att dricka kaffe i trädgården. Riktigt mysigt att sitta under äppleträden och fika.
 
 
Till och med solen visade sig när kaffet kom fram!
 
 
Inga skyltar som visade till denna idylliska plats. Ännu en gång tur att man letar platsburkar!
 
Örtagård fanns här också!
 
 
Ännu en mysig fikastund tillsammans i finaste omgivning!
 
 
 Mjölbox är en plats som kommer att vara förknippad med dubbla känslor. Här dog nämligen Tittis gps. 
 
 
Önskar även att cachen kunde haft ett bättre namn som faktiskt gav en hint om att vi skulle komma till en plats som t.o.m var skyltad med en kringla vid vägen. Gärna lite mer info om kvarnen i cachebeskrivningen med, men då det är en 11 år gammal gömma så må det ju kanske vara hänt.
 
 
Riktigt spännande miljö här vid kvarnen, jag inte minns vad den hette. (tänk om det stått nämnt i namn eller beskrivning......)
Vi var tvugna att utforska den riktigt ordentligt.
 
 
Ett smärre problem att lösa fick vi också, men den typen av problemlösning gillar jag!
 
 
Vi körde vidare mot Rude Kulle. Orginalloggbok kvar sen 8 år och i gott skick dessutom. Kul!
En jättefin plats dessutom, perfekt för en fika.
 
 
Utsikten över Åsunden var jättefin! Här fanns även en flaggstång! 
Inte många utsiktspunkter som har det.
 
 
Dagens andra kyrkoruin var Tvärreds gamla kyrka 
 
 
 
Vacker grind!
 
 
Bötte-Pelle var en multi som berättade en legend på ett bra sätt.
Historien om Bötte-Pelle är knuten till Tvärreds största forngrav som är ett 30*19 meter stort röse. Det sades att en skatt skulle vara gömd där, så tre unga män gav sig dit och vände upp och ner på varenda sten utan att hitta något. Senare ska en av dom ha återvänt för att pröva lyckan ensam och funnit en hel "bötta" (hink) full med pengar i röset så han blev rejält rik. På något sätt lyckades dock hans husbonde vid namn Per lura till sig förmögenheten av drängen och kom därefter att kallas för Bötte-Pelle.

En dag körde Bötte-Pelle iväg med sin häst och vagn, men efter någon timme kom hästen springandes hem med tom vagn. Man började leta efter Bötte-Pelle och fann honom ihjälslagen bakom milstolpen vid Konunga rör utefter vägen mot Brunn. Drängen såg man aldrig till mer, men man antar att han hämnats sin oförrätt för att sedan hålla sig undan.
 
 
Ja, multin startade vid gravfältet ovan och slutade vid ihjälslagningsplatsen. Bra tänk där!
 
 
Det märks att hösten är här. En härlig årstid det med och det där med att mycket rönnbär förutspår en sträng vinter tar jag med en nypa salt!
 

Kommentarer
Postat av: anna-lena

Kul att ni åker mot våra trakter. Känner igen flera av gömmorna... och får se till att besöka de andra. Är så dålig på mulitis. De är ju lite krångliga. Kul att ni vill komma på eventet. Är ju inte så många anmälda... men Inga och Katrin får ni iaf träffa. Ha det så gott!

Svar: Ja, Vi ska försöka komma iallafall. Även maken kommer nog med tror jag.Jag gillar ju multi om de inte är i för många steg bara och kyrkmultisarna var riktigt bra
bojip

2015-09-19 @ 21:56:12
URL: http://femfemman.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0