Sightseeing med gps

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Molnen ligger som ett lock över slätten men där i horisonten är himlen blå. Ska vi lyckas komma dit på vår tur denna onsdag?
 
 
Vi längtar definitivt efter solen för vinden var inte speciellt varm och blåste gjorde det lite mer än vi ville.
Planen för dagen var inte klar förutom att jag visste att vi hade några bortanför Vara som var ologgade. Vi styrde däråt och lyckades besöka inte mindre än 3 ödekyrkogårdar.
 
 Kyrkan som försvann
 
 
Hyringa ödekyrkogård
 
 
 
 
 
 
Vackra platser alla tre och väl värda besök.
 
Jomenvisst hade vi lyckats hitta solen oxå! Härligt!!!
Naums Kyrka var en vacker kyrka av trä.
 
 
Karla HögarTotalt finns tre storhögar och ett tiotal runda stensättningar på kullen. Vid kullarna har man enligt lokalbefolkningen funnit hästskor av tysk typ, säkert spår efter en drabbning någon gång för länge sedan.

Måhända att det är här i Karla som drottning Hacka från Bitterna vilar, tro? Söder om Bitterna finns i alla fall Hackebergsskogen med sin Hackesten. En annan sägen berättad i Fänneslunda berättar också om denna drottning.
 
 

En dramatisk händelse med lyckligt slut inträffade här den 19 Aug-1949 då 2 st flygplan utövade luftstrid.

Här på Tubbetorps mosse finns resterna av det havererade fygplanet.

 
Hembygdsföreningen har gjort ett fint jobb med information på platsen och insamlandet av vrakdelar. 
Dagens absolut bästa plats blev Tidslinjen #21 - Ranahult

Ranahult är Sveriges första kommunala naturrreservat.

Det är ca 25 ha stort och består av den gamla gården Ranahults inägor och närbelägna betesmarker. I reservatet finns två slåtterängar med fin flora. Resten är betesmarker antingen öppna f d åkrar och ängar eller gles gammal ädellövskog. Slåtterängarna slås med lie och efterbetas. Ett hundratal träd hamlas. Reservatet är rik på kulturlämningar. Spår av gammal odlingshistoria hittar man i form av fornåkrar, fägata, stenmurar, jordkällare, potatisgropar, linbrötargropar och odlingsrösen.

Efter att ha kört på små små vägar öppnar sig skogen och vi hittar denna plats. Fantastiskt! Hit vill jag gärna återvända, hoppas så att vandringsleden som går i området har fått några gömmor oxå.

 
 
 
Våren är på väg, solen skiner och vi har fått se flera riktigt sevärda platser på vår tur. Svårt att hitta ett bättre sätt att utöva sightseeing på egentligen.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0